POSLOVANJE RBA ZADRUGA IZ GRAZA NA KLIMAVIM NOGAMA – IAKO SU TUŽILI NOVINARKU HRT-A HELENU KRMPOTIĆ ZA KLEVETU, DANAS SU POBJEGLI PRED BROJNIM OŠTEĆENICIMA OKUPLJENIMA ISPRED SUDA!

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

 

Brojne nepravilnosti u radu RBA kreditno-štednih zadruga koje u Hrvatskoj nikada nisu imale dozvolu za rad dugi niz godina pune novinske stupce.

Ugovori putem koji su plasirali više od 300 milijuna eura u Hrvatskoj nikada nisu ovjereni kod javnih bilježnika, a posrednici koje su angažirali uzimali bi korisnicima kredita i do 35 posto ukupnog iznosa. Zadruge iz Graza ponovno su došle u žižu javnosti kada je objavljena navodna lista uglednih hrvatskih imena s tajnim računima na kojima se navodno nalazi pola milijarde eura. Upravo je novinarka HTV-a Helena Krmpotić bila jedna od rijetkih koja se usudila u emisiji Studio 4 progovoriti o tajnim računima, radu RBA zadruga, te postaviti brojna pitanja koja se odnose na poveznicu s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem kao i činjenicu da kaznene prijave protiv njihovog poslovanja više od 8 godina stoje u ladicama DORH-a.

I dok iz mjeseca u mjesec pratimo kako se deložiraju oštećenici RBA zadruga u Hrvatskoj, koje spriječavaju i saborski zastupnici iz redova Živoga zida te nezavisni Željko Glasnović, kontradiktornosti u njihovom radu ima bezbroj. Zbog redovnog praćenja cjelokupne afere Helena Krmpotić zaradila je kaznenu prijavu za klevetu, a ročiste je zakazano danas na Općinskom sudu u Zagrebu.

Moja klijentica se uredno odazvala pozivu na ročište koje je zapravo trebalo biti postupak mirenja između nje i predstavnika RBA zadruga. Međutim, tužitelj se danas nije pojavio na sudu niti je opravdao svoj izostanak , doznajemo od njezinog odvjetnika Milka Križanovića.

Križanović nije htio spekulirati je li riječ o još jednom pritisku na novinarsku profesiju, iako je slično doživio i kolega Toni Eterović, kojeg su RBA zadruge također tužile za klevetu. Najavio je i da će se novo ročište održati u siječnju iduće godine. Kolegicu Krmpotić došli su podržati brojni oštećenici RBA zadruga kao i Udruge Veronika Vera, pa je možda strah od te gomile ljudi bio razlog izostanka s rasprave.

Podsjetimo, Vlada je na svojoj sjednici u svibnju donijela odluku o zabrani deložacija i ovrha u slučajevima RBA zadruga sve do kraja studenog ovog mjeseca. RBA zadrugama je HNB još 2008. godine odbio izdati dozvolu za rad, a kako su nam potvrdili neki od okupljenih ispred Općinskog kaznenoga suda u Zagrebu, rate kredita su se plaćale u kafićima i novac ilegalno prenosio preko austrijsko-hrvatske granice.

Prošli je mjesec RBA zadruga deložirala hrvatskog branitelja Mirka Dukića, preprodavši njegov stan na Svetom Duhu za trećinu stvarnog iznosa nekretnine. Austrijsko državno odvjetništvo protiv njihovog direktora vodi postupak, a jedan od bivših direktora i današnji predsjednik Uprave Styrie Markus Mair.

 

Daran Bašić /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)