Šeks: HDZ mora biti narodnjačka stranka koja u sebi uključuje ljevicu, centar i desnicu

Vrijeme:3 min, 34 sec

 

Doajen hrvatske političke scene Vladimir Šeks, osoba je za koju, uz Matu Granića, Davora Stiera i Davora Božinovića, mnogi ukazuju kao na jednog od kreatora nove političke vizure Hrvatske demokratske zajednice s Andrejom Plenkovićem na čelu.

U velikom intervju koji donosi Večernji list, Šeks pojašnjava zašto su podjele na lijevo i desno prilično isprazne te zbog kojih razloga, po njemu, HDZ mora biti narodnjačka stranka koja u sebi uključuje i ljevicu, i centar i desnicu.

-Potpuno je prirodno da jedna velika politička stranka poput HDZ-a pretendira zauzeti cijeli politički prostor i biti reprezentant svih socijalnih slojeva. I socijalističke i demokršćanske stranke imaju ideal da upiju sve iako znaju da je to nemoguće. Programi tih stranaka žele zadovoljiti sve, i poslodavce, i radnike, i seljake… Zato su to narodnjačke stranke. Ona u sebi uključuje i ljevicu, i centar, i desnicu. Na svakom od tih polova postoje različite nijanse, nešto što je jače desno, srednje desno, blago desno, a te su nijanse personificirane u određenim osobama. Tako je i na ljevici i na centru. Postoje neki koji u sebi imaju više konzervativnoga i neki s više liberalnoga. To je jedan amalgam svake narodnjačke konzervativne stranke. One imaju svoje desno i lijevo krilo i protagoniste s oštrijom retorikom i shvaćanjima u tom jednom konglomeratu. U skladu s izloženim, ne vjerujem da postoji desno krilo stranke koje bi personificirao Zlatko Hasanbegović – smatra Šeks.

Podjele na lijevo i desno smatra prilično ispraznima.

-Te klasifikacije trpe ozbiljne kritike i u hrvatskom političkom životu, a i u Europi. Podjele na lijevo i desno prilično su isprazne – tvrdi Šeks.

Tomislavu Karamarku koji je cijelo vrijeme, zbog lustracije i antikomunističkih stavova, bio pod kritikama struktura bliskih Josipu Manoliću, predbacuje da je iznevjerio Tuđmanov program.

-Karamarku bi se moglo pripisati puno loših epiteta, ali on je čovjek kojemu su sve političke silnice išle na ruku. Pobijedio je u stranci na demokratskim izborima i potom svojim političkim djelovanjem počeo unazađivati HDZ.Stranka je postizala solidne pobjede, ali su to bile Pirove pobjede koje su u sebi nosile klicu političkoga regresa. To se očitovalo u tome što je zanemario načela izvornog programa HDZ-a. Iznevjerio je Tuđmanov program – ocijenio je Šeks.

Zalaže se za povratak Jadranke Kosor u stranku ali i Ivića Pašalića u čijem je izbacivanju Šeks osobno odigrao vrlo aktivnu ulogu.

-Smatram da je nepravedno isključena, stavljeno joj je na teret da je detuđmanizirala i dekroatizirala stranku, što je obični Karamarkov idiotizam. Ako je to ona činila, onda smo to činili i svi mi iz vodstva. Međutim, na njoj je osobno da pokaže želju za povratak. Po statutu, trebala bi podnijeti zahtjev, koji onda rješava Visoki časni sud. Iako, u HDZ-u ima snažnih otpora prema njezinu povratku. Ja sam načelno protiv disciplinskih postupaka. I sad kad je Karamarko odlazio, rekao sam da bi bilo krajnje pogrešno protiv njega povesti neke disciplinske postupke. Protiv sam svih isključivanja jer to u pravilu od nekoga stvara žrtvu, a i nije dobro za stranku. Jasno, taj se instrument ne može sasvim isključiti iz primjene ako pojedinac djelatno i uporno krši program i čini političku štetu – tvrdi Šeks te dodaje da bi isto načelo primjenio i na Ivića Pašalića.

Vjeruje da HDZ može provesti tranziciju u modernu narodnjačku stranku u kojoj će biti mjesta za ljude različitih političkih stajališta.

-Vjerujem u sretan i uspješan završetak i konačnu tranziciju HDZ-a u modernu narodnjačku stranku na temeljima kršćanske demokracije koja će baštiniti sve stečevine našega izvornog autentičnog programa, u kojoj će biti mjesta i za ljude različitih političkih stajališta, ali koji će težiti jednom te istom političkom cilju. I u kojoj određena politička stajališta neće biti toliko suprotstavljena da bi dovela u pitanje demokratsko funkcioniranje stranke – smatra Šeks.

Postojanje frakcija vidi kao budučnost HDZ-a ali i svake demokratske stranke.

-Andrej Plenković uveo je novu političku kulturu u HDZ: kulturu tolerancije, kritičkog dijaloga i poštovanja i osnaživanja kritičkog mišljenja. U ovim pregovorima o Vladi može se vidjeti kako se u vrhu HDZ-a oslobađa jedan nesputan kritički diskurs. U HDZ-u počela je stanovati sloboda izražavanja kritičkog mišljenja. Karamarkovo je razdoblje kritičko mišljenje i u najužim krugovima proglašavalo neprijateljskim. Izražavanje i najdobronamjernije kritike on je iz svoga mentalnog sklopa označavao kao neprijateljski čin. – ocijenio je Šeks.

 

R.H./HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

3 thoughts on “Šeks: HDZ mora biti narodnjačka stranka koja u sebi uključuje ljevicu, centar i desnicu

  1. Teško je za vjerovati da će Hrvatska napredovati uz Vladimira Šeksa, Matu Granića, Davora Stiera, Davora Božinovića, Jadranku Kosor, Ivića Pašalića i slične. Upravo obrnuto!!

Comments are closed.