Lj . Škrinjar Hrvatska svjetla i tame : Esih i Hasanbegović se na poziv organizatora obratili skupu

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

11. prosvjed Kruga za Trg i 10 godina djelovanja

Krug za Trg – građanska inicijativa za promjenu imena jednog od ponajljepših zagrebačkih trgova nazvanom imenom jugo-komunističkog diktatora maršala Josipa Broza Tita – održala je danas jedanaesti po redu veliki javni prosvjed i time obilježila 10. godinu djelovanja.

Inicijativa, u duhu Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima te Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina komunističkog poretka u Hrvatskoj, traži povratak imena Kazališni trg. Na prosvjedu su, kao što je i bilo najavljeno, govorili povjesničar prof. dr. Ivo Banac, pisac i publicist prof. dr. Boštjan Marko Türk iz Ljubljane te slovenski publicist Roman Leljak. Skup su pozdravili dr. Željka Markić i mr. sc. Marko Grubišić, a za glazbeni dio programa pobrinuo se Kazimir Mikašek Kazo.

Iz Kruga za trg kratkim uvodnim govorima prvo su se skupu obratili Maja Runje i Ante Beljo. Na poziv upravo Maje Runje na pozornicu su se iz mase okupljenih popeli Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i general Željko Glasnović te su se potom nazočnima obratili kratkim govorima.

“Skinut ćemo ga zajedno!” poručila je okupljenima tom prilikom Bruna Esih, a Zlatko Hasanbegović zaključio je kako se pitanje imena trga nikada ne će riješiti administrativnim odlukama nego konkretnom većinom u Gradskoj skupštini.

U nastavku donosimo fotografije s današnjeg skupa. Televizijskih kamera kao i obično nije nedostajalo, pa se nadamo da će poneki izvještaj o razlozima današnjeg okupljanja završiti i u masovnim medijima, za razliku od uobičajene prakse slanja televizijskih ekipa bez montiranja izvještaja za informativne emisije.

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

Krug za trg - 11 prosvjed

prosvjednici - Krug za trg

Maja Runje Krug za trg

Ante Beljo Krug za trg

publika Krug za trg

Antun Babić - Krug za trg

general Željko Glasnović - Krug za trg

Roman Leljak - Krug za trg

Marijan Šunjić - Krug za trg

Ivo Banac - Krug za trg

Bošnjak Marko Turk - Krug za trg

Bruna Esih i Ante Beljo Krug za trg

Zlatko Hasanbegović

Kresimir Planinić

hdz Krug za trg

Kamere Krug za trg

policija - Krug za trg

 

Podsjećamo, koordinacijski odbor Kruga za Trg je u sastavu: Ante Beljo, Goran Blažeković, mr. sc. Zdravka Bušić, mr. sc. Eva Kirhmayer Bilić, Đuro Knezičić, Anđa Lovrić, Anđelko Marenić, Cika Mikolčić, Jasna Pavelić Jureško, Đurđa Puškaš, Maja Runje, Ivančica Sekula, Radovan Slade Šilović, Eduard Spahić, Maja Šovagović, Smiljana Šunde, Petar Vratović, mr. sc. Zorka Zane i dr. sc. Željka Znidarčić.

Također, Krug za Trg podupiru brojne udruge, Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Društvo hrvatskih političkih zatvorenika, Hrvatsko kulturno vijeće, Hrvatsko nacionalno etičko sudište, Udruga Macelj 1945., Građanska udruga U ime obitelji, veći broj braniteljskih udruga i podružnica Matice hrvatske.

Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća objavio je kroz zadnjih 10 godina cijeli niz priloga i reportaža vezanih za aktivnosti Kruga za Trg, a neke poveznice izdvojili smo ovdje:

Reportaža: 1. javno okupljanje za povratak imena Kazališni trg

Reportaža: Krug za Trg – 2. prosvjed protiv zločina i zločinca

Reportaža: Održan treći po redu prosvjed Kruga za Trg

Reportaža s četvrtoga prosvjeda Kruga za Trg

Krug za Trg – 5. prosvjed i treća godina prosvjedovanja

Reportaža sa 6. prosvjeda Građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike

Reportaža: 9. prosvjed Kruga za Trg

Mnoštvo podupiratelja na 10. javnom skupu Kruga za Trg

 

HKV/http://www.hkv.hr/reportae/Hrvatsko nebo