Gruba pogrješka u vijesti Hine

Vrijeme:3 min, 23 sec

 

Nenad PiskačHina je danas objavila vijest o napadu na našega kolumnistu i hrvatskoga književnika Nenada Piskača uz jednu grubu grješku. Naime, u vijesti stoji kako su u zagrebačkoj policiji kazali da istražuju slučaj te da je Piskač nakon prijavljenog napada odbio zatražiti liječničku pomoć. Međutim, Nenad Piskač je zatražio liječničku pomoć o čemu postoji odgovarajuća dokumentacija, potvrdio nam je naš kolega.

Kako je do ovakve grješke došlo nejasno je. U svakom slučaju, i dalje se nadamo kako će počinitelj i motivi napada biti vrlo brzo razjašnjeni, s obzirom da je Nenad Piskač policiji dao marku i tip napadačeva vozila, kao i registraciju, osim zadnja dva slova registarske pločice, te da postoji svjedokinja. Vijest koju smo u subotu objavili o napadu može se naći ovdje: „Nenad Piskač nasred ulice presreten u prometu i fizički napadnut“, a današnju vijest Hine donosimo u nastavku, kao i u međuvremenu pristigli demanti Nenada Piskača poslan Hini.(Uredništvo)

 

Novinarska udruženja traže da se otkrije napadača na Nenada Piskača

 

ZAGREB, 5. prosinca 2016. (Hina) – Dva novinarska udruženja osudila su u ponedjeljak nedavni napad na hrvatskog književnika i novinara Nenada Piskača, pozvavši policiju da što prije pronađe napadača, a pravosuđe da ga zbog tog napada primjereno kazni.

Napad na Nenada Piskača dogodio se 1. prosinca u 19 sati i 20 minuta u Zaprešiću, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), navodeći da je napad prijavljen policiji u Zaprešiću i da postoji i svjedokinja cijeloga događaja.

Tjelesni napad na kolumnista portala Hrvatskog kulturnog vijeća, uglednog hrvatskog književnika i novinara Nenada Piskača najoštrije su osudili i Hrvatski novinari i publicisti (HNiP).

„Piskača je 1. prosinca u Zaprešiću, iz za sada neutvrđenih razloga, napao i ozlijedio nepoznati nasilnik. S obzirom da je Piskač novinar i javna osoba, zahtijevamo da MUP-a da na osnovi dojavljenog broja registarskih pločica najhitnije otkrije identitet i motive napadača, te o tome obavijesti hrvatsku javnost“, priopćio je HniP.

U zagrebačkoj policiji kazali su da istražuju slučaj te da je Piskač nakon prijavljenog napada odbio zatražiti liječničku pomoć.

U Hrvatskoj je u zadnjih deset godina, prema MUP-ovim podacima, zabilježeno 78 napada povezanih s obavljanjem novinarskog posla, a u ovoj godini zabilježeno je 14 takvih slučajeva.

(Hina) xmvr yam

 

Demanti Nenada Piskača poslan Hini

Demanti HINA-ine vijesti

Dne 5. prosinca Hina je objavila vijest o napadu na mene koji se dogodio dne 1. prosinca 2016. u Zaprešiću. U vijesti stoji krivi navod: „U zagrebačkoj policiji kazali su da istražuju slučaj te da je Piskač nakon prijavljenog napada odbio zatražiti liječničku pomoć.“

Istina je sljedeća: Nenad Piskač napadnut je dne 1. prosinca ove godine, na 98. obljetnicu „jugoslovenskoga prisajedinjenja“. Nenad Piskač je dne 2. prosinca ove godine zbog zdravstvenih tegoba uzrokovanih događajem od 1. prosinca otišao liječnici obiteljske primarne zaštite. Od nje je dobio uputnicu za hitni prijam u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana.

Nakon medicinskog pregleda kod liječnice primarne zdravstvene zaštite Nenad Piskač je otišao u Policijsku postaju Ministarstva Vlade Republike Hrvatske, Zaprešić, i prijavio presretanje, verbalni i fizičiki napad. Prijavu je primio „policijski službenik Krznar“. Policijski službenik dobio je sve relevantne podatke o napadu od Nenad Piskača. Svjedokinju događaja do danas (5. prosinca) nitko od službenih ustanova nije pozvao, kao ni mene. Do danas (5. prosinca) nemam nikakvu službenu informaciju o tijeku i rezultatima istrage po mojoj prijavi.

Nakon izvršene prijave fizičkoga napada u MUP-u Vlade Republike Hrvatske, policijske postaje Zaprešić, Nenad Piskač je dne. 2. prosinca otišao na pregled u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Iz nje je izašao s „Povijest bolesti nalaz oftalmologa“ s nadnevkom 2. prosinca 2016. Iz Povijesti bolesti razvidna je i dijagnoza.

Prema tome HINA-ina vijest je netočna u onom dijelu u kojemu navodi neimenovani izvor u „zagrebačkoj policiji“, budući da je Nenad Piskač, prvo, zatražio liječničku pomoć, a potom otišao u PP prijaviti presretanje u prometu, verbalni i fizički nasrtaj, te nakon toga obavio i specijalistički pregled u narečenoj bolnici.

Hrvatska novinska agencija prije objavljivanja netočne vijesti nije me kontaktirala.

 

Nenad Piskač
dne, 5. prosinca 2016.

 

HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

One thought on “Gruba pogrješka u vijesti Hine

  1. Hoće li i sada prekinuti sjednicu Sabora kao zbog Lekovića. Postoje svjedoci,postoje povrede i zapis sa hitne za nanesene povrede na našega N.Piskača.Uz sve to nitko nije pokušao ispiliti šarafe na kotačima.
    Što radi Orepić.??

Comments are closed.