Vojislav Stanimirović je i pored kaznene prijave za ratne zločine predao izbornu listu za Sabor

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

 

Vojislav Stanimirović je i pored kaznene prijave za ratne zločine predao izbornu listu za Sabor

 

U proteklih nekoliko dana u medijima je s velikim zanimanjem popraćena vijest o švedskoj političarki bosansko-hercegovačkog porijekla Aidi Hadžialić, koja je dala ostavku na mjesto ministrice nakon što je ulovljena za volanom s 0,2 promila alkohola u krvi.

I dok u skandinavskim zemljama politička i etička vjerodostojnost nešto znači, u Hrvatskoj su kriteriji za bavljenje politikom mnogo fleksibilniji.

 

Izbornu listu za Sabor predao je u ime stranke predsjednik SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović. Protiv njega je Slavica Popović, jedna od oštećenica i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku, na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom svjedočila. Nekoliko dana je zajedno sa svekrvom skrivala ranjenog supruga, hrvatskog branitelja Marijana Popovića. Onda je došao dr. Vojislav Stanimirović i njihova milicija i odveli su ga. Poslije je  doznala kako je Marijan ubijen i zakopan na njivi prema Šidu.

 

Ljeposava Stanimirović na sudu
            Ljeposava Stanimirović na sudu

Stanimirović je bio nadležan svojoj supruzi, dr. Ljeposavi Stanimirović i dr. Draganu Martinoviću, koji su u listopadu i studenom 1991. godine, kako bi zataškali pokolj u Tovarniku, izdavali lažne potvrde o načinu smrti barbarski ubijenih mještana bez pregleda tijela ubijenih. Istražujući ratni zločin i prateći suđenje postoji osnovana sumnja da su Stanimirović i njegova supruga u svojstvu svjedoka 2011. godine, dali lažne iskaze u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za ratni zločin počinjen u Tovarniku.

 

Stanimirović, kao komandant saniteta i organizator zdravstva za Srijem,  osobno, u uniformi tzv. JNA i pod oružjem došao se uvjeriti u uspjeh akcije pražnjenja vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika na Ovčaru,  20. studenog 1991. godine u popodnevnim satima. Ranjenici u vukovarskoj bolnici i „Borovo Commercu“ bili su u njegovoj nadležnosti.

 

Novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, u srpnju 2013. godine, podnijeli kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava protiv Vojislava Stanimirovića, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

 

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik

Antun Ivanković, predsjednik

  Hrvatsko nebo 

 

2 thoughts on “Vojislav Stanimirović je i pored kaznene prijave za ratne zločine predao izbornu listu za Sabor

  1. Svaki kandidat sa lista za Sabor morao je priložiti potvrdu koju izdaje nadležni Općinski sud ,da se protiv kandidata ne vodi nikakav postupak,ni prekršajni ,ni kazneni.
    Ako znamo da je podnijeta kaznena prijava protiv Stanimirovića ,koji Sud mu je tu potvrdu izdao???

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)