Lovel Franić : Pametno i izbori – Sapienti sat!

Vrijeme:10 min, 10 sec

 

   Pametno i izbori – Sapienti sat!  

Za sudjelovanje političke stranke u parlamentarnim izborima a pogotovo s izbornim listama u svih 11 izbornih jedinica; potrebni su velika brojka kandidata, motivacija, određeno politološko i političko znanje i iskustvo kod vodstva stranke, informatička i administrativna infrastruktura, rad i vrijeme za provedbu izborne kampanje te promidžbe i slično, što znači da je za sve to potreban i veliki novac!

Valjan pokazatelj i dokaz tomu je činjenica da je na saborskim izborima prije samo 10 mjeseci tj. 7. studenog 2015.g. politička stranka Pametno imala izborne liste u svega tri izborne jedinice (I.; II. i VII.), a stranka Za grad također u svega tri izborne jedinice (I.; II. i VI.). Za predstojeće pak izvanredne saborske izbore 11. rujna 2016.g., one su se udružile te imaju zajedničke liste kandidata pod nazivom Pametno za grad u svih 11 izbornih jedinica! Što je vrlo valjan indikator te i mogući dokaz da je za sve to odnekle morao doći odgovarajući poticaj, potpora, financijska sredstva  te i ostala logistika.

Jer, što su stranka Pametno i stranka Za grad mogle same napraviti u razdoblju nakon izbora u studenom 2015.g., tj. za samo sedam-osam mjeseci? Odakle im novac potreban za organizaciju i provedbu tako velikog, složenog i skupog političkog i izbornog projekta; te što posebno privlači analitičku pozornost  i upitanost – odakle i kako odjednom „preko noći“ tako veliki interes i pažnja te zastupljenost Izborne liste Pametno za grad doslovno u svim elektronskim i tiskanim medijima javnog informiranja? Kako u Hrvatskoj ne postoji pluralizam nego  su  svi glavni mediji dirigirani te očigledno svojim propagandističkim stajalištima  i namještenim anketama izravno i otvoreno sudjeluju u unaprijed zadanom formiranju javnog mnijenja i izbornih preferencija birača, osnovano se može pretpostaviti da postoji neki fantomski „centar“ koji sve to planira, financira, usmjerava, sinkronizira i koordinira. Pa samo prije dva mjeseca isti ti mediji demonizirali su HDZ kao desničarsku, nacionalističku i fašistoidnu stranku; da bi postavljanjem novog predsjednika taj isti HDZ „što bi rekli keks“ postao uzor i korifej demokracije te miljenik tih istih medija! Sama pak predsjednica stranke Pametno upravo je izjavila da im se u samo mjesec dana potpora potencijalnih birača u anketama utrostručila! Pa zdravi razume naš i osam razreda osnovne škole što smo ih završili, tko u to Potemkinovo selo može povjerovati osim totalno neobaviještenih i naivnih ili onih bez časti, ponosa i dostojanstva pa u toj inerciji pristaju da ih se javno  u tolikoj mjeri podcjenjuje, manipulira i ponižava? Sjetimo se također da je do tada „ognjištarskom i nacionalističkom“ HDZ-u nakon postavljanja novog predsjednika, u samo dvadeset dana potpora potencijalnih birača u tim istim i takvim anketama porasla za gotovo deset posto! Hokus-pokus-preparatus, zar ne?

