Vrdoljak : Nije točno da Grad ima gotov projekt izmještanja Karepovca, bilo kakve promjene bi prolongirale sanaciju najmanje 5 do 10 godina

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Nemojmo zaboraviti da je Karepovac dug period bio i odlagalište ukupnog otpada, a ne samo komunalnog, što je najbolje ne dirati

Direktorica operativne službe gradske firme Čistoća i vijećnica HDZ-a u proteklom sazivu splitskog parlamenta Ljubica Vrdoljak osvrnula se na najave Željka Keruma o potpunoj sanaciji Karepovca i izmještanju otpada s odlagališta. Kako kaže, 42 godine je u Čistoći, a Karepovac postoji 56 godina i zna dobro što je tamo odlagano.

Sanacija se može izvesti jedino po projektu koji je prošao sve procedure, na koncu usvojen i na Gradskom vijeću. Bilo kakve intervencije bi prolongirale sanaciju najmanje 5 do 10 godina. Osim toga, nije točno da Grad ima gotov projekt izmještanja jer nema lokacije gdje bi se izmjestilo – kaže Vrdoljak.

Dodala je da projekt mora imati početak i kraj.

Priča je da je to Jakša Miličić napravio, a mi ne znamo gdje, kroz koji rok i koliko bi to koštalo. Uz to, nemojmo zaboraviti da je Karepovac dug period bio i odlagalište ukupnog otpada, a ne samo komunalnog, što je najbolje ne dirati. U dijelu koji je sada nije opasan. Naime, sondiranja su pokazala da cijelo odlagalište leži na sloju tupine, što je izolacijski materijal – kaže.

Više srećom nego pameću, dodala je, nam se dogodilo da je na takvom području.

Projekt sanacije je spreman za međunarodni natječaj i to je jedino rješenje. Sada u jeku kampanje nekome pada na pamet krenuti ispočetka? Bilo bi to opasno, a i iziskuje vrijeme – zaključila je Vrdoljak.

S tim se slaže i Albert Pavlović, projektant sanacije Karepovca.

Mi smo u IGH napravili ovaj projekt sanacije 2006. godine prema kojemu je nedavno dobio i građevinsku dozvolu. Profesor Jakša Miličić i ja smo ga skupa radili. Usklađen je sa svim regulativama Hrvatske, a sve drugo bi zahtijevalo izmjene Plana gospodarenja otpadom, Županijskog prostornog plana, GUP-a…Ukratko, sve drugo je neostvarivo i netko tko je u struci to mora znati – ustvrdio je Pavlović.

 

Dalmatinski portal/http://dalmatinskiportal.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)