Božo Pavlović : Stočani izađite na izbore-Vaš je spas glas za nas!

Vrijeme:9 min, 0 sec

 

Odlukom  Središnjeg izbornog povjerenstva ponovljeni izbori u Stocu bit će održani u nedjelju, 19. veljače.

Podsjetimo, izborni proces u Stocu prekinut je 2. listopada, na dan Općinskih izbora , zbog izgreda na biračkim mjestima.

Zašto se od Stoca želi napraviti „grad slučaj“, koji su potencijali grada na Bregavi i zašto nisu iskorišteni, kakvi su planovi za budućnost pitanja su na koje smo odgovor potražili od Bože Pavlovića, ovlaštene osobe za Hrvatsku koaliciju Stolac:HDZ 1990, HSP.

–      Gospodine Pavlović kažite nam zašto se od Stoca pokušava napraviti „grad slučaj“ i komu je to cilj?

–      Najprije želim pozdraviti Hrvatice i Hrvate Stoca, moje stolačke suborce, ostale građane Stoca kao i sve vaše čitatelje.

Od Stoca se želi napraviti „grad slučaj“ kako bi koalicija HDZ BiH i SDA bila vječno na vlasti po mostarskom modelu. Njihov je glavni cilj da parazitski crpe novac iz institucija i Javnih poduzeća te na taj način situiraju sebe i svoje poslušnike, a svatko onaj tko želi u Stocu nešto ozbiljno raditi je nepoželjan i raznim administrativnim smicalicama mu se ne dopušta da djeluje u Stocu. Svi oni koji se ne povinuju tim „kastama“ su nepoželjni i moraju napustiti Stolac.

–      U nedjelju, 19. veljače na izbore izlazite u Hrvatskoj koaliciji za Stolac koju čine HDZ 1990 i HSP, podržavate kandidata HNS-a za načelnika Općine Stolac kao i na listopadskim izborima što ste podržali kandidate za načelnika HNS-a u drugim općinama gdje je ugrožen hrvatski nacionalni interes, to je zapravo i načelo odgovorne politike koju vodi HDZ 1990 čiji ste član. Kažite nam što za Vas i vašu stranku, ali i za hrvatski narod podrazumijeva vođenje odgovorne politike?

Vođenje odgovorne politike je briga o narodu i prostoru na kojemu  hrvatski narod živi. Prije svega mi poštujemo dogovor, a on je u našem slučaju podržati kandidata HNS-a za načelničku poziciju gdje god je hrvatski narod ugrožen. Mi u Stocu imamo slučaj da su se sve bošnjačke stranke udružile u jednu ne principijelnu koaliciju lijevih i desnih. Mi smo nasuprot tome podržali kandidata HNS-a gospodina Boškovića, ali želimo kroz Općinsko vijeće djelovati konstruktivno i odgovorno prema našem narodu podržavajući sve što je dobro i korisno za grad Stolac, a osporavajući ono što će štetiti našem narodu. Djelovanjem kroz općinsko vijeće želimo zaustaviti prije svega nepotizam, koji nigdje nije izražen kao u Stocu, zatim korupciju, strahovladu i sve negativne trendove koji vladaju proteklih 12 godina. Mi želimo promovirati politiku ravnopravnosti prema obiteljima poginulih branitelja, invalidima, braniteljima, mladima, zapošljavanju, razvoju gospodarstva, poljoprivrede, dovođenja investitora i sl. To je odgovorna politika.

božo1

–      Stolac je grad smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na krajnjem istoku Hercegovačko-neretvanske županije. Grad nastao na obalama rijeke Bregave svoju povijest ispisao je perom bogate kulturne baštine- kažite nam onda zašto proteklih 12 godina Stolac tapka u mjestu i tko je za to odgovoran?

