Daran Bašić : Obljetnica Bleiburga – Dan poslije ……..

Vrijeme:21 min, 49 sec

 

Za 99 % komunističkih zločina postoje egzaktni relevantni dokazi .postoje ostaci tijela ,forenzički dokazi ,relevantni dokumenti svjedočenja , okolnosti stradavanja, imena nalogodavaca , imena onih koji su zločine činili , točni popisi žrtava Za 90 % ustaških zločina nema egzaktnih i relevantnih dokaza ,nema tijela , nema forenzičkih dokaza ,nema relevantnih dokumenata popisi žrtava su višestruko uvećavani brojke i danas prelaze po mnogim velikosrpskim i komunističkim lažima  800 000 žrtava

Gomile laži raznih Goldsteina,Pupovaca , srpskih i hrvatskih historičara (kakav je Miljenko Hajdarović ,Tvrtko Jakovina)

Hrvati su katarzu prošli i za zločine koji su mnogostruko uvećani i bez suđenja kažnjeni zajedno s nezamislivim brojem nevinih žrtava. Protivna strana laže o zločinima Hrvata, višestruko ih uvećava a svoje zločine ne priznaje i skriva istinu o njima.

Gdje je istina o žrtvama i kazna za zločine protiv Hrvata u staroj Jugoslaviji za žrtve tijekom II svjetskog rata, tragediji 1945, u komunističkoj Jugoslaviji, udbaškim ubojstvima emigranata, Domovinskom ratu.

Bez posve jasnog stava o svemu tome ,bez istine kakva ona god bila i na koju god stranu prevagnula, “ustašku” ili “antifašističku” nema pomirenja!

Stotine milijuna kuna su utrošena na NVO i Documentu koje truju ovaj narod lažući o jednim i gurajući pod tepih zločine nad Hrvatima . Stotine milijuna kuna se daje NVO a ukidaju se potpore za cjelovita istraživanja povijesti , odlazi se na Jasenovac ali ne i na Bleiburg u Hudu Jamu gdje su žrtve monstruozno zazidane….

Srb četnički pokolj Hrvata se slavi kao ” antifašistički ustanak” ,.Srb u kojemu se “nenaoružana srpska nejač” sa 172 puške dva puškomitraljeza i više sanduka bombi koje je ostavila velikosrpska vlast već davno formiranim četničkim odredima ustala i napala vilama i motikama s po nekom skrivenom lovačkom puškom ” teško naoružane” hrvatske seljake .

Hrvat nije smio imati pušku ni za obranu kućnog praga od zvijeri . Žandari su Hrvatima godinama ispostavljali račune čak i za “kuršum “ kojim su ubijali njihove najmilije….

Još od prvih više stranačkih izbora više srcem i svjetonazorom no razumom sam uvijek davao glas HDZ-u.San o suverenoj Hrvatskoj sam dočekao sa Dr.Tuđmanom u Oluji .Nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana stvari se ponovo izvrću naglavačke. Na djelu je“detuđmanizacija “  branitelji se progone, četnicima i velikosrbima DORH i pravosuđe oprašta zločine za koje nikada nisu mogli dobiti aboliciju….

Dr.Tuđman se naziva diktatorom ,Oluja se proglašava zločinačkim pothvatom. čitav Domovinski rat se kriminalizira ….

Izdaju se Hrvati BiH smanjuje se broj zastupnika dijaspore na sve načine im se otežava i glasovanje.Abolirani četnici sjede u Saboru i u svim institucijama povlašteni na uštrb Hrvata temeljnog naroda

Ja i nadalje dajem glas HDZ-u i povrh svih izdaja i prevara

A onda na čelo HDZ-a dolazi jedan čovjek budi u meni nadu da se stvari mogu promijeniti.

Jasno se očituje o zločinima

Izlaganje Tomislava Karamarka na okruglom stolu o zločinima totalitarističkih režima | HDZ 2014

„Hvala vam lijepo, ali morat ću se malo vratiti iz ovog lirskog ugođaja u historiografiju, i sve ono u što nas je dovelo u situaciju, rekao bih, „dirigirane ideološke magle“ u kojoj se danas nalazimo. Već je rečeno, dragi prijatelji, da je, kao iskaz pijeteta prema žrtvama svih totalitarnih režima, Europski parlament proglasio upravo ovaj dan (23. kolovoza), Danom sjećanja na žrtve tih režima.

I nacizam, i fašizam, i komunizam iza sebe su ostavili, doista možemo reći, stotine milijuna mrtvih, desetke tisuća razorenih i spaljenih gradova, i sela. I, kao što reče profesor Banac, ni taj datum nije slučajno izabran. Upravo na današnji dan prije 75 godina, dva najbrutalnija sustava u povijesti XX. st, Nacional-socijalizam i komunizam, tj. njihovi predstavnici, Hitlerova Njemačka i Staljinov SSSR potpisali su pakt o prijateljstvu i nenapadanju kojim su dogovorili podjelu interesnih zona na istoku Europe.

I sasvim su dobro surađivali u komadanju Poljske, Rumunjske i drugih država, sve do 1941. godine, kada su se ta dva zla međusobno sukobila. Svaka ljudska žrtva zaslužuje poštovanje i pijetet, naravno, bez obzira na njezinu nacionalnu, rasnu, vjersku pripadnost ili ideološki svjetonazor. To je opće civilizacijski i europski standard koji smo naprosto dužni poštivati. Danas smo se dužni zapitati jesu te europske i civilizacijske etičke norme zaživjele u Hrvatskoj. Govorili smo o tome, i zaključili da nažalost nisu. Dok se otvoreno govori o zločinima i žrtvama Nacional-socijalizma i fašizma, službena vlast u Republici Hrvatskoj na žalost i dalje prešućuje, i nastoji umanjiti razmjere komunističkih zločina. Iako su na web stranicama Hrvatskog sabora u vezi donošenja odluke o obilježavanju ovog spomendana, među ostalim se i navodi: – Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njegova očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije uvažavanja temeljnih prava. U Hrvatskoj se i dalje sustavno nastoji prešućivati razmjere komunističkih zločina počinjeni tijekom drugog svjetskog rata i poraća, kao i zločine koji su počinjeni tijekom 65 godina vladavine jugoslavenskog komunizma. Uporno se komunizam i komunistička ideologija nastoje preimenovati u antifašizam, i antifašistički pokret, čime se komunističkog revolucionara Josipa Broza povijesnim krivotvorinama pokušava od suradnika sovjetskog NKVD-a i Kominterne pretvoriti u svojevrsnog zapadnjačkog antifašistu, poput, recimo francuskog generala De Gaullea. Ti pokušaji su vrijeđanje i podcjenjivanje istinskog i demokratskog antifašizma. Sasvim je izvjesno, a brojni historiografski podaci to i potvrđuju, da je Titov KPJ bio sastavni dio jednog totalitarnog komunističkog sustava, koji nasilnim metodama, zločinima ogromnih razmjera i na potpuno istoj matrici uspostavljao svoju vlast na području od Vladivostoka do Trsta. Što su svojim životima na našim prostorima platili na stotine tisuća a na cjelokupnom području desecima milijuna ljudi.

Jugoslavenska inačica komunizma koji danas i u Hrvatskoj neki nazivaju “socijalizmom s ljudskim licem” u nečem je prednjačio – bila je znatno brutalnija i krvoločnija prema svećenicima npr, od svih ostalih totalitarnih režima. Različite oružane formacije koje su djelovale pod političkim pokroviteljstvom KPJ i druga J. B. Tita pogubile su prema službenim podacima crkve u Hrvata ukupno 515 katoličkih svećenika.
Usporedbe radi u susjednoj Sloveniji je u razdoblju komunizma ubijeno 220, u poljskoj, koliko je Poljska veća od Hrvatske, 177, u Češkoj 20, u Slovačkoj 14, a u Mađarskoj 10 katoličkih svećenika.

