MLADEN IVANIĆ Uslijedit će vrlo ozbiljna politička situacija, racionalnog i razumnog izlaza nema

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

 Sad su političari, posebno vladajuća struktura, pred izborom hoće li poštovati odluku Narodne skupštine RS-a ili će ići na poštovanje odluke Ustavnog suda BiH. To je najgora moguća situacija – smatra Ivanić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da će, nakon današnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, narednih dana uslijediti vrlo ozbiljna politička situacija.

 

– Kada sam jučer rekao da bi zabrana referenduma bila dolijevanje ulja na vatru, to sam zaista ozbiljno mislio. Bojim se da ćemo narednih dana imati vrlo ozbiljnu političku situaciju, kazao je Ivanić za Fenu.

Svi akteri su, kaže, sad dovedeni u situaciju u kojoj racionalnog i razumnog izlaza nema i misli da je to „vrlo, vrlo loše“.

– S drugačijom odlukom Ustavnog suda BiH moglo se kupiti određeno vrijeme i u nekom laganom razdoblju doći do rješenja. Ovako, stvari su se zakomplicirale. Sad su političari, posebno vladajuća straktura, pred izborom hoće li poštovati odluku Narodne skupštine RS-a ili će ići na poštovanje odluke Ustvanog suda BiH. To je najgora moguća situacija – kategoričan je Ivanić.

Njegov osobni stav i predstavnika Saveza za promjene je, kaže, da nemaju namjeru tražiti sazivanje sjednice Narodne skupštine RS-a i za njih i dalje važi njena odluka o referendumu u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, koji je zakazan za 25. rujna.

– Od nas se očekivala podrška i mi smo tu podrški vlastima RS-a dali. Sad ćemo vidjeti što je krajnje rješenje. Naredni dani će biti, vrlo, vrlo intenzivni s političkim aktivnostima – rekao je član Predsjedništva BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je odlučio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva Narodne skupštine RS-a za preispitivanje njegove odluke od 26. studenog 2015. godine koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske, te ga je stoga odbio.

Sud je usvojio i privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a.

 

 Večernji list/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)