I.P.Devčić : Hoće li hrvatsko pravosuđe istražiti kružne prijevare i milijarde kuna nestale iz proračuna ili će se i dalje baviti psom Medom

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Facebook Luna Rossa :Silvestar Dragoje
PRISTAO NA IZRUČENJE ITALIJI
U SREDIŠTU ZAGREBA UHIĆEN POZNATI UGOSTITELJ: Povezuju ga s prijevarom teškom milijardu eura

Autor: Dnevno.hr Utorak, 18. Listopad 2016. u 08:57
Talijani ga traže zbog udruživanja u zločinačku organizaciju, utaje poreze i prevara teških milijardu eura.
Fabrizio Affuso, Talijan koji u Hrvatskoj ima prijavljeno boravište te je direktor tvrtke Mogul d.o.o., tijekom vikenda uhićen je u Zagrebu i pritvoren temeljem europskog uhidbenog naloga koji je za njim 5. listopada raspisala Italija, piše Večernji list. Jutarnji list navodi kako je uhićen u restoranu čiji je suvlasnik, Luna Rossa, u samom središtu Zagreba.
Talijani ga traže zbog udruživanja u zločinačku organizaciju, utaje poreze i prevara teških milijardu eura. Akciju nazvanu “Kružno putovanje” su provodili tri godine. U tom vremenu istraživali su lanac međunarodnih prijevara preko lažnih faktura, a šteta počinjena takvim poslom penje se na nevjerojatnih milijardu eura. Uhićenja su u Italiji počela prošli tjedan, kada je uhićeno 29 osoba, a prema pisanju talijanskih medija, među uhićenima je i Fabio Castaldi, koji je označen kao mozak cijele operacije.

Affuso se složio s izručenjem Italiji. Istražiteljima je kazao da dulje vrijeme boravi u Hrvatskoj, da mu tu žive žena i kći, te da je direktor tvrtke koja ima dva restorana u Zagrebu. Zbog te tvrtke i našao se na meti talijanskih istražitelja, koji smatraju da je preko tvrtke Mogul d.o.o. izvlačio novac, i to temeljem fiktivnih faktura za neobavljene poslove.

Jutarnji list navodi kako “upućeni u problematiku kažu da je talijanski Zagrepčanin Fabrizio Affuso zapravo osoba od povjerenja i desna ruka vođi cijele prevarantske bande Paolu Majanu (62) iz mjesta Torri di Quartesolo koji je imao zadaću tražiti klijentelu među poduzetnicima koji grcaju u financijskim problemima.

 

 

Naravno da se Porezna uprava nije stigla baviti kružnim prevarama, o čemu su jutarnji list i mnogi portali puno puta pisali a radi se o milijardama kuna nastale štete za državni proračun, kada se je bavila svojim službenicima otvarajući inspekcijske nadzore preko 800 i preko 4000 građana temeljem retrogradnog i protuustavnog članka 63. Zakona o porezu na dohodak, a to sve bez dokaza i bez prethodne analize. Bivšoj vladi je bilo u interesu da se sustav bavi samim sobom, a ne organiziranim kriminalom, odnosno time su štitili organizirani kriminal u koji su upleteni najviši dužnosnici iste. Nadam se samo da će nova Hrvatska vlada uvidjeti razmjere organiziranog kriminala prošle nenarodne vlade te će isti istražiti i procesuirati.

 

I.P.Devčić /Hrvatsko nebo