100% za Hrvatsku: NEVENKA TOPALUŠIĆ (1954.-2014.)

Vrijeme:1 min, 44 sec

Prije dvije godine, 21. listopada 2014. na prosvjedu ispred tadašnjeg Ministarstva branitelja u Zagrebu preminula je Nevenka Topalušić.

IZJAVA NEVENKE TOPALUŠIĆ NA PROSVJEDU 100% ZA HRVATSKU U LISTOADU 2014.

 

nevenka-toplusic-kolicaNevenka Topalušić (djevojački Vrčak), rođena 21. studenog 1954. godine u Gradecu, općina Vrbovec. Umrla 22. listopada 2014. prosvjedujući  sa svojim suborcuma ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, Savska 66.

Nevenka Topalušić stekla je zvanje više medicinske sestre dispanzersko-patronažnog smjera VI. stupnja. Uz niz poslova u domu zdravlja Vrbovec radila je i u hitnoj medicinskoj službi

Aktivira se od stvaranja  51. samostalnog bataljuna Vrbovec počekom rujna 1991. godine.

Nevenka sudjeluje i u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. Godine, zbrinjava i izvlači ranjenike zajedno sa sinom Dubravkom. Tijekom akcije je pored ranjenih pripadnika postrojbe, zbrinjavala je i ranjene civile, kao i stradale neprijateljske vojnike. Teško ranjenu ženu iz izbjegličke kolone i njenog malodobnog sina, nakon pružene pomoći, sanitetskim vozilom izvlači te smješta u vojnu bazu UNPROFOR-a.

Na prvoj liniji bojišnice usred Oluje, na putu između Šestanj Brda i Dvora na Uni, naišla je na ranjenike među kojima je bio i njezin 18-godišnji sin Dubravko.

“Zbrinem ga i kažem mu: Mama mora dalje. To je rat”, pričala je Nevenka Topalušić, među ratnicima poznata po dugoj plavoj kosi svezanoj u rep, koja je od samog početka rata, kao viša medicinska sestra, u stopu pratila vojnike svoje 2. brigade i spasila nebrojene živote riskirajući vlastiti.

Zbog svoje vrhunske stručnosti, hrabrosti i pouzdanosti ulijevala je potpunu sigurnost i samopouzdanje svojim suborcima tijekom svih borbenih akcija. U sve borbene akcije odlazila je sa pješaštvom, hodajući u borbenom rasporedu. Osobno naoružanje nikada nije nosila u akciju. Njen stav je bio bezgranično vjerovanje suborcima te da može ponijeti puno više sanitetskog materijala umjesto oružja i streljiva.

Kao pripadnica Crnih Mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.

Nakon rata, s četiri metka i 28 gelera u tijelu, rodila je četvrto dijete.

Savska 66 ispred sadašnjeg Ministarstva hrvatskih branitelja nosi ime Trg Nevenke Topalušić.

 

Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)