VIDEO/ KAOS U HAMBURGU : Prosvjednici okružili hotel u kojem je Melania Trump, policija traži pomoć

Vrijeme:3 min, 3 sec

 

Novi sukobi policije i prosvjednika izbili su jutros pred početak dvodnevnog summita G20.

 

Prosvjednici su jutros napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničkog kolodvora, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee. Iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušali su probiti policijske kordone kako bi poremetili početak summita. Policija je pozivala prosvjednike da se mirno raziđu, ali sukobi su ipak izbili, osobito na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.

 

Prosvjednici žele pošto-poto prekinuti summit jer smatraju da vođe G20 zemalja nisu uspjeli riješiti pitanje svjetskog mira, klimatskih promjena ni sve veće nejednakosti u svijetu. Glavna meta prosvjednika je američki predsjednik Donald Trump. On je u Hamburg došao tražiti trgovinska pravila koja bi išla u korist Amerike, a prosvjednici, iako s njim dijele nesklonost globalizaciji, zahtijevaju veća prava za siromašne, bez obzira na to gdje žive.

Više od 1.000 ljudi u bijelom i ljubičastom skandiralo je na dokovima: “Gubite se, gubite se”. Policajci su koristi palice, tvrdi jedan očevidac, a kod Berliner Tora je na policiju navalilo oko 200 prosvjednika.

“Naš je cilj probiti se u plavu i na kraju u crvenu zonu”, kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack, prenosi Hina.

Na prosvjedu i njujorški gradonačelnik

Skupina “Block G20 – Obojite Crvenu zonu” je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetili održavanje summita. Prosvjedima će se pridružiti i gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio, gorljivi kritičar predsjednika Donalda Trumpa, objavio je na Twitteru gradonačelnikov glasnogovornik. Prema najavama glasnogovornika Erica Phillipsa, De Blasio će posjetiti ne samo Hamburg već i Berlin.

“Gradonačelnik New Yorka odlazi na G20 prosvjedovati protiv kapitalizma dok obrazovanje, infrastruktura i sve ostalo truli pod njegovom ‘naprednom’ upravom”, uzvratio je na Twitteru Trumpov sin, Donald Trump Jr.

Prosvjedu se danas pridružilo oko 12.000 ljudi, dok bi u subotu taj broj mogao narasti na 100.000, predviđaju strani mediji.

Summit počeo usprkos prosvjedima

U međuvremenu, počeo je sastanak G20. Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je šefove država i vlada 20 najrazvijenijih zemalja. Na prvom sastanku razgovarat će o borbi protiv terorizma, piše njemački Bild.

 

 

Nad gradom kruže helikopteri, a njemački mediji javljaju da je dosad ozlijeđeno više od stotinu policajaca.

Također, prosvjednici su probušili gume na automobilu kanadske delegacije i porazbijali prozore na policijskoj postaji, kao i na zgradi mongolskog konzulata. Svjetlosnom raketom pogođen je jedan od policijskih helikoptera.

Melania Trump u opkoljenom hotelu

Prosvjednici su i danas postavljali barikade i palili automobile, a oko podneva je grupa njih opkolila hotel američke prve dame Melanie Trump. Predsjednikova supruga zbog toga nije napuštala hotel.

“Od policije nismo dobili sigurnosnu propusnicu kako bismo napustili hotel”, rekla je njena glasnogovornica.

Ranije su prosvjednici sjedili duž rute kojom je trebao proći američki predsjednik, ali policija ih je rastjerala.

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati summit G20, zbog kojeg i američka prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju. Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih “nedjela” diljem Hamburga.

Za tisuće krajnjih ljevičara koji su uzrokovali krš i lom na ulicama Hamburga, njemačka kancelarka nije mogla izabrati bolju lokaciju za summit, piše Reuters.

Gusto naseljen, urbani okoliš omogućuje im da se lako rasprše i sakriju, a grad je pun simbola bogatstva koje oni preziru: od 800 milijuna dolara vrijedne koncertne dvorane Elbphilharmonie do brodogradilišta u kojima se grade luksuzne jahte

 

HMS/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)