Škorić : Nisu svi koji piju na javnim mjestima niti alkoholičari niti izgrednici

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

 Zalažemo se da se prijedlog ove odluke preciznije argumentira i preciziraju lokacije koje su upitne

Gradskog vijećnika i predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića smo pitali hoće li podržati predloženu zabranu ispijanja alkohola na ulicama.

– Loše pripremljen prijedlog treba povući. S jedne strane predlaže se odluka kojim se propisuje samo kazna i djeluje represivno, dok s druge strane pred vijećnike dolazi loš i nedoprečen prijedlog sa slabom argumentacijom koji neće riješiti pitanje ispijanja alkohola na ulicama. Kod donošenja ovakvih delikatnih odluka potrebno je postići širu javnu raspravu uz konzultiranje svih zainteresiranih dionika, kako bi se problematika cjelovito sagledala. Ne može se na isti način gledati na ljude koji uz igranje balota piju pivo, mlade na njihovim omiljenim okupljalištima i one koji se opijaju i stvaraju nered u blizini stambenih objekata, škola i na drugim javnim mjestima. Zalažemo se da se prijedlog ove odluke preciznije argumentira, preciziraju lokacije koje su upitne, kako bi se stvorila jasnija sliku o cijelom problemu. Iz obrazloženja uopće nije točno precizirano niti je jasno kako bi se odluka provodila na terenu. Komunalni redar to ne može provoditi samostalno i bez nedostaka ovlasti, jer nema pravo niti tražiti osobnu iskaznicu što je moguće provesti samo nazočnost i djelovanje policije. Prije bilo kakvog oblika represije gradska uprava morala je imati aktivniju ulogu u detektiranju ključnih lokacija, količina, te oblicima samih akcija.

Mislite li da će tako Split izgubiti dio svog mediteranskog identiteta i stila života?

– Mediteranski identitet mi nosimo u sebi i živimo ga svakim danom – nitko nam ga ne smije, niti može uzeti! Nisu svi koji piju na javnim mjestima niti alkoholičari niti izgrednici niti koga ugrožavaju. Zbog krize, na žalost, mnogi ljudi su se iz kafića premjestili na zidiće, uzimaju piće u dućanu i piju, a to ne znači da su svi izgrednici. Mnogo je tu i starijih osoba koje nikada ne rade nered niti se opijaju jer i nemaju mogućnost kupiti više od piva u dućanu. Upravo stoga odlukama ovog tipa treba se pristupiti s punom odgovornošću, a ne ovako paušalno, kako nam se predlaže. Kada govorimo o stilu života, nama je važno kako će naši građani, posebice mladi, provoditi svoje slobodno vrijeme. Grad je odgovoran i za kvalitetu života građana i njihovo uključivanje u zajednicu, koja im treba osiguravati puno više programa za rad u zajednici i sadržaja nego što to Split danas ima. Ne može se to sustavno zanemarivati i onda sve rješavati kaznama.

Treba li prije donošenja ove odluke više uključiti građane?

– Naravno. Neophodno je provesti neki oblik javne rasprave, konzultacije s ravnateljima škola, vrtića i sl. Zatim, tu je i policija u zajednici koja je tu ključna za samo provođenje provođenje odluke.

Jeste li vi imali problema sa Splićanima koji piju na ulici?

– Nikada. Probleme, ako ih ima, gledam kao izazove, a na nama je da ih odgovorno, savjesno i sustavno rješavamo, na korist svih građana.

Jeste li u nekom razdoblju života vi imali običaj s ekipom nazdraviti ‘na zidiću’ ili plaži, odnosno na mjestima gdje možda više to neće biti dopušteno?

– Znao sam ponekad u mladosti s ekipom podružiti se i nazdraviti na Bačvicama i u mome kvartu Radunici i Lučcu.

Nazdravljalo se i zabavljalo ne samo s alkoholnim pićima, već i sa bezalkoholnim napitcima, a ljeti najviše s pivom.

 

Dalmatinski portal.hr/http://dalmatinskiportal.hr/Hrvatsko nebo