I. Marijačić: Pilsel, Stazić, Kapović, slika i prilika hrvatske ljevice

Vrijeme:4 min, 28 sec

 

 „Hrvatska“ ljevica

Svakakvim pogrdnim izrazima „počastio“ je, po vlastitome kazivanju teolog, Drago Pilsel Luku Mišetića, odvjetnika generala Ante Gotovine. Umjesto da odgovori Mišetiću na pitanje gdje su mu dokazi za optužbe HV-a za navodni zločin u Mrkonjić Gradu, u BiH, Pilsel je na sve upite rafalno uzvraćao: „majmune, gnjido,Pilseldvostruka gnjido, koji ti je kurac, budalo…“. Uzalud je Mišetić inzistirao na dokazima, Pilsel ih nije objelodanio, čak nije priznao ni da je gađao svojedobno sinagogu tzv. Molotovljevim koktelom, kao što je izjavio u jednome autoriziranome intervju, a kojega mu je sada podastro Mišetić, nego kamenom.

Nije prvi put da ovaj čudan čovjek, koji osim imena Drage Pilsela, ima ili koristi, opet po vlastitome izboru, još niz imena i pseudonima, od Carlosa do Jove, pribjegava uvredama najniže vrste. Čak je u jednome nastupu na HTV-u Domovinski rat nazvao tzv. domovinskim, a onda je drugom prigodom, veličajući partizane na Sutjesci, prijetio omraženim mu desničarima u Hrvatskoj da će im opet isto biti kao u Drugome svjetskom ratu, pa onda da bi on u eventualnome sukobu ratovao protiv desnice, pa da se on od danas zove Jovo. Čovjek se očito predozirao fascinacijom velikosrpskom inačicom politike i povijesti. Davno je zbog netolerancije i sklonosti uvredama izbačen iz Hrvatskoga društva katoličkih novinara, nije uspio završiti Katolički bogoslovni fakultet, čini se da je promijenio i vjeru zbog toga, ako uopće ima neku vjeru. Ali da ima i suvislu nevjeru, teško bi pao tako nisko. Prijateljuje jedino s Ivo Josipovićem, a čini se povezuju politički demoni iste vrste.

Neodgojeni Stazić

Nekako u isto doba, saborski zastupnik Nenad Stazić sasuo je u sabornici niz prostačkih uvreda na račun HDZ-ova saborskog zastupnika Stevu Culeja. Rekao mu je da je budala, primitivac, neobrazovan, glup…, a samo zato što je Culej prigovorio zastupnici Vesni Pusić zato što je nepotistički, kao ministrica vanjskih poslova, uplatila na račun kvazinevladine udruge kojoj je njezin brat Zoran Pusić na čelu, 250 tisuća kuna. Umjesto da čkome zbog sukoba interesa, koji se vidi s neba, a o čemu će ipak Povjerenstvo donijeti pravorijek, tandem Pusić – Stazić krenuo je s nadmenom kanonadom. Bit stvari nisu dotakli jer cilj njihovih uvreda i jest bio da se izbjegne bit – zašto je gospođa ministarka dala javni novac svome bratu? Pusićeva, a napose Stazić, poznati su po vrijeđanju drugih i to im je izgleda dio identiteta. SDP-ovac Stazić kao da i ne zna drukčije komunicirati s političkim neistomišljenicima.

On se čak i ispriča naknadno, kada ga se dovede pred zid, kao u slučaju vrijeđanja Željke Markić, ali ne izvlači nikakve pouke te nastavlja s istim stilom. Da je SDP kultivirana hrvatska stranka, odavno bi najurio tog neodgojenoga čovjeka iz svojih redova. U slučaju Stazićeva vrijeđanja Culeja, zakazao je i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Rainer zato što mu nije oduzeo riječ. U ime tolerancije, ako ne već u ime činjenice da je Stevo Culej istaknuti hrvatski branitelj, a njegov brat, mladi policajac, žrtva četničkog masakra u Borovu selu.

Slučajno ili ne, dogodilo se da i Pilsel i Stazić nekontrolirano vrijeđaju ljude upravo u dane godišnjice vukovarske i škabrnjske tragedije. To su dvije strašne hrvatske nesreće i svatko bi normalan u ovoj državi pognuti glavu i potisnuti sve svoje frustracije, ambicije, unutarnje drame, mržnje i animozitete. Vrlo je upitno možemo li to očekivati od likova kao što su Pilsel ili Stazić jer ne znamo je li dan pada Vukovara za njih također dan okupacije ili dan oslobođenja.

Militantno antihrvatstvo

Prije godinu i pol, na dan komemoracije na Bleiburgu, sveučilišni je profesor Mate Kapović najsramnijim riječima u povijesti mlade hrvatske države poručio naciji sljedeće: „Serem vam se na Bleiburg“. Nije kažnjen, nije se pokajao. Štoviše, i dalje ustraje na militantnome antihrvatstvu pa je ove godine, u povodu ideje da se promjeni ime Trga maršala Tita u Zagrebu, njegova stranka, Radnička fronta, objavila vrlo obranaški stav za tog masovnoga ubojicu i zatražila da se umjesto te inicijative pokrene inicijativa oduzimanja imena Franje Tuđmana jednoj zagrebačkoj ledini. Dakle, profesor Kapović je fanatični pristaša Jugoslavije i krvnika J. B. Tita te jednako fanatični mrzitelj Hrvatske i prvoga predsjednika dr. Tuđmana. Na dan nedavne komemoracije i pokopa žrtava Hude jame, poručio je, da su tamo ubijeni izdajnici, drugim riječima da su živi zazidani Hrvati tamo, uključujući i djevojke i djecu, sve to zaslužili. Čovjek nekad teško povjeruje da može postojati netko toliko izopačen.

Pilsel, Stazić, Kapović… Osim što su šampioni prostakluka i mržnje, oni su i dokaz civilizacijske razine ljevice u Hrvatskoj. Da ljevica išta vrijedi, onda bi se javno odrekla takvih grlatih mrzitelja. Da su mediji profesionalni, etični i nacionalni, ignorirali bi ih i ne bi imali pristupa javnosti. Ostajući, međutim, na razini njihove psihe, možemo jungovski zaključiti kako je nesvjesni sotonistički dio njihove psihe nadvladao onaj svjesni koji obično teži egzistenciji u okolini kroz prihvaćanje civilizacijskih konvencija i zajednice kojoj pripadaš. Jednostavno, kod Pilsela, Stazića i Kapovića „unutarnji đavo“, ono nesvjesno koje je Jung nazvao sjenom, preuzelo je vlast i oni su izgubili nadzor nad svojim demonima. Nije pretenciozno pretpostaviti da bi likovi slične psihičke konstitucije u slučaju ponavljanja povijesnih okolnosti opet bacali žive Hrvate u Hudu jamu. No neki drugi, moderniji psiholozi ili psihijatri rekli bi da su takve manifestacije zapravo očajnički krikovi i vapaji za pomoć. Vrlo je dvojbeno, međutim, ima li takvima pomoći, tko bi ju i kako mogao pružiti.

 

Ivica Marijačić/Hrvatski tjednik/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

0 thoughts on “I. Marijačić: Pilsel, Stazić, Kapović, slika i prilika hrvatske ljevice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)