Čak i Albanija odnosno i režim Envera Hoxe je bio blaži od Titova režima i ubio je „samo“ 67 svećenika. Prema nekim istraživanjima u Španjolskoj se u vrijeme građanskog rata 1936 i 1937 godine komunisti su pogubili preko 7.000 crkvenih osoba. Dok se broj crkvenih lica stradalih u Sovjetskom savezu za vrijeme Lenjina i Staljina procjenjuje na oko 40.000 pravoslavnih svećenika i drugih crkvenih osoba. Komunističko boljševičke čistke, likvidacije bez suda i osude tu na obližnjoj taksi a i drugim mjestima Hrvatske, Bleiburga i mnogobrojni križni putovi smrti obilježeni tisućama masovnih grobnica od Triglava do Đevđelije, ubojstva svećenika kao i poslijeratne likvidacije i montirani procesi, nisu nasljeđe demokratskog zapadnjačkog antifašizma kojem mi svi pripadamo.

Kako se današnja Hrvatska postkomunistička vlast odnosi prema negativnom nasljeđu komunizma?

Na žalost tako da je jedna od prvih odluka bila ukidanje ureda za istraživanje komunističkih zločina. A ukinuli su kao što reče moj prijatelj Zvonimir Čičak i pokroviteljstvo na Bleiburgu. Očito da im cilj nije istraživanje nego prikrivanje masovnih komunističkih zločina. To se očitovalo i prošlogodišnjim sramotnim izglasavanjem spomenutog „Lex Perković“, kojim su nastojali spriječiti izvođenje pred lice pravde osumnjičenih za najteža kaznena djela državnog terorizma.

To je potrebno napomenuti, Jugoslavija je provodila državni terorizam u odnosu na Hrvatske ljude i inozemstvo. Sve to naštetilo je državi Hrvatskoj i to u prvoj godini pristupanja EU. Tim su činom dokazali da im je interes njihove partije i prikrivanje njenog zločinačkog karaktera iznad interesa Hrvatskog naroda i Hrvatske države za koju je živote dalo preko 15.000 Hrvatskih domoljuba.

Sjetite se samo kako su ti isti koji se danas svim silama upiru i trude da ne dođe do istraga i procesa o zločinima iz drugog svjetskog rata i poraća, zagovarali da se vojno redarstvena Oluja i legitimna obrana hrvatskog naroda proglase zločinačkim pothvatom.

Analizirajući različitosti kriterija dolazi se do zaključka o ne samo različitom odnosu prema žrtvama, nego isti oni koji žrtve komunizma prešućuju,pokušavaju u javnosti udomaćiti tezu da je Republika Hrvatska nastala na zločinu.

Sedam desetljeća nakon završetka 2. Sv. Rata Hrvatska država još uvijek nema uređen popis žrtava komunizma, stoga moram ovdje pozdraviti i izraziti svoju podršku zajedničkoj akciji Hrvatske Biskupske konferencije i biskupske konferencije BIH vođene preko komisije za Hrvatske martirologije zahvaljujući kojoj ćemo u skorijoj budućnosti imati poimeničan popis svih žrtava komunizma. Okončanjem tog procesa koji će podržati i buduća Hrvatska vlast na čelu s HDZ-om, bit će stvoreni temelji za podvlačenje crte ispod ove teme koja nagriza današnje Hrvatsko društvo.

Na temelju tog poimeničnog popisa povjesničari će morati reći svoje. Naravno nećemo se uzbuđivati zato što će neki to pokušati prikazati revizijom povijesti, zato što znamo da je to u biti revizija partijskih podvala i ništa drugo.

Megazločini Bleiburga i Križni putovi obilježeni stotinama masovnih grobnica diljem Hrvatske, Slovenije i BIH, kao i likvidacija političkih neistomišljenika u zemlji i inozemstvu, za sada su prošli nekažnjeno.

J.Broz Tito, osoba koja ima najvišu političku odgovornost za spomenute zločine, danas se u hrvatskoj otvoreno veliča, a vladajuća stranka ponaša se kao pravna sljednica Brozovog KPJ. Zvijezda petokraka pod čijim su simbolom nastale tisuće masovnih grobnica ali i razaran Vukovar i Škabrnja i Dubrovnik i Gospić i cijela naša Hrvatska štuje se u nekim krugovima kao božanstvo.

Istovremeno o žrtvama stradalim u ime komunizma stidljivo se ili nikako ne govori niti im se pokušava dati nikakva zadovoljština čak ni moralna. Svaki pokušaj koji u duhu preporuke vijeća Europe i rezolucije 14/81 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnog komunističkog režima, pokušava se proglasiti povijesnim revizionizmom i nepotrebnim vraćanjem u prošlost.