Da Stolac je „biser“ Hercegovine kroz milenije što su prepoznali i stari Iliri koji su nam ostavili grad Daorson, pa poslije njih Rimljani sa prelijepim Vidoštakom, naši preci u Srednjem vijeku ostaviše najljepšu nekropolu stećaka na Radimlji, Turci vladaše ovim dijelom Hercegovine iz Begovine, Bog nam dade prelijepu Bregavu i sve to stoji neiskorišteno. Kraj toliko turista koji preko Stoca posjećuju Mostar i Dubrovnik mi ih nemamo gdje ponuditi ručkom, a da ne pričam o hotelskom smještaju. Mislim da smo jedina općina u BiH koja nema niti jedan krevet ponuditi turistima. Proizvodni kapaciteti u kojima je do rata radilo na tisuće stočana i na stotine doseljenika stoje zaključani i propadaju. Nositelji vlasti stalno izmišljaju nove krivce zašto to ne radi, a ja iskreno mislim da su oni jedini krivac jer u njihovim rukama leži ključ. Oni da hoće dopustiti svi ti kapaciteti bi davno bili oživljeni i bili na dobrobit našeg naroda. Međutim njima to ne odgovara jer djelatnici tih poduzeća ne bi zasigurno bili njihovi birači i to je glavni problem. Za 12 godina njihove vlasti otvoreno je vrlo malo radnih mjesta u realnom sektoru, a i te gospodarstvenike smo mi doveli za vrijeme naše vlasti na županijskoj i federalnoj razini. Za vrijeme naše županijske vlade u Dom za osobe sa posebnom skrbi uloženo je cca 7 000 000,00 KM koji nije otvoren pune dvije godine raznim smicalicama općinske administracije čime je Stolac bio uskraćen za oko 100 000,00 KM mjesečnih primanja. Dinamikom koja je tada bila planirana do sada je trebalo u toj ustanovi raditi preko 200 uposlenih. Nakon ovih argumenata sami prosudite tko je kriv i zašto je Stolac u ovakvom stanju.

–      Sve više mladih iz hercegovačkih gradova napušta rodnu grudu, odlaze u potrazi za boljim životom- kakvo je stanje u Stocu?

Stanje u Stocu je jako teško zasigurno najteže od svih naših općina. Istina je i to da je Stolac više devastiran u ratu od svih drugih, ali moje je mišljenje da je najviše nastradao za vrijeme koalicije HDZ i SDA. Predsjednici te dvije stranke su na očigled svih stočana svake subote u kafiću u centru Stoca  pili kavu i dogovarali dilove. Rezultat njihovih dilova je raseljavanje stočana, a nicanje „hacijendi“ na zemljištu predviđenom za kuće najtežih invalida Domovinskog rata. SDA je svjesna da ukoliko još jedno vrijeme uspije izblokirati razvoj Stoca da će Hrvati lagano iscuriti i da će oni preuzeti vlast. Za takvu namjeru imaju izvrsnog partnera u stolačkom HDZ-u. U ovom izbornom ciklusu su se preračunali i suviše rano krenuli u akciju, međutim ako se ništa ne promjeni mislim da će gospodin Bošković biti posljednji Hrvat načelnik Stoca. Djeci stolačkih branitelja se nudi da idu brati mandarine i saditi kupus po Opuzenu, a djeci tajkuna i vlastodržaca udobna fotelja u Elektroprivredi, Elektro prijenosu i Zavodu za zdravstveno osiguranje gdje bivši predsjednik OO HDZ-a Stolac za manje od pola godine uposli svoje troje djece.

Zamislite jednog stolačkog branitelja, koji nigdje ne radi i teškom mukom školuje svoju djecu pa kada mu završe fakultet moraju u mandarine, kada dođe na šalter platiti struju, a na šalteru ga dočeka najuža rodbina od bivšeg predsjednika OO HDZ i od sadašnjeg predsjednika OO HDZ- Stolac i još niz supruga i djece od njihovih poltrona. Kada plati struju ode platiti vodu i naiđe na isto i tako redom gdje god dođe. Naravno da će mu se želudac okrenuti i reći svojoj djeci „SNALAZITE SE OVDJE NEMA KRUHA“.

–      Kakva je danas briga vlasti u Stocu za branitelje, hrvatske sinove koji su stali u obranu svojih stoljetnih ognjišta tijekom Domovinskog rata, gdje su oni danas i kakav je njihov status?

Branitelji su uglavnom opljačkani kroz razna obećanja i manipulacije. Primjerice da bi jedan branitelj dobio status RVI morao je za raznorazne potvrde i liječničke nalaze platiti cca 3000 KM. Kad je mislio da je riješio status oni to ukinuše i on jadan ne uspije izvući i ono što je uložio, a svaki onaj koji je izdavao te potvrde ostade nekažnjen i još od tih novaca napravi kuću na moru.

Sada branitelji većinom žive i školuju svoju djecu od poljoprivrede ili dnevničarenja po Metkoviću i Opuzenu, poneki radi na građevini u Dubrovniku. Crn je to kruh. Općinsko zemljište je podijeljeno općinskim uposlenicima (malo što su ih zaposlili u općinu) i prodano tajkunima za sitan novac koje su oni preprodali po nekoliko puta većim cijenama firmama iz Tuzle i Živinica na kojima oni postaviše solarne kolektore. Branitelji umjesto da sada sade, oru i beru svoje smilje oni idu dnevničariti kod općinskih uposlenika za jadnu dnevnicu ili možda za neku „činovničku uslugu“.

