Prvi referendum bio je uvod u rat, Bošnjaci i Srbi opet će glasovati

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

Hrvati i Muslimani su bez Srba prije 24 i pol godine gotovo stopostotnim zaokruživanjem “za” glasovali za neovisnu Bosnu i Hercegovinu, a sada će Srbi u rujnu bez njih glasovati na referendumu o proslavi Dana Republike Srpske. Kada se 1. ožujka 1992. glasovalo o neovisnoj BiH, u Sarajevu ubijen je srpski svat. Bio je to uvod u rat. Danas uoči referenduma u Republici Srpskoj opet se dižu tenzije. Bošnjaci kao protumjeru već predlažu referendum o izlasku Srebrenice iz RS-a. Srbi su se, naravno, odmah oštro usprotivili.

Do sada su pokretane razne inicijative kako bi dva entiteta, Federacija i RS, bili “prirodniji”. Srebrenica zemljopisno pripada RS-u, ali zbog svega što se dogodilo gotovo je neprirodno da je u tom entitetu. Nekadašnji prijedlozi da se Derventa pripoji Posavini, a Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč RS-u doimaju se posve logičnima. Za razliku od Federacije, politički i svaki drugi ustroj RS-a je jednostavniji i učinkovitiji. RS je povezana cjelina u kojoj jedan narod čini više od 80 posto stanovništva. Za komplicirani ustroj Federacije već dva desetljeća traže se rješenja. Predlaže se smanjivanje sa sadašnjih deset županija, na dvije, tri ili više. Biskupi su predlagali četiri regije. Amerikanci su s domaćim stručnjacima izradili preustroj sa šest županija. U predviđenoj reorganizaciji Drvar bi pripao Unsko-sanskoj županiji, spojile bi se Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija, Tuzlanska i Posavska, te Srednjobosanska i Zeničko-dobojska. Dio središnje Bosne – Kreševo i Kiseljak – bili bi u sastavu Sarajevske županije, u koji bi ušli i Visoko i Breza, ali i cijela Bosansko-podrinjska županija.

Prijedloge koji stižu od Hrvata Bošnjaci u pravilu sumnjičavo gledaju. U njima uvijek prepoznaju treći entitet koji bi se, navodno, odcijepio od BiH. Pogotovo kada Hrvati zagovaraju da sve njihove većinske općine budu jedna federalna jedinica. U toj medijskoj i političkoj galami iz Sarajeva ne čuju se argumenti za ovakav preustroj, a to je da bi se time riješilo hrvatsko pitanje, ali i drastično smanjila administracija. Uz to, raspršene hrvatske općine u jednom teritorijalno nepovezanom entitetu bile bi čvrsto vezivno tkivo Bosne i Hercegovine. A upravo je to ono što trenutačno nedostaje BiH. Zašto ne provjeriti ovaj prijedlog na referendumu pitanjem: Jeste li za hrvatsku federalnu jedinicu s diskontinuitetom unutar cjelovite BiH?

U takvom ozračju očuvanja cjelovite BiH trebalo bi tražiti rješenja za njezin preustroj. U sadašnjem, jedni je ruše unitarizmom, drugi separatizmom, treći nečim trećim. Treba pronaći kompromis i raspisati referendum prihvatljiv za sva tri naroda. Ako ga istodobno svi izglasuju, bit će to jamstvo mirne BiH. I praznik demokracije. Dosadašnji referendumi izazivali su nemire. Zbog ovoga 25. rujna u RS-u, strepit će cijela regija. U BiH je uvijek za jedne “ne” kada drugi plebiscitarno zaokružuju “da”. Svejedno, bila riječ o ujedinjenju ili odcjepljenju.

 

Jozo Pavković/Večernji list/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)