Pa je tako tim i takvim medijima u vremenu izborne kampanje na primjer  glavna politička tema je li u kampanji lider SDP-a uvrijedio majku predsjednika HDZ-a, a ne na primjer zašto visoki tečaj kune omogućuje uvozničkom lobiju  da već desetljećima jeftinim uvozom uništava svaku proizvodnju te stvara pravu armiju nezaposlenih i siromašnih te demografski uništava selâ i gradove! Uporno obmanjuju javnost da su ideologije same po sebi uzrok svih ekonomskih, gospodarskih i društvenih devijacija i nevolja, a prikrivaju apsolutnu istinu da je samo jedna i konkretna njihova ideologija neoliberalnog (u tajkunskoj inačici  „divljeg“) kapitalizma te globalizacija glavni uzroci siromaštva naroda i demografske katastrofe s jedne, te njihovog bez sposobnosti, rada i zasluga akumuliranog krezovskog bogatstva s druge strane. Pa zar nisu upravo ideologije socijaldemokracije, kršćanske demokracije i liberalne demokracije donijele čovječanstvu demokraciju, socijalni državu, ljudska prava i blagostanje. Upravo zbog toga pod krinkom „dezideologizacije“ jer ideologije navodno razdvajaju i antagoniziraju društvo, provode protuustavni projekt suspendiranja demokratskih i humanih ideologija odnosno poretka višestranačke parlamentarne demokracije koji je definiran člankom 3. Ustava Republike Hrvatske, nametanjem „velike koalicije“ koja je fatalna za države bez demokratske političke kulture i tradicije! Pri tomu prikrivaju veliku i jedinu istinu da sva razdvajanja, napetosti i konflikte u hrvatskom društvu doista stvara ideologija, ali samo jedna i jedina a to je nečovječna ideologija „divljeg“ kapitalizma koja je ostavila  bez posla, egzistencije i životnog smisla stotine tisuća građana i demografski opustošila državu.I  nije kako to „vlasnici“ Hrvatske tvrde glavni i bitan politički i  društveni antagonizam onaj između „ustaša“ i „partizana“;nego onaj između osiromašenog, poniženog te unesrećenog naroda i interesnih grupa koje su otimajući mu u „pretvorbi i privatizaciji“  stoljećima akumulirano narodno blago – tajponosan, radišan i uljuđen hrvatski narodpretvorile u kolektivni socijalni slučaj  i obespravljenu masu!

Tko i zašto daje potporu Listi Pametno za grad?

Zbog toga je pravo pitanje na koje bi trebalo pokušati odgovoriti – tko, zašto, kako i upravo sada daje takvu i toliku potporu izbornoj listi Pametno za grad, s jedinim i izravnim ciljem da što više njezinih kandidata uđe u Hrvatski sabor?

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u predizbornoj kampanji hinjenom nacionalnom i nacionalističkom retorikom nastoji privući glasove dijela birača političkog centra i desnog političkog centra. Ta i takva izborna taktika nosi i potencijalni rizik da neki tradicionalni SDP-ovi glasači ne će prepoznati Milanovićevu prijetvornost te da će povjerovati da on stvarno  i misli ono što javno govori pa zbog tih njegovih „desnih skretanja“ ne će glasovati za Narodnu koaliciju, kojoj je autentični naziv trebao biti Narodni front pa onda i unatoč Milanovićevoj „nacionalističkoj“ retorici ne bi bilo ideoloških identitetskih nejasnoća, dvojbi i neprepoznavanja! Pa kako onda spriječiti mogući gubitak tih glasova i da ne bude po onoj narodnoj „što na mostu dobiješ na ćupriji izgubiš“?

Pametno za grad svojim izbornim programom te izjavama čelnika u predizbornoj kampanji o kurikulnoj reformi, vjeronauku u školama, Vatikanskim ugovorima, povratku crkve „u sakristiju“, apsolutnom pravu na abortus, socijalnoj osjetljivosti i solidarnosti i tomu sličnom, nastoji se javnosti i biračima predstaviti i kao lijeva politička opcija. Logično bi stoga bilo zaključiti i da poseže u SDP-ovo biračko tijelo te da mu namjerava oduzeti glasove. Da, to doista tako izgleda pa se tako i doima, no samo na prvi pogled i naizgled. No, kada se to malo dublje pogleda te i analizira u kontekstu prethodno navedene navodne Milanovićeve „nacionalne i nacionalističke“ predizborne retorike i taktike, dolazi se do drugog i drukčijeg zaključka!?

Dio tradicionalnih birača ljevice moguće doista ne će prepoznati da Milanovićeva „desna skretanja“ nisu to i stvarno, nego da je to tek ad hoc predizborna demagogija i lažni patriotizam i nacionalizam, te će se stoga naći u dvojbi za koga glasovati na predstojećim izborima? Kada već SDP navodno ne zastupa lijevu ideologiju dostatno i u mjeri koju oni žele i očekuju, tko ostaje na lijevom političkom spektru da može primjereno odgovoriti na njihov lijevi ideološki, politički i društveni sustav vrijednosti te dijelom i komunističku i jugoslavensku nostalgiju kada smo „svi bili jednaki i imali ista prava, crkva bila stjerana u sakristiju jer vjernici nisu bili dostojni tih istih prava, ljudska i građanska prava i slobode bili subverzija zapadnih obavještajnih službi, a  sloboda mišljenja i govora kaznenopravni delikt“.

Pa upravo je nevidljivom silom, društvenom moći i novcem u svojevrsnu lijevu „ikonu“ medijskom kampanjom i manipulacijama javno promaknuta izborna lista Pametno za grad, pa tradicionalni lijevi birači koji će odustati od glasovanja za „nacionalni i nacionalistički“ SDP imaju za koga glasovati. Za  koga? Pa logično za izbornu listu Pametno za grad, pa sva jaja odnosno glasovi ostaju u istoj korpi! Jer, Pametno  za grad i ne krije da će postizborno ako bude u toj prigodi koalirati s „Narodnim frontom“ u sastavljanju vlade.

Obzirom na Plenkovićev briselski uglađeni i ugođeni, anacionalni i globalistički HDZ; postoji mogućnost da makar i lažnom „nacionalnom“ retorikom Milanović privuče dio birača u političkom centru pa i desnom političkom centru. A birače na ljevici koje će razočarati „nacionalnom“ retorikom i zbog toga izgubiti, spremno će prihvatiti nove lijeve nade i stranke  Pametno i Za grad odnosno njihova zajednička izborna lista Pametno za grad. Jedino ostaje dvojba za koga će glasovati lijevi birači koji će odustati od glasovanja za  SDP, a prebivalište im je na selu? Što u konačnici znači da je svaki glas koji će SDP dobiti od birača u političkom centru i desnom političkom centru – glas više, a svaki glas koji će od dosadašnjih SDP-ovih birača otići listi Pametno za grad – nije i glas manje!

 Pametno  je plan i misija a ne samo program!

Na temelju svega u prethodnom dijelu teksta navedenog, može se osnovano pretpostaviti da će Pametno i Za grad opravdati novac i potporu onih koji su im planirali te i odredili ulogu stranaka te i izborne liste koja je na lijevom političkom spektru pozicionirana lijevo i od SDP-a. Samo za nedostatno informirane i naivne te i one koji ne poštuju zdrav razum i osobnu političku kulturu i znanje, to se moglo dogoditi spontano, slučajno i stihijski; a ne planski, programirano i dugoročno ciljano, s točno određenom vizijom i misijom! U sličnom tom političkom i (pred)izbornom kontekstu svojedobno su od istih „mentora“ bili formirani Lista Velomisto i mnoge druge na lokalnim razinama;  te Hrvatski laburisti, Nacionalni forum, ORaH, Savez za Hrvatsku, razni  „zeleni“, „neovisne“ liste  odnosno „treći“ putevi i opcije na državnoj razini!

Politološki stručno kompetentni timovi pomno prate i analiziraju političke procese, te planiraju i predlažu odgovarajuće stranačke, (pred)izborne i slične projekte prema konkretnim političkim prilikama, potrebama te izbornim i postizbornim ciljevima. „Vladari“ Hrvatske iz sjene koji za to nemaju legitimitet kojeg narod svojim većinskim glasovanjem daje na izborima,  imaju financijski kapital, banke, tvrtke, holdinge, konzorcije, pravosuđe, medije i ostalo posredstvom kojih kontroliraju i usmjeravaju sve bitne gospodarske, financijske, političke i društvene procese. Ujedno i financijski  podupirupolitološke i ine stručnjake odnosno stručno i znanstveno kompetentne  timove koji su svojevrsn„laboratoriji“ u kojima se kontinuirano  planira, programira i realizira politička, ekonomska, gospodarska i društvena sadašnjost (po potrebi i prošlost) te i budućnost Hrvatske.

Na izborima u studenom 2015.g. takav politički i (pred)izborni projekt bio je MOST nezavisnih lista, kojem je primarni cilj bio da privuče odnosno odvuče dio nezadovoljnih HDZ-ovih birača, što je uspješno i realizirano uz financijsku potporu „vladara“ iz sjene te njihovih medija i rejting agencija. Logično, nakon takvog i tolikog „zajma“ i svekolike potpore, ostale su i obveze tako da MOST više nije mogao biti MOST nezavisnih nego od sponzora zavisnih lista što je svojom kadrovskom i pseudoreformskom kao i ukupnom  politikom kao partner u Vladi RHpokazao i dokazao! Sličnu ali sa SDP-om usuglašenu i koordiniranu ulogu i cilj na predstojećim saborskim izborima na lijevom političkom spektru i u političkom centru, ima izborna lista Pametno za grad!

Kao što si dragi štioče  ako si imao dostatno vremena i strpljenja mogao pročitati, ne moraš se previše zamarati razmišljanjima o svojoj ulozi u izborima i utjecaju na njihove rezultate!? Naime, sve su to za tebe i samo za tvoj interes i dobro unaprijed isplanirali i isprogramirali „vladari“ iz sjene preko svojih stranaka, navodno javne  televizije koju ti a ne oni plaćaš a njima služi da te obmanjuje, komercijalnih televizija, agresivnih te za manipulacije i „specijaliziranih“ tiskanih medija, namještenih anketa, lažnog razmjernog izbornog sustava. A uvijek su tu po potrebi na pomoći i birački odbori kojih sastav nije ravnopravno višestranački, nemogućnost kontrole glasovanja jer se birači ne evidentiraju svojim potpisom, višak birača u biračkim popisima, te posebno „višak“ glasačkih listića na biračkim mjestima kao i znameniti (Dragutin Dimitrijević) APIS IT za „obradu“ vaših glasova!

Dakle, izborni vodvilj je stručno režiran, lutke su na izbornoj sceni, javite se na audiciju za izbor članova ansambla marionetskog igrokaza formalno demokratskih a stvarno nedemokratskih izbora. I ne zaboravite ponijeti na biračko mjesto grafitnu a ne kemijsku olovku, da mogu ako to bude potrebno vaš „krivi“ glas na biračkom listiću ispraviti u glas za „vladare“ u sjeni i njihovu – veliku koaliciju!

A  dragi biraču i glasaču sjeti se i paradoksa da su samo i jedino istinski demokratski izbori u Hrvatskoj bili oni prvi u travnju i svibnju 1990. godine! Održani su kombinirano po apsolutnom većinskom izbornom sustavu i stvarnom razmjernom izbornom sustavu u kojem je izborna jedinica bila cijela Hrvatska, birački odbori i izborne komisije bili su ravnopravno višestranački što je unaprijed sprječavalo bilo kakvu zlouporabu u postupku glasovanja i brojanju glasačkih listića, stranke i kandidati bili su ravnopravno zastupljeni u medijima te nije bilo namještenih anketa u ispitivanju javnog mnijenja. Bili su to doista istinski i stvarno demokratski izbori – prvi i zadnji u Hrvatskoj!

 

Lovel  Franić/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)