Tako govore povijesni revizionisti koji svoje političke pozicije brane zahvaljujući tim krivotvorinama dogmatske komunističke historiografije. Zašto? Zato što bi se objektivnim pristupom utvrdila istina i pala bi pozlata sa zločinačkih komunističkih idola, a prašina zaborava bi nepovratno prekrila neke biste, neka imena, neke kultove, koje naprosto ne želimo ukloniti s naših ulica i trgova, iz školskih udžbenika iz kojih uče naša djeca i jednostavno iz naših života.

Danas je u Hrvatskoj stvoreno ozračje da je o jugoslavenskom komunizmu IN govoriti isključivo kao o “socijalizmu s ljudskim licem”. Dok se Jugoslaviju u vanjsko političkom smislu nastoji prikazati isključivo kao nesvrstanu miroljubivu zemlju iako je u bipolarnoj podjeli svijeta s vanjsko političkog aspekta taj potez bio potpuno beznačajan, dok se o čelniku Jugoslavenskog komunizma, Titu, ne govori kao o jednom od deset najvećih zločinaca 20 stoljeća, nego kao o svjetskom državniku, bonvivanu. Playboyu, nekom sasvim simpatičnom tipu.

Ovo što se u Hrvatskoj događa klasična je podvala i zamjena teza, jer kako drugačije možemo protumačiti tezu da su Tito i komunisti postavili temelje na kojima je bilo moguće postaviti današnju samostalnu RH i da bez antifašizma ne bi bilo moderna Hrvatske.

Da gospodo, demokratski antifašizam kao civilizacijski sustav vrijednosti svi prihvaćaju.

Međutim, komunističke, boljševičke čistke i skoro 1000 do sada poznatih masovnih grobnica i 515 ubijenih katoličkih svećenika sigurno nisu nasljeđe demokratskog antifašizma. Usprkos vašim nastojanjima povijesna istina utemeljena na činjenicama bit će poznata. A činjenica je da je komunistička Jugoslavija nastala na masovnim zločinima da je bila nedemokratska, jednopartijska, totalitarna država u kojoj su na najgrublji način kršena ljudska prava i slobode i u kojoj je diktatorskim ovlastima vladao J. B. Tito na isti način na koji je u Sovjetskom savezu vladao njegov dugogodišnji mentor Staljin. Moramo znati da Staljin ima puno manje ulica i trgova nego što ima J.B.Tito.

Hrvatski neokomunisti nikakvim veličanjem zvijezde petokrake pod čijim su simbolom razarani Vukovar, Dubrovnik i drugi naši gradovi, očuvanjem Titovih bista i slično, neće uspjeti prikriti stvarnu narav Jugoslavenskog komunizma.

Civilizirani demokratski svijet kojem pripadamo i kojem smo povijesno oduvijek pripadali odbacuje te simbole u ropotarnicu povijesti. Bezuspješni pokušaji pojedinaca koji se grčevito i uporno trude braniti neobranjivo, nisu ništa drugo nego neargumentirani i loše artikulirani pokušaji kojima se nastoji kupiti bolja prošlost i obraniti unaprijed izgubljene ideološke pozicije.

Stoga, podsjetimo se načina na koji su se bivše komunističke države odnosile i odnose prema razdoblju svoje komunističke prošlosti. Pribaltičke države na primjer, i Poljska, provele su lustraciju i onemogućile djelovanje pojedinaca i skupina stasalih pod nadzorom tamošnjih komunističkih odgajatelja. Niti u Njemačkoj ni jedan sudac, niti jedan agent bivše istočno Njemačke tajne policije koji je sudjelovao u čistkama, represiji, progonu ili montiranim sudskim procesima ne može obnašati bilo koju javnu dužnost.

Prema tome dragi prijatelji da zaključim pred nama je još puno borbe, borbe za istinu. Potvrđivanje pune povijesne istine moramo napraviti zbog pravilnog vrednovanja događaja iz naše prošlosti, a još više zbog naše budućnosti.

Jedino ćemo tako prevladati i ove podjele, a one su realne unutar Hrvatskog nacionalnog bića i korpusa, te zakoračiti u prosperitetniju i sretniju Hrvatsku budućnost.

