Damir Pešorda : Pobuna na Filozofskom

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Pobuna na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počela je još zimus. Fantomskim ”plenumašima” sporan je bio ugovor Filozofskog s KBF-om. Iako ugovor nije bio ni po čemu poseban i Filozofski već ima takve ugovore, protiv ovog ugovora digle su se dobro organizirane lijeve snage na tom fakultetu kojima je dekan Previšić trn u oku još od trenutka kada je izabran za dekana.

Kad se još pojavila i mogućnost s Katoličkim bogoslovnim fakultetima te snage su jednostavno podivljale i krenule ”u šumu”, to jest krenule s plenumom, svojevrsnim sredstvom prisile za provođenje svoje politike na cijelom fakultetu. A otkako traže i ostavku rektore, žele, bojim se, proširiti svoju moć na cijelo sveučilište.

To što će, uvjetno rečeno, nekoliko studenata koji u svom studiju kombiniraju Filozofski i KBF imati neke pogodnosti teško može biti pravi razlog za toliku provalu bijesa. Pravi razlog je negdje drugdje, mislim da je revolucionarima s Filozofskog crvena krpa pred očima ono ”katolički” i ”bogoslovni” u nazivu fakulteta s kojim je vodstvo Filozofskog htjelo surađivati. Odlučna i beskompromisna borba protiv katolištva, ali i ideje Boga uopće, jedno je od glavnih načela po kojima se rečeni revolucionari ravnaju u svom djelovanju.

Ovih dana pobuna je eskalirala do te mjere da je dekan morao angažirati redare kako bi osigurao kakav-takav red na fakultetu. Jedan je profesor s Filozofskog na Facebooku napisao da zaštitarima treba polomiti noge. Na takav ”govor iz ljubav” s lijeva već smo oguglali. Plenumašima su prosvjed došli podržati ljevičarske organizacije poput Radničke fronte, Akademske solidarnosti, Društva mladih antifašistkinja itd. Zapravo, te i slične organizacije i jesu prava jezgra revolucionarne pobune na Filozofskom, skupine koja na izvaninstitucionalan način želi ostvariti premoć nevelike, ali vrlo angažirane manjine nad većinom. S obzirom na to kako se hrvatske institucije pokazuju neotpornima na tu vrstu preuzimanja, vjerojatno će i uspjeti.

Dekan Previšić već ima sedamdeset godina i vjerojatno mandat neće odraditi do kraja jer će pritisak plenumaša i medija samo rasti. Političari se za to vrijeme drže podalje ili podržavaju plenumaše. Dobro, to je jasno kada je u pitanju SDP i njegovi sateliti, međutim malo je neobično da se tomu pridružio i HDZ-ov koalicijski partner HSLS. U obranu dekana i institucije stao je samo general Glasnović tvrdeći da pobunu vode ”poražene političke snage i njihovi korisni idioti”. Drugom prigodom general je ustvrdio da je hrvatskom društvu prijeko potrebna ”akademska lustracija i dekomunizacija”. Generalove će se razložne riječi, na žalost, u našim medijima prokazivati kao ekstremizam. Dok se nasilništvo na Filozofskom karakterizira kao nešto napredno i društveno korisno.

Gramšijevski ”marš kroz institucije” u Hrvatskoj traje već dugo, ustvari hrvatske institucije nikada nisu ni postale u potpunosti hrvatske, osobito one u kulturi, medijima i obrazovanju. Filozofski je, uz Fakultet političkih znanosti, ionako oduvijek bio svojevrsno uporište lijeve misli. Zato je jedva dočekan trenutak da se krene u smjenu Previšića koji se, premda nije nikakav desničar, nije uklapao u taj ljevičarski milje. No, ne treba zaboraviti da su plenumi i pobune počele još dok je dekan bio Damir Boras. Borasa, koji je sada rektor, plenumaši također žele smijeniti. Optužuju ga da podržava Previšića. Premda se on brani da se samo pridržava zakona. Ipak, pretrpjeti dva dekana neljevičara zaredom ljevičarima s Filozofskog očito je preteško.

I tako: dok nam studenti indologije, hungaristike, etnologije i drugih egzotičnih znanosti dižu pobune, najbolji studenti elektrotehnike, strojarstva, medicine i sličnih fakulteta u tišini odlaze van. Doprinositi razvoju i prosperitetu nekih drugih zemalja. Koje su ionako razvijenije i prosperitetnije od nas.

 

Damir Pešorda/HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori