Damir Pešorda : Slovenija

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Ponekad se čini kao da hrvatska politika namjerno zatire nacionalni ponos vlastitih građana. Recimo, ovo sa Slovencima, Schengenom i novim režimom granične kontrole. Već nekoliko tjedana vodeći se hrvatski političari uvijeno žale kako nas Slovenci blokiraju. Pri tomu propuštaju spomenuti da su i oni digli ruku kada se na razini EU odlučivalo o tom režimu.

 

Zamolbe poslane prema Bruxellesu da nam pomogne glatko su odbijene, a hrvatski političari pokorno primaju i tu pljusku. Zamislite da mi radimo Vučiću i Srbiji nešto nalik onomu što Slovenci rade nama… Ustvari, ne treba to zamišljati, već smo vidjeli što se kada je bivši premijer Zoran Milanović pokušao nešto slično. Naređenje iz Bruxellesa da se urazumimo, stiglo je u rekordnom roku.

Ovako mlitavo i podložničko ponašanje hrvatske političke elite kod građana može izazvati samo rezignaciju i sumnju u smisao postojanja hrvatske države, kada već nije u stanju osigurati gotovo nijedan državni interes. S druge strane ta ista država vrlo je efikasna kada treba ošinuti ”hrvatski nacionalizam”. Sjećamo se kolika se graja digla na bivšeg ministra Hasanbegovića kada je samo pomislio da bi trebalo pravednije raspodijeliti državne potpore u kulturi, a ta hajka na neki način još uvijek traje. Sve jače se pritišću HOS-ovci da se odreknu svog ratnog pozdrava jer, Bože moj, Milorad Pupovac postaje sve nervozniji. Uglavnom, država nam je jaka prema unutra i slaba prema vani.

I dok naš premijer i ministri čvrsto vjeruju u ”europsko rješenje” graničnog problema sa Slovenijom, Slovenci već donose novi plan – kamione će slati preusmjeravati prema glavnim prijelazima Bregani i Macelju kako bi rasteretili manje prijelaze i olakšali život ljudima koji žive u pograničnom djelu zemlje. Ta će mjera vjerojatno olakšati život ljudima u pograničnom pojasu, ali bi gužve na glavnim prijelazima mogla i povećati. Što će imati dodatni negativni učinak na hrvatski turizam.  Izgleda da to Slovencima i jest namjera. Jer da nije, riješili bi to pitanje prelaskom sa sustavne na ciljanu kontrolu kada bi se počele stvarati kolone na granici.

Ima tu i još jedna zanimljiva stvar. Slovenci se pravdaju da ne mogu odstupiti od striktne provedbe novog režima kontrole na granicama jer bi tako navodno sebe doveli u opasnost da ispadnu iz Schengena. Malo je čudno da Madžari mogu po potrebi prijeći sa sustavne kontrole na ciljanu, dok Slovenci ne mogu. No, što god bilo istina, ostaje činjenica da Hrvatskoj namjerno čini štetu Slovenija ili nam štetu čini EU, treće mogućnosti nema. I jedna i druga solucija porazne su za hrvatsku politiku. Koja je sve svoje napore posljednjih desetljeća usmjerila na integraciju s Europskom unijom. Dobro, bilo je tu i dosta truda oko povezivanja s Regionom, ali ovaj konkretni problem pitanje je odnosa s Europskom unijom.

Netom što se zemlja počela malo oporavljati od duboke dugogodišnje recesije, krenuli su problemi s Agrokorom, granicama… Što je sljedeće? I tko to ne da Hrvatskoj da se osovi na noge? Ne dogodi li se neka čudesna preobrazba naših lidera od mlitavih klimoglavaca u odlučne državnike, ne piše nam se dobro.

 

Damir Pešorda/HRSvijet .nethttp://www.hrsvijet.net/ Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)