 

No to i nije sve ,Tomislav Karamarko jasno najavljuje lustraciju u predizbornoj kampanji.

 

Tomislav Karamarko: Lustraciju ću prvo provesti u HDZ-u

3

O čemu zapravo govorimo kad danas izgovaramo riječ lustracija? Je li stvarno HDZ pod lustracijom najavio čistku svih nepoželjnih, pitao je u strankama Večernji List.

U trenutku dok se konsenzus suprotstavljenih opcija o lustraciji čini nemogućim, može biti odlična ideja da jedna ključna stranka pokuša poći od vlastitog primjera

Pokušava li Udba još jednom odrediti ishod hrvatskih izbora? Je li sve dio otvorene sezone lova na čelnika oporbe koji su, ne birajući sredstva, otvorili vladajući? Ili je pak sve samo obračun izmedu nekadašnjih suradnika te prirodna reakcija na navodno najavljen progon političkih neistomišljenika?

To su samo neka od ključnih pitanja koja ovih dana zabavljaju hrvatsku javnost, nakon što je Josip Manolić, nekadašnji visokorangirani dužnosnik Ozne i Udbe, ali i bivši premijer neovisne Hrvatske, optužio Tomislava Karamarka da je 80-ih godina bio doušnik Udbe. Manolić je svoj čudnovati zakašnjeli potez objasnio strahom od uvođenja lustracije, no, kako se sada da naslutiti, rezultat bi mogao biti da bi Karamarko mogao dobiti još širu podršku za suočavanje nacije s totalitamom prošlošću. Jer, pitaju se sad mnogi, ako su bivši udbaši i dalje tako vitalni i moćni da mogu na ovakav način intervenirati, onda to možda znači da pitanje lustracije ni 25 godina nakon pa da komunizma ipak nije posve pase?

No prvo pitanje bi ipak trebalo biti a o čemu zapravo govorimo kad danas izgovaramo riječ lustracija? Podrazumijevamo li uopće pod tim istu stvar? Je li stvarno HDZ pod tim najavio čistku svih nepoželjnih, kako tvrde u vladajućoj koaliciji? Postoji li neki oblik lustracije koji bi i SDP-u mogao biti prihvatljiv ili čak poželjan? Pitanje upućeno tim strankama donijelo je neke neočekivane odgovore!

Cilj nije progon nego istina

Dramatski zaokret prije svega nudi onaj koji je upravo na meti najžešćeg udara Tomislav Karamarko, koji kreće za Hrvatsku neuobičajenim putem od vlastite stranke. HDZ-u nije cilj nikakva osveta ili  obračun s političkim neistomišljenicima, nego uvođenje europskih demokratskih standarda u europsku Hrvatsku. Kriterijima za bavljenje politikom na nižim, srednjim i višim razinama faktički će ih najprije implementirati u vlastitoj stranci. I to se ne odnosi samo na one iz bivšeg sustava nego ina sve one s pravomoćnim presudama zbog korupcije i zloporabe položaja otkriva Karamarko u odgovoru za Večernji list na pitanje o lustraciji, pozivajući i sve ostale stranke da krenu istim putem. Što bi to točno značilo?

Lustracija u HDZ neće se odnositi samo na one iz bivšeg sustava već i na sve one s pravomoćnim presudama zbog korupcije i zloporabe položaja, tvrdi šef oporbe

Zasad kaže tek da se kriteriji na temelju kojih bi se provela takva unutarnja lustracija u ovom trenutku upravo bruse unutar koordinacije koalicije koju je okupio, iz čega bi se dalo zaključiti da takva pravila neće vrijediti samo za HDZ. Kako bi to funkcioniralo, može se do nekle da naslutiti iz riječi Božidara Kalmete i Josipe Rimac, koji su već najavili da bi s podizanjem pravomoćnih optužnica svoje mandate staviti na raspolaganje stranci. A stranka ih u tom slučaju onda neće kandidirati za neke nove državne funkcije.

Karamarko objašnjava da lustraciju ne zamišlja kao proganjanje neistomišljenika niti bi pravosudni obračun trebao biti cilj. Svjestan je da je za lustraciju koja bi išla za kažnjavanjem odgovornih za nezakonito i nedemokratsko ponašanje u bivšem sustavu uglavnom prekasno.

