Akademik Josip Pečarić : PISMO I POZIV PUČKOJ PRAVOBRANITELJICI GĐI LORI VIDOVIĆ

Vrijeme:5 min, 43 sec

 

PISMO I POZIV PUČKOJ PRAVOBRANITELJICI GĐI LORI VIDOVIĆ

 

Poštovana gđo Lora Vidović, pučka pravobraniteljece RH,

 

Već u naslovu razgovora s Vama u Jutarnjem listu stoji:

‘Pozdrav Za dom spremni je posve i jasno nezakonit!

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/pucka-pravobraniteljica-pozdrav-za-dom-spremni-je-posve-i-jasno-nezakonit-rekordan-broj-gradana-zali-se-na-diskriminaciju/5884564/

U tekstu se može naći Vaše objašnjenje”:

“-Taj pozdrav uopće nije kontroverzan, on je posve i jasno – nezakonit. To je pokazala sudska praksa. Zatražili smo od sudova da nam dostave presude u vezi s tim pozdravom i proveli njihovu analizu. U svakoj od dostavljenih osuđujućih presuda meritorno je odlučeno da je pozdrav ‘Za dom spremni’ vezan uz rasističku ideologiju NDH koja nije u skladu s hrvatskim pravnim sustavom, ni s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Taj je pozdrav kao nezakonit sankcioniran ne samo na prvostupanjskim prekršajnim sudovima, nego na Visokom prekršajnom sudu i na Ustavnom sudu, i to u vrlo recentnim odlukama. Zašto i kako je Ured državne uprave taj pozdrav prije dopustio pri registriranju nekih udruga, teško mi je reći. Međutim, nejasno je zašto Ured državne uprave danas ne smatra da je važno, korisno, potrebno radi pravne sigurnosti, radi vladavine prava u ovoj državi pokoriti se odluci Visokoga prekršajnog i Ustavnog suda i ne promijeni svoje ranije pogrešne odluke.”

Na žalost, to što je Vama jasno nije jasno većini hrvatskog naroda. Nedavno je čak istraživanje Fakulteta političkih znanosti (!) pokazalo da 55 % ispitanika ne misli kao Vi. A Vi ste – vidim – pučka pravobraniteljica!?

Već prvi komentar ispod Vašeg razgovora pokazuje kako Vam ni pravna znanost nije jača strana:

Željko Koren: Po kojem to Zakonu???

Da, zašto niste jednostavno naveli taj zakon po kojemu je to što tvrdite jasno? Navodite sudove koji su osudili taj pozdrav bez pozivanja na zakon (kao i Vi), ali ne navodite i one koji su postupili drugačije. Npr. Poslednja presuda u slučaju hrvatskog branitelja HOS-ovca  Damira Markuša je oslobađajuća jer se radi o HOS-ovom pozdravu iz Domovinskog rata.

Slijedeći komentar je još pogubniji po Vas:

Ivo Ivić: S tim usklikom Hrvati su se borili protiv srpskih fašista u prošlom stoljeću u svim ratovima i porazili ih uz ANTIFAŠISTIČKI pozdrav ZA DOM SPREMNI u okrutnom osvajačkom nametnutom ratu, porazit ćemo sljedbenike poraženih srpskih fašista i u miru uz pozdrav ZA DOM SPREMNI. Na tom pozdravu konačno pada SRPSKA FAŠISTIČKA MEMORANDUM POLITIKA!

Očito je jedino jasno iz Vašeg odgovora i prikrivanja stvarnog stanja u hrvatskom sudstvu jest da imamo sudove i političke sudove. Pri tome se Vi pozivate na najdrastičniju i očitu političku presudu Josipu Šimuniću. Naime u više pisama Vrhovnom i Ustavnom sudu upozoravao sam na slijedeću činjenicu:

“Poslije dva pisma Ustavnom sudu sada se obraćam i Vrhovnom sudu. Naime u prvom pismu smo upozorili kako „u najcrnjoj maniri iz vremena komunističke diktature Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu tvrdi kako je Šimunić bio svjestan da uzvik ‘Za dom’ uz odzdrav ‘Spremni’ simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.“ Ustavni sud nije odgovorio na to pismo, a onda je došla i odluka Visokog upravnog suda – prihvatio je žalbu državnog odvjetništva kojom je i ovaj sud samo potvrdio lažne i uvredljive tvrdnje Općinskog državnog odvjetništva jer je dobro poznato kako je ZDS bio službeni pozdrav postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu, a koristili su ga i mnogi drugi branitelji. Doista, kao u najcrnjim komunističkim vremenima imamo sudove koji znaju i sude ljude zbog onoga što oni misle. Ustavni sud nije reagirao ni na drugo pismo.”

http://narod.hr/hrvatska/akademik-pecaric-li-ustavnom-sudu-domovinski-rat-poticanje-mrznje

Iz ovoga je potpuno jasno da se radi o političkoj odluci u maniri prakse hrvatskog sudišta iz vremena poslije Drugog svjetskog rata.

