Čestit Dan neovisnosti Republike Hrvatske želi Vam portal Hrvatsko nebo

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

 

Hrvatski sabor je tu jednoglasnu odluku donio ravno prije četvrt stoljeća, 8. listopada 1991., u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada. Dan ranije, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su Banske dvore, pri čemu je jedna osoba poginula a četiri ozlijeđene.

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/10/07/atentat-na-predsjednika-dr-franju-tudmana-atentat-na-hrvatsku-drzavu-07-10-1991-godine/

Odluku o neovisnosti Sabor je donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Hrvatski sabor je utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Prethodno, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska formalno postala samostalna i nezavisna država, pa se 8. listopada smatra okončanjem postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

Čestit Dan neovisnosti Republike Hrvatske želi Vam portal Hrvatsko nebo

 

 

Hrvatsko nebo

6 thoughts on “Čestit Dan neovisnosti Republike Hrvatske želi Vam portal Hrvatsko nebo

  1. Čestit Dan neovisnosti Republike Hrvatske uredništvu i čitateljima HRVATSKOGA NEBA!

    Vječna čast i slava hrvatskim braniteljima!

    Za Dom spremni!

Comments are closed.