I.Prikazani su ponuđeni modeli političkog uređenja BiH. Njih četiri.

Nabrojat ćemo četiri, te njihove nedostatke. Prednost bi mogao
dobiti onaj koji sadrži najmanje nedostataka!

 

a) Model jednostavne građanske države

Ovaj model pokazuje najveću sličnost s predratnim društvenim uređenjem.Modeli za Bosnu i Hercegovinu.Njime se u principu želi vratiti predratna politička struktura, a istodobno se poništavaju rezultati svih ratnih osvajanja i svih promjena koje su nastale temeljem ratnih i poratnih zbivanja.

Naziv države bi glasio Republika Bosna i Hercegovina.

U ovakvom uređenju države postojale bi dvije razine vlasti na relaciji država-općina. Ona u svom sastavu ne bi imala entitete, niti županije/kantone. To bi u praksi značilo da bi se ukinula oba entiteta.

Nedostatci ovog prijedloga:

Ne može uspješno riješiti nacionalno pitanje jer odgovara tipu jednostavne građanske države. Budući da se temelji na građanskom izbornom načelu – jedan čovjek – jedan glas, omogućuje političku dominaciju najbrojnije etničke zajednice nad drugim dvjema, a nema valjani mehanizam kojim bi to mogao onemogućiti. Zbog nerješenog nacionalnog pitanja društvo ostaje potencijalno konfliktno, a politički sustav nefunkcionalan.

Ukupni utisak prijedloga – nedovoljan(1)………………..

…………..više na stranici Herceg-Bosna 

 

I . Botica : Modeli za Bosnu i Hercegovinu

 

 

Ivan Botica / http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna-Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.