Spomenut ću samo slučaj velikog hrvatskog književnika akademika Mila Budaka koji je optužen, osuđen i pogubljen u 24 sata! O tome se možete informirati npr. u knjizi dvojice hrvatskih akademika:

  1. Jelčić i J. Pečarić, Književnik Mile Budak sada i ovdje, Zagreb, 2005.

Sudac VS RH Miroslav Šumanović je izdvojio svoje mišljenje s argumentima sličnim onima koje iznosi većina hrvatskog naroda čija bi Vi javna pravobraniteljica trebala biti:

http://hrvatska-danas.com/2016/12/14/procitajte-izdvojeno-misljenje-ustavnog-suca-o-simunicu-i-o-pozdravu-za-dom-spremni/

Još strašniji je Vaš slijedeći odgovor:

Unatoč jasnoj sudskoj praksi, i za premijera Andreja Plenkovića je uklanjanje ploča s ustaškim pozdravom ‘delikatno pitanje’. Kako to tumačite?

“Sudovi su svoje rekli, pravo je svoje reklo. Zašto politika to ne želi jasno reći, ne znam. To je stvar političke volje.”

Tu pokazujete potpuno nepoštovanje prema hrvatskoj državi. Naime riječ je o pločama na kojima je simbol HOS-a koji je u aktima RH odobren! Na to je i nedavno upozorila predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović.  Ne mogu vjerovati da Vi niste upoznati s njenim stavovima o tome!

To ignoriraju samo oni koji u RH sprovode velikosrpski Memorandum SANU 2. što Vam je već prebacio i čitatelj Ivić u svom gornjem komentaru.

Nije problem kada takve tvrdnje dolazi iz stranaka okupljenih oko SDP-a jer je za njih jasno da sprovode taj velikosrpski memorandum u RH.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sdp-u-proceduru-salje-interpelaciju-o-radu-vlade-zbog-za-dom-spremni-u-jasenovcu/5888556/

To je postalo tako očito kada su se zalagali za povlačenje tužbi za genocide. Nisu uspjeli – iako su bili na vlasti – pa u presudi stoji kako je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku u cilju stvaranja homogene Velike Srbije i pri tome je izvršila nez genocidnih radnji.

Zapravo očito je da ste Vi stvar postavili naglavačke. HOS-ovci i drugi hrvatski branitelji su s pozdravom ZA DOM SPREMNI branili i obranili našu domovinu od fašističke agresije, pa su zapravo oni jedini istinski antifašisti. A Vi se pridružujete onima koji ih optužuju za fašizam i ustašluk, pa se time pridružujete velikosrpskom fašističkom agresoru. Oni su stalno tvrdili da su hrvatski branitelji ustaše, a naša država Tuđmanova ustaška država.

Ipak se nadam da se radi samo o Vašem neznanju i nestručnosti pa u nadi da Vam mogu pomoći, pozivam Vas na predstavljanje moje najnovije knjige “Dnevnik u znaku Za dom spremni” koju organizira Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, a samo predstavljanje održava se u Domu branitelja HVIDRA..

Na predstavljanju je počasni gost Damir Markuš pa će Vam on osobno moći potvrditi kako u oslobađajućoj presudi njemu stoji kako je ZA DOM SPREMNI pozdrav HOS-ovaca.

Također je zadnji tekst u tom mom dnevniku “Ustavnom sudu RH je Domovinski rat zapravo ‘poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti’”, dakle tekst o sramotnom odnosu političkih sudova u RH prema velikom domoljubu Josipu Šimuniću.

 

S poštovanjem

 

Prof. dr. sc. Josip Pečarič

Redoviti član HAZU

Dopisni član DANU

 

Hrvatsko nebo

One thought on “Akademik Josip Pečarić : PISMO I POZIV PUČKOJ PRAVOBRANITELJICI GĐI LORI VIDOVIĆ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)