Cilj, kaže, nije pravosudni progon, već objava istine. Vjerojatno po uzoru na Njemačku, koja je nakon ujedinjenja sudila su radnicima Stasija, za koje su postojali dokazi, ali i odmah pomilovala veliku većinu onih koji nisu počinili zločine. No i danas Njemačka troši stotine milijuna eura kako bi  rekonstruirala poharane arhive i prije svega doznala ono što je dužna sama sebi istinu. Zalažem se u prvom redu za promjenu društvene klime temeljem provođenja najviših europskih demokratskih standarda. Osobe koje bi bile podložne klasičnoj lustraciji, u onom smislu u kojem se ona prije deset, dvadeset ili trideset godina obavljala u danas razvijenim demokracijama nakon pada komunizma, nemaju nekih izgleda operativno se baviti realnom politikom, što zbog svojih godina, što zbog činjenice da su već do sada upropastili svoje političke karijere kaže Karamarko ističući da svejedno treba otvoreno  progovoriti o djelovanju tadašnje tajne policije, navodeći usput primjer registra branitelja. koji je  objavljen zato da prokaže lažne branitelje. Ovo društvo od prokazivanja udbaša nema nikakve koristi, ali ima koristi od prokazivanja njihovih laži jer pripadnici bivših službi, kada se s nekim žele obračunati,  proglašavaju ga udbašem. Kao, tko bi drugi znao tko je udbaš ako ne oni koji su sami bili udbaši? To u pravilu čine pred izbore i prema onoj političkoj opciji koja bi i nakon 25 godina mogla ugroziti njihove pozicije. I sam sam žrtva takvog procesa objašnjava Karamarko dodajući da „oni” to tako rade već 30ak godina, još od druge polovice 80ih, kad se pokušavaju priblížavati strukturama koje su se zalagale za neovisnu Hrvatsku. Riječ lustracija dodao je Karamarko u prijevodu znači svojevrsno rasvjetljavanje odnosno osvjetljavanje  istine o totalitarizmima. S naglaskom da se to onda odnosii na komunistički totalitarizam, a ne samo na nacizam, kako to u praksi već desetljećima pokušava nametnuti hrvatska ljevica.

Što pak o toj i takvoj lustraciji misle dvije vodeće stranke vladajuće koalicije? Pitali smo isto tako i SDP i HNS bi li prihvatili oblik lustracije koji bi značio da svaka politička stranka veći samostalno, bez obzira na (ne)postojanje odgovarajućeg zakona, može onemogućiti da na stranačkim funkcijama budu njeni članovi koji su obavljali određene dužnosti u nedemokratskim sustavima, oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, oni koji su osuđeni za korupciju kao i oni protiv kojih je podignuta pravomoćna optužnica te da takve osobe ne predlažu za funkcije državnih dužnosnika, ili neki drugi prema njihovom mišljenju? Je li za SDP i HNS i danas prihvatljiv neki oblik lustracije i koji? Što se tiče lustracije o kojoj danas govori predsjednik HDZ-a, o tome nemamo potrebe govoriti jer je sve što je potrebno već je rekao Europski sud za ljudska prava glasio je šturi odgovor iz odnosa s javnošću SDP-a, gdje očito nisu prepoznali novi moment. No treba imati razumijevanja, šef se u tom trenutku bavio daleko istočnom diplomacijom i valja vjerovati da bi on bio znatno rječitiji da je upit doista stigao do njega ili da smo mu stavili „krušku pod njušku“. Bit će svakako još prilike čuti što Zoran Milanović misli o novoj Karamarkovoj inicijativi.

Iz HNS-ovog ureda za odnose s javnošću stigao nam je mnogo suvisliji odgovor. U toj stranci smatraju da jedina funkcija lustracije „25 godina poslije jednostranačkog režima i 16 godina poslije ‘Tuđmanove autokracije” može biti politička osveta.  Lustracija o kojoj govorite stvar je nečije prosudbe pa se nameće pitanje tko je taj koji određuje i odlučuje o lustracijii o čijoj se konkretno prosudbi radi? O prosudbi jedne strane koja će odlučiti za svoje neprijatelje ili konkurenta da ih treba lustrirati pitaju u HNS-u. Što se tiče lustracije unutar  stranke, smatraju daje ona nemoguća. Ako tijela, odnosno institucije stranke procijene da netko iz nekog razlo ga ne treba biti u redovima stranke, može ga se isključiti, ali smatramo da se ne može temeljem prosudbe pojedinca određivati tko može ili ne može biti član stranke kažu u HNS-u iako se pitanje nije odnosilo na isključenje, već na nenominiranje na ključne dužnosti. To bi, između ostaloga, značilo da SDP ne bi čiste savjesti mogao na posljednjim izborima podržati Željka Sabu ili HNS Andru Vlahušića, koji je izabran dok se tinta na pravomoćnoj sudskoj presudi još nije bila ni osušila

U HNS-u u odgovoru koji su nam poslali tek podsjećaju da je obveza svakog pojedinca ponašati se u skladu sa zakonima i poštivati njihove odredbe, a da su jedino pravosudna tijela ta koja donose odluke o nečijoj eventualnoj krivnji.

Stoga je HNS protiv lustracije, kako protiv lustracije u društvu, tako i protiv lustracije u stranci, a razlog je što je lustracija uvijek instrument izbacivanja i diskvalificiranja političkih konkurenata zaključuju u HNSu, očito zasad nespremni pomesti ispred vlastitog praga. No njihov odgovor; gledano u cjelini, donosi i poantu 0 kojoj valja itekako razmisliti: ako će o nečijoj odgovornosti odlučivati stranačka tijela na temelju interih  kriterija, pogreške i zloporabe su itekako moguće.

Podijeljeni i Znanstvenici

Okosnica svake lustracije trebao bi biti Zakon o lustraciji koji bi trebao biti donesen konsenzusom jer bez njega bi se provodile nove nepravde, a u paketu s njim mora se odvijati proces su očavanja s prošlošću  ističe Anđelko Milardović, predsjednik Instituta za europske globalizacijske studije, koji je još prije 10 godina organizirao znanstvenu konferenciju na tu temu, okupivši, kako kaže, međunarodni think-tank. Prema njegovim riječima, da bi se uspostavila stabilno demokratsko društvo, nužno je problemu pristupiti na više razina. Uz pravosudnu, tu je suočavanje s prošlošću i to uz pomoć „znanstveno objektivizirane istine“.

Problem je u tome što je i znanstvena zajednica takoder podijeljena po ideološkoj osnovi i dok se ona ne osvijesti, to nije moguće domeće Milardović. Treća razina koja se mora uspostaviti jest kultura sjećanja, koja između ostalog uključuje razvijeni ritual kolektivne svijesti i poštovanje povijesnih spomenika, u čemu hrvatsko društvo iznimno zaostaje. Naravno, u trenutku dok se sukob između dviju glavnih suprotstavljenih opcija tek bliži kulminaciji, a sve daje naslutiti da se tijekom ove kampanje neće birati sredstva kako bi se izazvale trajne podjele koje će u bližoj budućnosti onemogućiti bilo kakav konsenzus o bilo čemu, koliko god se iluzomo činilo, može biti odlična ideja da jedna ključna stranka, i to jedna od onih koja ima realne izglede za osvajanje vlasti, pokuša poći od vlastitog primjera pa da se tako možda u jednom trenutku povede i šira javna rasprava pod povećalom javnosti koja bi nas mogla dovesti barem na sporedni puteljak prema željenom cilju.

Piše: Ivan Hrstić/Večernji List/Kamenjar.info/http://kamenjar.com/

Ovakav jasan i bezuvjetan stav i zločinima komunista nije izrekao nikada ni jedan čelnik stranke koje sada imaju zastupnike u Hrvatskom Državnom Saboru

Ni jedan.Ukoliko netko ima ovakav stav neka me slobodno i demantira na istom mjestu s isprikom svima objavit ću ga .

Tomislava Karamarka čelnika HDZ-a poradi ovakvog stava i ruše .U sprezi MOST ,SDP ali i mnogi članovi HDZ-a među prvima sadašnji predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno sa Stierom i Maletić .Sve eurozastupnici koje isti taj Tomislav Karamarko kojemu “žena kadrovira “ ostavlja na listama za EU parlament .

