Dr Josip Stjepandić predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i akademicima

Vrijeme:6 min, 38 sec

 

 

Štovani gospodine predsjedniče Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,

štovani dame i gospodo akademici,

obraćam Vam se iz Njemačke u povodu nastupa akademika Pavla Rudana, Glavnog tajnika Vaše Akademije u Hrvatskom saboru 14. prosinca, kad je braneći godišnje izvješće Akademije izgleda posrnuo i pred televizijskim gledateljstvom teško osramotio ne samo sebe, nego i Akademiju.

 

 

Akademik Rudan mogao je biti iritiran verbalnim nasrtajem zastupnika Pernara, međutim na negovo temeljno pitanje  (što Akademija poduzima protiv svekolikog propadanja Republike Hrvatske?), mogao je vrlo lako dati jezgrovit i nedvosmisleni odgovor, koji bi razumjeli i oni birači, koji su zastupniku Pernaru povjerili svoj glas. Umjesto toga, on se upustio u raspravu na razini jednog uličara (Citiram: „Zastupnik je pobjegao“, „Kud nam se naguravaju izvana?“, „Vidim da ne znate o čemu govorite“, „Nemojte mi tu dolaziti s ovakvim neprimjerenim komentarima“), kojom nije vrijeđao samo zastupnike Pernara, Bunjca i Mišića, nego i one koji su njegov smušeni nastup pratili, a pogotovo hrvatske birače, koji imaju pravo dobiti odgovor na pitanja njihovih zastupnika.

Dana 27. listopada o.g. podnio sam Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijavu protiv akademika Pavla Rudana, prof. dr. Aleksandra Včeva, dr. Željka Jovanovića i drugih zbog neetičnog postupanja u znanstvenoj publicistici. Na temelju aktualne obavijesti tajnice Odbora od 15. prosinca (u privitku *), moja prijava još nije bila na sjednici Odbora te stoga nije ni razmatrana.

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2016/10/28/dr-josip-stjepandic-prijava-akademik-pavao-rudan-prof-dr-aleksandar-vcev-dr-zeljko-jovanovic-i-drugi-svi-zbog-neeticnog-postupanja-u-znanstvenoj-publicistici/

Na poticaj zastupnika Branimira Bunjca, koji je zastupnika dr. Željka Jovanovića upitao za njegov komentar o mojoj prijavi, razvila se polemika u sabornici, u kojoj je zastupnik Jovanović na svoj poznati način izvrijeđao neistomišljenike, a pogotovo Vašeg člana akademika Paara. Akademik Rudan pritom ni jednom rječju nije uzeo u zaštitu svog kolegu Paara (što bi bila zadaća Glavnog tajnika), koji se sam nije mogao braniti, jer nije bio nazočan! Jovanović je čak lažno tvrdio da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv njega jer je zaključilo da nema nikakve osnove za njegov sukob interesa. Akademik Rudan ga nije ispravio, iako je morao znati u kojem se statusu nalazi moja prijava Odboru za etiku.

 

From: Stjepandic, Josip [mailto:Josip.Stjepandic@PROSTEP.com]
Sent: Wednesday, December 14, 2016 9:46 PM
To: Mirjana Gopić
Subject: AW: Prijava: akademik Pavao Rudan, prof. dr. Aleksandar Včev, dr. Željko Jovanović i drugi

 

Štovana gospođo Gopić,

 

Upravo pratim snimku današnje rasprave u Saboru, u kojoj je zastupnik Željko Jovanović ustvrdio da je moja prijava odbijena.

 

Možete li mi reći koji je status moje prijave tj. kad mogu računati s odgovorom Odbora za etiku u znanosti i vosokom obrazovanju?

 

Sa štovanjem

 

Dr. Josip Stjepandić


———- Proslijeđena poruka ———-
From: “Mirjana Gopić” <mirjana.gopic@azvo.hr>
To: “Stjepandic, Josip” <Josip.Stjepandic@prostep.com>
Cc:
Date: Thu, 15 Dec 2016 16:44:48 +0000
Subject: RE: Prijava: akademik Pavao Rudan, prof. dr. Aleksandar Včev, dr. Željko Jovanović i drugi

Poštovani,

 

Vaša prijava još nije bila na sjednici Odbora te stoga nije ni razmatrana.

 

S poštovanjem

 

Mirjana Gopić

 

 

Glavni tajnik HAZU ne samo da nije reagirao na neprimjereni rječnik zastupnika Jovanovića koji je akademika Paara nazvao plagijatorom i lažovom, nego je pohvalio znanstvenu izvrsnost tog istog Jovanovića, usporedivši ga s nobelovcem Steven Chu-om, te kao kolateralne žrtve opleo po dvojici drugih akademika (Josip Pečarić, Stanko Popović), optužujući ovog prvog za njegov tobože nedostojni životni put (rođen u Crnoj Gori, studirao i radio u Beogradu), pa što će on nama pisati neke peticije po Zagrebu. Zamislimo kakva bi reakcija bila u sabornici, da je Pečarić kojim slučajem Srbin, Židov ili Rom!?

