VIDEO : Hasanbegović i Barešićeva kći o ubojstvu, Udbi i Milanoviću …..Moj otac je došao iz Paragvaja i poginuo je za Hrvatsku kao branitelj, a Zoran Milanović je iz Hrvatske pobjegao u Bruxelles, kazala je Barešić

Vrijeme:4 min, 3 sec

 

Moj otac je došao iz Paragvaja i poginuo je za Hrvatsku kao branitelj, a Zoran Milanović je iz Hrvatske pobjegao u Bruxelles, kazala je Barešić

U emisiji Velimira Bujanca ‘Bujica’ gostovala je kćer Mire Barešića, Andrea Jelena Barešić. O njenom je ocu štošta imao za reći i tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

 

 

Miro Barešić je hvatski revolucionar, branitelj i časnik i spomenik je najmanje što je hrvatska država mogla učiniti za njega.  Njegov život je tek jedan od tisuće života koji su nosili dio borbe za hrvatsku državnu neovisnost i borili se protiv jugoslavenskog komunizma. Za one koje je Jugoslavija bila vrhunac, bio je terorist, a za one koji su težili hrvatskoj državi, Barešić je onaj koji je bio spreman podnijeti svaku žrtvu za neovisnost, kazao je aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović večeras u telefonskom razgovoru u Bujici.

Barešić nikada nije suđen za terorizam.  Njegova žrtva nije bila uzaludna, bez obzira na sve imamo samostalnost i slobodu iako se ponekad čini da ne znamo što s njima, nastavio je Hasanbegović.

Na pitanje što misli o izjavi Zorana Milanovića u kojoj optužuje Barešić  da je terorist, Hasanbegović je kazao da je ona besmislena i da predstavlja ključni primjer zamjene teza.

“Kada imamo presudu protiv državnoga terorizma iza kojega je stajala tadašnja komunistička država, obrće se teza i onima koji su se suprotstavljali tome – nazivaju se teroristima. Podsjetio bih da su neki moji prethodnici na ministarskom mjestu odlazili na neke druge spomenike pred kojima su u njihovoj nazočnosti besramno vrijeđali branitelji i hrvatski narod“, napomenuo je Hasanbegović.

Istaknuo je Hasanbegović da je “oskvrnuće bilo kojeg spomenika, grobišta, vjerskog objekta i bogomolje čin vandalizma, primitivizma i izražavam gnušanje“.

“Neki bi ponovno željeli likvidirati i Miru Barešića i Jean-Michel Nicolliera, no prava meta je moderna neovisna i demokratska država Hrvatska. Ne nasjedajmo na provokacije, čuvajmo svoje i poštujmo tuđe“, istaknuo je Hasanbegović.

Osvrnuo se i na nedavne napade na biskupske dvore u Sisku.

“Za one najstarije, ali i za one najmlađe koji ne znaju, duhovni učitelji ovih počinitelja su uoči uhićenja i suđenja nadbiskupu Stepincu na isti način kamenicama i parolama nasrtali na njega. Na sreću, danas je to prazna puška i vrsta izraza nemoći i primitivizma“, ocijenio je Hasanbegović.

U Bujici je večeras gostovala kćer Mire Barešića, Andrea Jelena Barešić.

“Moja obitelj u Hrvatskoj nikad nije ni bila dobrodošla. Javnost je zatrovana medijima i informacijama koje pružaju ljudi iz Vlade koja bi trebala otvoriti tajne arhive da vidimo tko je bio terorist, a tko domoljub. Institucije bi trebale početi raditi svoj posao“, istaknula je Barešić.

Nastavila je Barešić da je Udba pokušala ubiti njezinu majku kad je bila trudna šest mjeseci s njom.

“Mami su predložili i da me pobaci, ali nije htjela o tome čuti. Pati dan danas i psihički i fizički“, napomenula je Barešić.

Ispričala je Barešić i što se dogodilo u veleposlanstvu u Švedskoj 1971. godine.

“Otac nije upao naoružan u ambasadu.  Brajković i on su ušli nenaoružani, tražio je oslobođenje 20 logoraša i kad je Rolovića pozvao da se preda, ovaj je izvadio pištolj kojeg mu je otac u samoobrani uzeo te je Rolović bio ranjen. Cijelu priču je potvrdila i švedska policija.  Otac je tamo bio u samici gdje su ga pokušali ubiti. Štrajkao je 56 dana. Imao je potporu švedske vlade i naroda. Milanovića bih zamolila da prestane vrijeđati mog oca i obitelj jer je otac odlikovan svim najvišim odličjima, bio je branitelj te je dobrovoljno došao u Hrvatsku da bi branio zemlju“, istaknula je Barešić.

“Pitala bih ga samo gdje je bio za vrijeme rata i kako ga je izbjegao? On naziva branitelje šovinistima, ološima i smećem, no kome bi on držao vladu da nije bilo branitelja i mojeg oca“, pitala je kćerka pokojnog Mire Barešića.

Barešić: Moja obitelj i ja osobno razmišljamo o tužbi protiv Milanovića

Moja obitelj i ja osobno razmišljamo o tužbi protiv Milanovića zato jer je mog oca nazvao teroristom iako on za to nije nije osuđen ni od jednog suda, kazala je Barešićeva kći.

Udba je čak i mene pokušala ubiti još kad sam bila u utrobi svoje majke Slavice, nastavlja Andrea Jelena Barešić.

“U Paragvaju su ju gurnuli iz autobusa u šestom mjesecu trudnoće. Josip Perković je 1997. godine zaprijetio mojoj majci da pripazi na svoju djecu kada ga je pitala tko je ubio mog oca Miru Barešića”.

Josipa Perkovića i ‘njegove udbaše’ smatra najodgovornijim za njegovu smrt.

Na RTL-u je trebala biti angažirana u realityu Anno, kaže, no raskinuli su joj ugovor kada su saznali da je kćer Mire Barešića.

Osvrnula se i na pozdrav ‘Za dom spremni’.

“Ne postoji ništa ljepše nego biti spreman dati život za svoj dom i zato razumijem Joe Šimunića i sve one koji tako pozdravljaju. Oni nikoga ne mrze nego samo beskrajno vole svoju domovinu”, kazala je Barešić.

 

Direktno.hr/http://direktno.hr/Hrvatsko nebo

 

2 thoughts on “VIDEO : Hasanbegović i Barešićeva kći o ubojstvu, Udbi i Milanoviću …..Moj otac je došao iz Paragvaja i poginuo je za Hrvatsku kao branitelj, a Zoran Milanović je iz Hrvatske pobjegao u Bruxelles, kazala je Barešić

Odgovori