PISMO HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH SNAŽNO ODJEKNULO Međunarodna zajednica ima odgovornost prekinuti obespravljivanje Hrvata

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

 

Dramatično upozorenje hrvatskog člana Predsjedništva BiH o urušavanju prava hrvatskog kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH jučer je snažno odjeknulo. Pismo koje je Čović uputio visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te veleposlanicima zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a u kojem se upozorava na sustavno ugrožavanje političkih prava bh. Hrvata, različito se tumači, piše Večernji list BiH.

Snažni argumenti

Od zlonamjernih i uvredama “zakićenih” reakcija, poput one izvanparlamentarnog Građanskog saveza (Reuf Bajrović i Emir Suljagić) u kojem se Čovića ponovno optužuje da je zajedno s Dodikom dio “osovine zla”, do poruka potpore i odobravanja otvorenog upozoravanja na urušavanje statusa bh. Hrvata. Oni kojima je pismo upućeno tek se trebaju očitovati, ali argumenti su više nego snažni, tim prije što su aktivnu ulogu u političkom obespravljivanju Hrvata imali i nekadašnji međunarodni dužnosnici.

To se prvenstveno odnosi na nametnute izmjene Ustava FBiH kojima je ravnopravna zastupljenost Hrvata u tijelima izvršne vlasti FBiH i njihova mogućnost ravnopravnog odlučivanja u tim tijelima stavljena u izravnu ovisnost o volji političkih aktera koji predstavljaju interese Bošnjaka.

Međunarodna zajednica

Ako Hrvati i uspiju imati svoje legitimne predstavnike u Vladi FBiH, kao što je to trenutačno slučaj, postojeća pravila i odnos snaga u Vladi tog entiteta stavljaju ih u inferioran položaj jer Vlada FBiH može donositi sve odluke bez njihovih glasova, dok, s druge strane, ni jedna njihova odluka ne može biti usvojena bez pristanka bošnjačkih ministara u Vladi FBiH. Brojni su primjeri preglasavanja hrvatskih ministara u svim dosadašnjim vladama, uključujući i aktualnu.

Ono čemu su kumovali stranci su teške zloupotrebe amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH koji su rezultirali sastavljanjem vlada bez uvažavanja političke volje više od dvije trećine Hrvata u BiH.

Sporna pravila omogućavaju da bošnjačkim glasovima može biti izabrana jedna trećina izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a time i izvršna vlast entiteta. Doda li se tome brutalno ignoriranje volje hrvatskog naroda pri izboru njihova člana Predsjedništva BiH, i to u dva navrata, jasno je kako politička pozicija bh. Hrvata više nego ugrožena.

Kako su Robert Barry, Wolfgang Petritsch, Paddy Ashdown, koji su imali i mandat međunarodne zajednice, izravno sudjelovali u proizvodnji ovakvog stanja, najmanje što se može očekivati od članica PIC-a je konkretna reakcija na pismo i upozorenja hrvatskog člana Predsjedništva BiH.•

 

Valentina Rupčić/Večernji list.ba/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)