Roman “Max” Petra Merčepa o križnom putu

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

 

Nakon knjige “Prpušalije”, publicist Petar Merčep objavio je drugu knjigu – roman “Max” u nakladi udruge Stražari Gospodinova groba župe Radobilja – Katuni u općini Šestanovac. Knjiga će biti predstavljena u subotu, 8. listopada 2016. u 19 sati u cafe baru Centar u Katuni Polju.

Slijedom priča mog pokojnog oca koji je preživio križni put, potrudio sam se pronaći još neke ljude koji su preživjeli iste torture kao i moj otac, saslušati ih i usporediti njihove priče s očevim. Fragmente tih priča sam uobličio u jednu književnu formu koju bismo mogli nazvati romansiranom biografijom. Na nešto više od tristo stranica opisani su stvarni likovi i stvarni događaji.

Glavni lik romana je mladić po nadimku „Max“ a i sam roman je naslovljen njegovim imenom. Navedena romansirana biografija prati ovog mladića i nekoliko njegovih vršnjaka koje je život odnio raznim putovima, ali ih je nakon rata zadesila ista teška sudbina, neki od njih su bili pripadnici Hrvatske vojske, a neki civili koji nisu imali nikakve veze s ratom, ali u očima nove komunističke vlasti jednako su tretirani, jer njihov krimen je bio isti – bili su Hrvati. Neki se nažalost s tih križnih putova nikada nisu vratili jer su im kosti rasute po raznim jamama i drugim stratištima, a oni koji su preživjeli pričali su to poskrivečki, pa je ovaj roman nastao na osnovi tih priča, a namjena mu je da osvježi sjećanje na te tragične događaje, kao bi naš narod rekao „da se ne zaudobi“ – kaže nam autor Petar Merčep.

 

Radio HRT/http://radio.hrt.hr/radio-split/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)