Tomislava Karamarka se ruši jer je u “sukobu interesa” jer stranka “ne smije biti talac jednog čovjeka “

I povrh toga što na svojoj strani ima sve mainstream medije i dalekovidnice Andrej Plenković osvaja s HDZ-om samo jedan glas više od Domoljubne koalicije . Sastavlja Vladu sa “prirodnim saveznikom “ Mostom.

Jedan od prvih poteza Andreja Plenkovića je osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću ,Povjerenstva u kojemu sjede mnogi koje i same treba suočiti sa njihovom prošlošću ….

Poslije prvih 100 dana Vlade kojoj je predsjednik Andrej Plenković nam je svima “Urbi et orbi “ navijestio kakvo će to povjerenstvo biti

 

“Hrvatska mora naći konsenzus po pitanju totalitarnih režima – jasno osuditi ustaški režim tijekom kojeg su počinjeni brojni zločini , ali i trezveno analizirati sve ono što se događalo nakon 1945. godine”, rekao je Plenković.
“Do kraja veljače izaći ćemo s referentnim okvirom i članovima povjerenstva. Interes je velik, ali s obzirom na to da su to sve razgovori, očekujte da ćemo izvijestiti na vrijeme”

Plenković na  press konfrenciji o 100 dana  Vlade HDZ_MOST

 

Ponovno će “jasno osuditi “ ustaške zločine ali će se komunistički zločini “trezveno analizirati” .Valjda će Zakošek ,Kusić ,Goldstein pronaći nekakav razlog da se zločini pravdaju kako to sustavno i pravdavaju primjerice Vesna Pusić ,Stjepan Mesić i niz sličnih njima

Da ponovim ustaški zločini su surovo kažnjeni Hrvati su katarzu prošli davno komunistički zločin ni jedan nije kažnjen ali ni izrijekom i bezuvjetno osuđen  od sljednika komunističke partije….

Priča o licemjerju  bi se mogla nastaviti na tko zna koliko još stranica teksta.Priča o Ministarstvu kulture sa Ninom Obuljen ,priča o Martini Dalić iz stranke Pametno na mjestu potpredsjednice vlade ,priča o HRT-u  ,priča o “povratnicima”  u HDZ  Kujundžiću i Prgometu, priča o Istambulskoj konvenciji iuvođenju rodne ideologije na mala vrata u Hrvatsku  , priča o  ” zapadnom Balkanu “  …. …..

Jučer je bila obljetnica stradavanja Hrvata na Bleiburgu .” Udbaš ”  Tomislav Karamarko je  odavao počast žrtvama Bleiburga sa  svojim narodom kojemu pripada  , Andrej Plenković je poslao svog izaslanika …On sam je imao “važnijeg posla” naslikavao se na grobu Prvog Hrvatskog Predsjednika dr.Franje Tuđmana ….Treba prikupiti glasove naivnih birača jer očito je da u sastavljanju vlade nešto i škripi . Na stranu to što ova politika nema niti jedne dodirne točke suverenističkom politikom dr.Franje Tuđmana

A nije dobro uvrijediti ni Milorada Pupovca i manjine , nije dobro uvrijediti ni IDS pa otići na Bleiburg .Jer njihove ruke su vrjednije od onih koji su glasovali za HDZ nadajući se da će se napokon krenuti i s osudom komunističkih zločina .I to bezuvjetno….

Ja osobno ne vjerujem da možemo sa ovakvim HDZ-om do takove bezuvjetne osude komunističkih zločina  i lustracije i poradi toga ću glasovati razumom a ne srcem i svjetonazorom kao do sada samo prisjećajući se kakav je HDZ bio za dr.Tuđmana.

 

Ne idealan ni tada ,naravno , ali suverenistički sigurno i svjetonazorski  daleko od politike koju sada predvodi Andrej Plenković.

 

Rekao bi  Prvi Hrvatski Predsjednik dr.Franjo Tuđman

 

”Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!’

  

Moje će biti

“Glas samo za  pravdu  i istinu  , obraz ponos i čast ni za što  “

 

Daran Bašić /Hrvatsko nebo 

 

One thought on “Daran Bašić : Obljetnica Bleiburga – Dan poslije ……..

Odgovori