Poznato je tko je stranim obavještajcima dao pristup hrvatskim arhivima, i nikom ništa!

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 Kada će se već jednom u Hrvatskoj postaviti pitanje odgovornosti?

Inače dobro obaviješteni novinar Večernjeg lista Davor Ivanković  piše kako se na popisu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, osim već uhićene desetorice pripadnika HVO-a, nalazi još nevjerojatnih 630 pripadnika Hrvatske vojske i HVO-a.

Osim brojke, frapantno je da se na tim optužnicama nalaze i neki od najpoznatijih generala, vojskovođa i heroja pobjedničke Hrvatske vojske, poput generala Ante Gotovine, ali i bivši i aktualni ministri Ante Kotromanović i general Damir Krstičević. Krstičević, sada potpredsjednik Vlade i ministar obrane, vodi se kod Tužiteljstva BiH u slučaju mogućih ratnih zločina na području Jajca i Donjeg Vakufa, piše Davor Ivanković.

Dakle, sve ovo navodi na jedan jedini mogući zaključak, a to da se iz Bosne i Hercegovine vrši otvorena agresija na hrvatski narod u toj državi, ali i Republici Hrvatskoj, samo ne otvoreno vojno, već prikriveno iza pravnih konstrukcija.

Poznato je tko je kriv

No, nije to sve. Osnovno je pitanje kako je Republika Hrvatska mogla dopustiti da joj strane zemlje danima vršljaju po dokumentima od prvorazrednog nacionalnog interesa. Može li netko zamisliti SAD da bi dale ruskim ‘istražiteljima’ potpun uvid u vojnu dokumentaciju, popise vojnika i dokumente o njihovom borbenom djelovanju, pa neka oni procjene ima li tu elemenata za sudsko gonjenje. Ženevskim konvencijama zabranjeno je od zarobljenika tražiti čak ime jedinice iz koje potječu. Ali netko je u Hrvatskoj sarajevskim ‘istražiteljima’ dao puno više. I još gore, zna se točno tko.

Tako Davor Ivanković piše:

Veći problemi s tim optužnicama počeli su kada je bivši glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić 2013. potpisao protokol o suradnji s Tužiteljstvom BiH kojim je istražiteljima BiH dopušten ulazak u arhivu HVO-a. Ta je arhiva, naime, potkraj devedesetih prebačena iz Mostara u Zagreb. Kako je došlo do tog potpisivanja protokola ostaje tajna, no znalci tvrde da DORH nije uvijek “umrežen” u ostvarivanje državne politike RH.

Nevjerojatno. Glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić dopustio si je ‘ne biti uvijek umrežen s ostvarivanjem državne politike RH’, kako to bolesno eufemistički kaže Večernjakov novinar. Baš nas zanima što bi se dogodilo danetko u bilo kojoj drugoj zemlji, osim Republike Hrvatske, pokuša napraviti ono što je napravio Mladen Bajić. Koliko bi dugo trebalo prije nego što mu se sudi?

Samo je u Republici Hrvatskoj moguće da državna tijela djeluju u svrhu političkog i sudskog gonjenja njenih branitelja u suradnji s drugim državama. Samo je u Republici Hrvatskoj moguće da njezini branitelji više od 20 godina nakon okončanja rata moraju strahovati kada prelaze granicu sa susjednim zemljama, riskirajući uhićenje po tko zna kako nakaradnim načinima pisanja optužnica.

Kad će već jednom netko odgovarati u Republici Hrvatskoj za to što je počinio? Ispada da se Hrvatskoj može raditi sve, osim braniti i obraniti ju. Tada vas progone do kraja života.

 

O. Barišić/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo