BEDEM LJUBAVI – Apel hrvatskoj javnosti

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 
“Bijeda ovog stoljeća. Još nedavno je trebalo opravdati nedjela, danas treba pravdati dobra djela” – Albert Camus

25 godina od vremena časne borbe majki za svoje sinove! 25 godina od nezaboravnog skupa na Krešimirovom trgu! 25 godina od nezaboravnih nastupa književnika i umjetnika!

Okupljeni na istom povijesnom mjestu kao i prije 25 godina 29.8.1991 na današnji dan 29.kolovoz 2016 godine mi potpisnici ovog Apela držimo svojom obvezom uputiti ga hrvatskoj javnosti, kulturnim i znanstvenim institucijama, medijima te vlastima Republike Hrvatske i Grada Zagreba:

1. Krešimirov trg u Zagrebu važno je mjesto naše kolektivne memorije i povijesti. Na njemu je održan veličanstveni skup građanki i građana naše Republike kojim je manifestirana podrška i solidarnost s pokretom majki „Bedem ljubavi-pokret majki za mir“ Tražimo od gradskih i državnih vlasti da se ovaj događaj obilježi pločom na zgradi pred kojom je bila govornica s koje su se govornici obračunali skupu na kojem je bilo više od 100.000 ljudi!

2. Uvjereni smo kako je povijesni događaj koji nakon 25 godina danas obilježavamo svojom važnošću, odjekom i posljedično međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske potrebno proglasiti danom mirovnih inicijativa u našoj državi. U ovoj prigodi još jednom ponavljamo takvu našu inicijativu koju smo institucijama države poslali 24. 2.2016 godine

3. U trenutku kad su obnovljene stare metode diskvalifikacija naše Republike s optužbama ni manje ni više nego za fašizam ( kao što se to radilo 1971 i 1991 nakon pada berlinskoga zida ! ) tražimo od institucija države da od srbijanskih vlasti zatraže objavu integralne filmske dokumentacije snimljene o Bedemu ljubavi i njegovom putu u Beograd 29.8.1991. Mada znamo kako KOS i JNA nikada nisu odgovarali za svoja nedjela u domovinskom ratu ovakav zahtjev držimo svojom obvezom prema časnim generacijama ljudi koji su žudjeli i borili se za ideal naše Republike!

Ove ćemo naše zahtjeve posredovati kulturnim i znanstvenim institucijama te institucijama vlasti i u neposrednim razgovorima i u pismenoj formi.

Bedem ljubavi- Pokret majki za mir – Slavica Bilić, prva predsjednica
Bedem ljubavi 1991- Ljerka Pavić, predsjednica
Hrvatska pozadinska fronta- Dunja Vatovac, prva predsjednica Hrvatska žena – Sesvete- Dragica Pandek i Mira Halapa
Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelji „Apel“ – Zdenka Farkaš
Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Grada Zagreba i zagrebačke županije- Rozalija Bartolić Mi za našu gardu- Jelica Sarajlija
Pokret za život i obitelj- dr. Ružica Čavar
Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara- Zorica Gregurić
Žene u Domovinskom ratu – Zadar- Ivana Haberle
Majke hrvatskih sokolova- Mirjana Birač Šivak
Hrvatska bašćina- Jasenka Polić Biliško

Zagreb 29.8.2016.

 

Zorica Gregorić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)