Rijeka – 29.11.2016.- Ovčara Neispričana priča

Vrijeme:2 min, 2 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

29. studenog 2016. u Rijeci, utočištu jugoslavenštine, prikazan je dokumentarni film Ovčara – Neispričana priča u produkciji Nacionalnog sindikata policije MUPa RH i u organizaciji Zajednice udruga proizašlih iz Domovinskog rata PGŽ na čijem je čelu Irena Kačić, majka najmlađe žrtve Ovčare, Igora, i supruga legendarnog zapovjednika Sajmišta Petra Kačića – Srednjeg Bojlera čije su junaštvo četnici dva puta htjeli ubiti.

Povijest se ponavlja, naučimo je

“Zvanični sudovi nisu postojali, te nije bilo mogućnosti za istragu 20.000 do 30.000 slučajeva. Tako je bio najjednostavniji način, te ljude pobiti…“
— Milovan Đilas

Komunisti su uvijek birali najjednostavnije načine dolaska do vlasti. Tito se na najjednostavniji način u travnju 1939. riješio svih drugova koji su mu smetali da postane prvi čovjek Partije (streljani su: Sima Marković, Simo Miljuš, Kosta Novaković, Akif Šeremet, Jovan Mališić, Radomir Vujović, Janko Jovanović, Vilim Horvaj i Vladimir Ćopić).
nauka-mrznjeJugosloveni, komunisti i velikosrbi najbolje su se razumjeli kad je trebalo pobiti desetine tisuća bespomoćnih. Skidali su ih do gola, vezali žicom i ubijali štedeći metke, puštajući da skončaju od žeđi, gladi iznemogli, zazidani, zatrpani. Isti rukopis zločina što je silovao i komadao djevojke, kćeri i mržnju nazivao naukom pročitan sredinom četrdesetih na Križnom putu, skriven u jamama, rudarskim oknima Slovenije, skrivan desetljećima hukom parola i marševa o herojstvu, pravdi i slobodi, ponavljao se u likvidacijama hrvatskih boraca za slobodu i njihovih obitelji širom svijeta. Na najjednostavniji način, izazivanjem odmazdi, podvalama, lažima i ubijanjima izvršili su aristocid, kulturocid i memoricid. Ponovio se rukopis  i 90-ih, a u noći s 20. na 21. studenog 1991., na Ovčari i u svježjoj krvi ispisao novu stranicu zla. Rođena u zločinu, zvijer je ponovo pokazala svoju krvoločnu ćud. Zvijezda i kokarda bili su ponovo zajedno.

Film Ovčara – Neispričana priča razotkriva zločin čiji su počinitelji pripadnici Jugoslavenske narodne armije i paravojnih srbo-četničkih postrojbi.

“Znala sam tko mi je izdvojio sina, a sad sam saznala tko ga je ubio.” – rekla je Irena Kačić, ali za gledanje filma još nije bila spremna.  Njen sin Igor, učenik 2. razreda srednje škole, ubijen na Ovčari, pronađen je 1997. zajedno s figuricom delfina kojeg je izrezbario. Pokopan je u Rijeci, zajedno s ocem, gdje Irena Kačić živi od 90-ih. U Vukovaru još uvijek šeću slobodni počinitelji zločina i time rat nije završen.

Rat će biti završen kad se posljednji ubijeni Hrvat pokopa i počinitelji kazne. Pravda je preduvjet mira.

Vedrana Spadoni

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)