Gordan Malić za direktno.hr: Dvojica optuženih u aferi ‘MIG’? Smiješno!

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

ZATAŠKANO?

‘Nema zakonskog osnova za kazneni progon zločinačke organizacije, a ako ona nije postojala u ovom poslu – onda je svaka istraga smiješna’, kaže nam Malić.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana J. Č. (1957.), I. J. (1960.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita. (30.12.2016.), a radi se o aferi s remontom MIG-ova, o kojoj su direktno.hr i istraživački novinar Gordan Malić pisali još 2014. godine. Optužnice protiv ‘samo dvojice’ Malić je nazvao smiješnima.

“Koliko znam, optužene osobe su predstavnik ukrajinske tvrtke, onaj koji je novac navodno dao, i brigadir HV-a, inače predstavnik Hrvatske vojske u NATO-u. Ako je za kriminal u nabavi borbenih aviona optuženo samo dvije ljudi, to znači da nema zakonskog osnova za kazneni progon zločinačke organizacije, a ako ona nije postojala u ovom poslu – onda je svaka istraga smiješna i od nje nema ništa”, kazao nam je Malić

Dakle, smatra Malić, s dvoje optuženih može se reći da prave korupcije nije bilo ili da je ona zataškana.

“Može li se kriminal u nabavci strateškog naoružanja tako tretirati – kao da je riječ o preprodaji robe na kolodvoru? Ja mislim da ne može! Zašto se tako tretira – treba pitati DORH”, kazao je Gordan Malić za direktno.hr.

Prema priopćenju USKOK-a, optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016. godine, u Zagrebu, kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a, te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član Povjerenstva MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta, u tijeku postupka koji je prethodio donošenju odluke MORH-a o provođenju postupka javne nabave i odluke o potencijalnim izvršiteljima koji će biti pozvani da dostave svoje ponude, od zastupnika dvaju inozemnih društava zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos’,

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili zahtjev I. okr. da mu za pogodovanje prilikom odabira izvršitelja isplate 50.000 eura, dok je II. okr. prihvatio zahtjev I. okr. i obećao mu isplatu zatraženog novčanog iznosa. Nakon što je navedeni posao ugovoren i realiziran, I. okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine preuzeo najmanje 10.000 eura’.

Podsjetimo, direktno.hr i istraživački novinar Gordan Malić su prvi pisali o ovoj aferi nakon čega se klupko korupcije počelo odmotavati, a svojedobno je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da ‘ako se pokaže da je netko svjesno kupio te MiG-ove i ako su navodi točni, to nije samo korupcija politička ili vojna, to je pitanje veleizdaje’.

Odgovori