–      Koji su gospodarstveni potencijali Stoca i zašto nisu iskorišteni?

Stolac ima kao malo koji grad potencijale koje samo treba jednom dobronamjernom iskrenom politikom staviti u funkciju. Prije svega poljoprivreda, jer stolačka vala, polja u kanjonu Neretve i Dubravska visoravan je blagodat koju ne možete nadaleko naći. To je plodna zemlja koja može dati tri žetve godišnje. Stolačka žilavka i blatina su nadaleko poznate. Stolačka janjetina je u rangu paške. Ove brendove samo treba oživjeti i staviti u funkciju. Stolačka općina je idealna za razvoj OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) kao u Hrvatskoj. Pokretanje željezare kao strateškog poduzeća u regiji. Ovdje moram napomenuti i to da članovi Hrvatske koalicije za Stolac već dugo lobiraju i vode ozbiljne razgovore sa nekoliko velikih građevinskih tvrtki iz Hrvatske i Hercegovine koje bi trebale sudjelovati u izgradnji kapitalnih investicija na užem prostoru kao što su most preko Neretve u Počitelju, Pelješki most, petlja na Bivolju Brdu, put Stolac-Neum. U ovom projektu imamo potporu i od visokopozicioniranih članova hrvatske političke scene. Mi se iskreno nadamo da će skoro doći do realizacije ovih planiranih projekata. Radimo na nagovaranju nekoliko uglednih hrvatskih tvrtki kojima je interesantna blizina Aluminija kao osnovne sirovine da otvore svoje pogone u Stocu.

–      Kako vidite Stolac u budućnosti, što biste napravili da postane mjesto poželjno za život i da se mladi vraćaju, a ne odlaze iz svojih domova ?

Ovako ne može ostati vječno. Mi će sve ovo što sam do sada naveo i još puno toga čega se nisam sada sjetio gurati. Negdje ćemo probiti, a kada probijemo stanje će se brzo promijeniti na bolje. Jedini recept za opstanak i povratak je „radno mjesto“. Kada čovjek nije gladan i ima situiranu obitelj, osigurano školovanje djece s njime je lako razgovarati o svemu drugom. Stolac je uistinu ugodno mjesto za živjeti, jer njegova pozicija je kako sam na početku rekao već milenijima prepoznata. Uistinu se nadam da će to prije svih spoznati gospodin Stjepan Bošković stari-novi načelnik, koji je ključna figura u ovoj igri. On se mora odreći strančarenja i ozbiljno se prihvatiti posla kako bi se moglo donekle ispraviti propušteno. Prepucavanjem i traženjem krivca, podapinjanjem jednih drugima nećemo nigdje dospjeti. Garnitura trenutnih političara za godinu i pol dana će otići u zaborav i samo ćemo ih se sjećati kroz sudske procese isto kao u Lijepoj našoj. Doći će era mlađih, u čemu naša stranka prednjači. Kako sada konstelacija političkih odnosa u BiH stoji HDZ 1990 jako dobro stoji i temeljito se priprema za Opće izbore nakon kojih će biti u mogućnosti puno više pomoći Stocu.

–      Na koncu koja je Vaša poruka biračima?

 

Poštovane Hrvatice i Hrvati općine Stolac izađite na izbore. Izađite na izbore svi jer će izići i bošnjaci. Svoj glas dajte gospodinu Stjepanu Boškoviću za općinskoga načelnika, a Koaliciji za „HRVATSKI STOLAC HSP-HDZ 1990“ za Općinsko vijeće. Jer morate znati da ukoliko naša Koalicija osvoji dva vijećnička mjesta imat će istu snagu kao i HDZ-BiH sa osam vijećničkih mjesta i Inicijativa za Stolac sa sedam vijećničkih mjesta od ukupno sedamnaest u Općinskom vijeću Stolac. Time bi osigurali da se niti jedna odluka ne može donijeti bez nas i da se zaustavi nepotizam, strah i samovolja, da se investicijski projekti dovedu u Stolac čime bi Stolac postao puno ugodniji za život.

Još vas jednom iskreno pozdravljam u ime HRVATSKE KOALICIJE ZA STOLAC HSP – HDZ 1990.

Vaš je spas glas za nas!

 

  Božo Pavlović /HDZ1990/http://www.hdz1990.org/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)