Bile kod Mostara: Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih sustava

Vrijeme:4 min, 11 sec

Prigodom Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma,  jučer  je na Groblju mira na Bilima, kod Mostara, obilježena 71. obljetnica velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Svečano misno slavlje i blagoslov crkve, koja je posvećena sv. Josipu, predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Predvodeći koncelebrirano misno slavlje, mons. Ratko Perić, biskup biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u propovjedi propovijedi je istaknuo značaj pravde za održivi mir.

-Nema mira ni pravde ako nema istine, jasne i potpune, povijesne i sadašnje, koja nas je jedina kadra osloboditi klevete i laži. Tko gradi na nepravdi i neistini taj gradi rat, a tko gradi na istini i pravdi taj gradi mir. Kristov je mir plod Kristova križa koji jednim krakom povezuje svijet s nebom, a drugim krakom povezuje sve nas na ovoj kugli zemaljskoj – istaknuo je mons Perić.

Nakon sv. Mise održana je komemorativni dio ovoga događaja koji je otpočeo čitanjem ulomakaiz novog romana „Posljednji“ Anite Martinac. U nastavku komemorativnom skupu su se obratili: Iija Vrljić, pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat; fra Miljenko Stojić, dopredsjednik komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije za hrvatski martirologij; predstavnici njemačkog CDU-a, Miro Kovač, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i međunarodni tajnik HDZ-a te Bože Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u hrvatskom Saboru.

Iija Vrljić, pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat, u svome je govoru iznio kronologiju događaja vezanu za izgradnju ovog spomen obilježja, naglasio je: „2013. godine položili smo kamen temeljac na ovome mjestu i možda su u tom trenutku, mnogi bili skeptični da će se ovaj projekt realizirati.

-Prošle godine na ovome mjestu smo rekli da ćemo završiti crkvu i druge prateće sadržaje, kao što su kosturnica, ograda, itd. Danas evo i sami vidite da smo svoje obećanje izvršili i crkva je završena i blagoslovljena. Naši planovi za dalje su nastaviti sa ograđivanjem ovoga kompleksa, završiti kosturnicu i druge prateće sadržaje – kazao je Vrljić.

Fra Miljenko Stojić, dopredsjednik komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije za hrvatski martirologij i vicepostulator Vicepostulature “fra Leo Petrović i 65 subraće” osobito se osvrnuo na značaj utvrđivanja poimeničnog popisa žrtava,

– Svako ljudsko stvorenje zaslužilo je dostojan pokop, a dobri Bog će suditi i odlučivati hoće li mu dati mjesto u svome kraljevstvu. Nemamo još ni popis pobijenih, a kamo li da smo ih pronašli i dostojno pokopali. Dok se to ne promijeni, zacijelo ne ćemo moći ići naprijed. Istina o prošlosti zalog je za dobru sadašnjost i sretnu budućnost. Učinjeno je već dosta posla, ali ga još dosta ima. Na području naših biskupija krajem osamdesetih, u ono hudo doba jugokomunizma, to je učinio biskup Pavao Žanić. Zbog toga su naši popisi najcjelovitiji od svih Crkve u Hrvata. Hvala mu za to. Spomenuti popisi pomoći će nam barem mrvicu osvijetliti sudbinu naših pobijenih. Svatko onaj s područja Herceg Bosne, BiH, koji je na nekom nepoznatom mjestu izgubio nekoga svoga moći će njegovo ime i sržne podatke staviti na unificirani križ i posaditi ga u buduću aleju križeva. Na taj način simbolično će ga pokopati i dobiti mjesto gdje će mu moći zapaliti svijeću i pomoliti se za njega. Volimo svoje i poštujmo tuđe. Budimo pobornici istinskog a ne lažnog mira. Jedino tako izgradit ćemo se i kao ljudi i kao kršćani – istaknuo je Stojić.

Podsjetio je i na aktivnosti Hrvatskog svjetskog kongresa, krovne udruge hrvatskog iseljeništva.

-O našim pobijenima svojim Odjelom za žrtve totalitarizama brine se i Hrvatski svjetski kongres. Mnogi su se tek bijegom u inozemstvo spasili od nove jugokomunističke vlasti. Danas oni i njihovi potomci predstavljaju snagu koju preživjele jugokomunističke elite nastoje držati što dalje od događaja u domovini. Dobri su im samo kada šalju novac. No, nama su uvijek dobri, oni su naša braća i sestre, kao i oni koji su otišli i još dan-danas odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom. Gdje god bili zajedno ćemo častiti svoje mrtve i otkrivati istinu o nama samima – zaključio je Stojić.

U ime HDZ-a Republike Hrvatske nazočne je pozdravio ministar vanjskih poslova i HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač.

-Žrtve treba staviti u prvi plan i prije svega njima treba odati počast. Svaka žrtva zaslužuje istinu. O istini se mora govoriti. Treba govoriti i o fašističkim, i o nacističkim, i o komunističkim zločinima – kazao je ministar Kovač dodajući kako se, bez obzira na pritiske, povjesničari moraju baviti ovom temom.

Nazočnim se obratio i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u hrvatskom Saboru.

-Na ovom posvećenom mjestu, groblju mira, na ovom prostoru je stoljećima čuvana vjera pradjedova, čuvan i očuvan hrvatski identitet i dostojanstvo. Danas komemoriramo žrtve o kojima se 45. godina nije smijelo govoriti, žrtve koje su stradale u ratu ali i nakon rata. Žrtve kojima se danas poklanjamo neka budu naš uzor i naše nadahnuće kako bi išli dalji do konačne slobode ovdje u Bosni i Hercegovini – istaknuo je Kovač.

 

M.J./Hrsvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)