M. Ivanišević : Hoće li i nakon izbora novih veleposlanika sve ostati isto?

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Novi veleposlanici RH

 

Dobili smo nove veleposlanike.

U svijet su poslani s mnogim dobrim željama i uputama kako bi mogli najbolje predstaviti i zastupati interese MVPHrvatske u zemljama u koje odlaze. Tome se od srca i nadamo, premda se samo po sebi razumije da im je to dužnost.

Iznenađeni smo nesavjesnim radom našeg Ministarstva za vanjske poslove ili drugih institucija u državi zbog kojeg neka strana veleposlanstva djeluju u našoj zemlji suprotno međunarodnim uzancama. Miješaju se n.pr. u izbor naših ministara, a i izvješće veleposlanice Amerike u Zagrebu upućeno State Department-u nije bilo korektno, što znači da nismo bili dovoljno često u kontaktu s njihovim službama.

Jesu li naši veleposlanici upućeni kako reagirati na možda opravdane ili neopravdane objede? Ili će se ponašati kao do sada ne reagirajući.

Valjda nismo zaboravili 1990. i kasnije godine koliko smo bili nepoželjni kao samostalna država, pa i sada nam neki to žele osporiti, valjda nas je trebalo još više pobiti i razrušiti.

Kako je tada radila diplomacija agresorske države Srbije pokazuje i dopis upućen Vladi Republike Hrvatske, zaprimljen u VRH-e, Kabinetu predsjednika VRH 16. 10 1991. pod brojem 612-08/91-01-50301, U broj 0-91-9917., a koji su uputili i svim značajnim državama u Europi i u svijetu i na taj način su htjeli dati do znanja da smo mi agresori.

Sadržaj dopisa pisanog na ćirilici (i u originalu na ekavici) prenosim:

„Vlada Republike Srbije
Predsednik

Beograd,05.oktobra 1991. Vladi Republike Hrvatske
CrnoZagreb

Na svojoj sednici od 4.oktobra 1991.g. Vlada Republike Srbije upoznala se je s opasnostima kojima je izloženo civilno stanovništvo i grad Dubrovnik, koji predstavlja deo istorije srpskog i hrvatskog naroda kao i veličanstveni spomenik svetske kulturne baštine.

Vaša odluka da u gradu od neprocenjive istorijske i kulturne vrijednosti smestite vaše paravojne formacije, crne legije i mnogobrojne strane plaćenike i da se sa tog prostora započnete oružane napade na naseljena mesta u Hercegovinini i Boki Kotorskoj predstavlja krajnje necivilizovan nehuman i nedostojan čin.

Nadamo se da ste i sami postali toga svesni i da ćete uložiti potreban napor da sprečite te vaše oružane formacije da razore Dubrovnik kao što su to učinile na mnogim drugim gradovima.

Upučujući vam ovaj poziv da sprečite razaranje Dubrovnika. Vlada Republike Srbije izražava čvrsto uverenje Diplomacijada će svi pripadnici JNA i jedinica TO uložiti maksimalne napore da se sačuva ovaj historijski grad.

Pečat: Republika Srbija – Vlada Republike Srbije

Predsednik Dragutin Zeleković “

Dopis potvrđuje i najavljuje aktivno djelovanje JNA i jedinica TO i ujedno da je zapovijedala sa svime Republika Srbija, koja bi morala platiti bar ratnu štetu.

S istim načinom prikazivanja činjenica i stanja u RH služi se i radi naša susjedna i “prijateljska” država Srbija i danas uz pomoć iz proračuna i od donatora dobro plaćenih domaćih udruga za ljudska prava. Manipuliraju s pojmom „izbjeglice“, „povratnici“, stanarskim pravom, vlasništvom i manjinskim pravima. Sve uz potporu izvršne i zakonodavne vlasti u RH, pa se bojim da će po svim tim raznim direktivama djelovati i novo postavljena diplomacija.

 

Mira Ivanišević/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)