Budući da sam peticiju za uvođenje pozdrava „Za dom spremni“ kao službeni pozdrav u Hrvatsku vojsku ne samo potpisao, nego sam u njezinu pripremanju dao nezanemariv doprinos, time što sam se raspitao kod svojih znanaca i prijatelja širom svijeta, kakvi su običaji kod njih, mogu Vas obavijestiti da u svim tim zemljama (njih oko 30) postoji kovanica „Za dom spremni“, vezana za najdublje domoljubne osjećaje, a u nekima poput Kine je to i pozdrav. Tko poput Vašeg tajnika takav zahtjev naziva provokacijom, dokazuje bjelodano svoje neznanje. Takav je žalostan zaključak na tragu preuzetnog, na trenutke uvredljivog izlaganja Vašeg Glavnog tajnika saborskim zastupnicima i gledateljima izravnog prijenosa.

Stoga bih očekivao da „plamen intelektualne i moralne savjesti“ u najmanju ruku sakupi svu najbolju svjetsku praksu, prije nego li daje ikakav sud o spornim pitanjima.

S obzirom da je Vaš Glavni tajnik nastupio u ime HAZU, korisnika državnog proračuna, bilo bi sigurno korisno, kad biste ga upoznali s njegovim obvezama iz članka 46 Ustava RH („obraćanje organima vlasti“), člankom 2 Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te člankom 18 Pravilnika o vojnim odorama, koji reguliraju status HOS-a, kao sastavnice pobjedničke Hrvatske vojske, te uporabe njihova znakovlja. Akademik Rudan ili ne zna ili svjesno zanemaruje činjenice.

Njegova obrana da je Steven Chu objavio više od 40 znanstvenih radova dok je bio ministar energije u SAD posebno je zanimljiva. Pritom je zanemario da je dotični znanstvenik još godine 1997. (ne 2007.!) dobio Nobelovu nagradu za fiziku, dok je ministarsku dužnost obnašao puno kasnije, od 2009. do 2013. godine, kao veliki znanstvenik, kada je njegova znanstvena produkcija pala na „samo“ 26 radova (a ne 40!) u 4 godine. Ne želeći nikoga omalovažavati, moram se zapitati da li ova usporedba (bivšeg) ministra Jovanovića s (bivšim) ministrom Chu-om znači da po službenome mišljenju HAZU, iz usta njezina Glavnog tajnika u plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora, znanstveni opus dr. Jovanovića prije dolaska na dužnost ministra zavrjeđuje Nobelovu ili neku sličnu nagradu?

Slobodan sam Vas podsjetiti da temelj moje prijave leži u činjenici da je dr. Jovanović objavljivao radove kao ko-autor s osobama prema kojima je po akademskoj hijerarhiji bio podređen, a po hijerarhiji vlasti nadređen, što sam u prijavi obrazložio, navodeći reakcije drugih urednika i izdavača, koji za takvo ponašanje imaju samo jednu ocjenu: staviti ih sve na crnu listu i time isključiti iz procesa znanstvenog publiciranja!

S obzirom da se ovakve grozne činjenice u Hrvatskoj uglavnom ignoriraju, ja ću ovaj gorući problem nastojati čim više internacionalizirati, koristeći svoje ne tako skromne mogućnosti kao urednik i izdavač kod više izdavačkih kuća. Da cjelokupna hrvatska znanost ne bi postala taocem nekoliko nečasnih pojedinaca, najtoplije Vam preporučam da etici u znanosti posvetite veću pozornost, te neophodno čišćenje započnete u vlastitoj kući tj. u tajništvu.

Zašto se iseljavaju mladi liječnici i drugi stručnjaci? Jedan od najvažnijih razloga sigurno je slaba perspektiva, koja leži i u tome, da se određeni dio atraktivnih radnih mjesta očigledno čuva za islužene političare, partijske kundake, kojima se po potrebi pripisuju nobelovske sposobnosti. Tko takvu praksu ignorira,  zataškava ili čak podupire, ne smije se čuditi provokativnim pitanjima u sabornici, te prijavama Odboru za etiku.

Ovo ću kritičko obraćanje završiti konstruktivnim prijedlogom. U ljeto 2015. godine primili ste Peticiju za zaštitu slobode znanstvenog rada, koju sam i sam potpisao, a koja se ticala neometanog istraživanja što se zbilja dogodilo u Jasenovcu. Vrlo sam žalostan da ova peticija nije ostavila nikakvog traga u Vašem godišnjem izvješću, iako su ju potpisali mnogi akademici i drugi pojedinci od ugleda i znanja.

U međuvremenu mladi hrvatski znanstvenici pod vodstvom dr. Nikole Banića tjedan za tjednom u „Hrvatskome tjedniku“, te nekim portalima izvješćuju o svojim istraživanjima „jasenovačkog popisa žrtava“ i dokazuju kako je taj popis u najmanju ruku u nekim dijelovima krivotvoren. Budući da Akademija po slovu zakona potiče i organizira znanstveni rad, pozivam Vas da dr. Nikoli Baniću i njegovim kolegama dadete odgovarajuću prigodu da rezultate svojih istraživanja prikaže u okviru aktivnosti Akademije i time potakne širu znanstvenu raspravu.

Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić

Oleanderweg 25

64625 Bensheim

 

 Prilog :  Plamen intelektualne i moralne savjesti 

                Fonogram sjednice Hrvatskog sabora od 14.12.16

plamen intelektualne i moralne savjesti

 

 Hrvatsko nebo

3 thoughts on “Dr Josip Stjepandić predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i akademicima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)