Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač : KAKO GLASI IME I PREZIME VOZAČA ZETA KOJI JE DANAS PUTNIKE NAZVAO STOKOM?

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

 

Danas (15. 08. 2016.) u Zagrebu na ZET-ovoj autobusnoj liniji 226 Svetice-Remete-Kaptol na stanici na Sveticama u 16:15 vozač je otvorio prva vrata na koja su počeli ulaziti uglavnom putnici treće životne dobi i što su brže mogli sjedati na stolce. Mnogi su teško do jedva hodali. On je vidjevši to rekao putnicima „da se ponašaju kao STOKA i kad se ne znaju ponašati da će ih on naučiti“. Zatim im je rekao „da svi moraju ustati i pokazati kartu ili ju kupiti“. Jednoj ženi je rekao „da se mora vratiti, jer nije vidio je li ili nije štancala kartu“ (a propos, to je prije svega njegov, a ne njezin problem). No, ima ovdje na pretek prigovora pa krenimo nekim redom.

Prvo, vozač se ne smije tako razgovarati s putnicima, tj. nazivati ih „stokom“ (cijeli autobus svjedoka je to čuo). Uostalom, za natprosječnu plaću koju prima za svoj posao mogao je proći tečajeve bontona i nošenja sa stresom na poslu.

Drugo, taj vozač koji niti je kajkavac, a još manje Zagrepčan, (ovo nema veze s etnocentrizmom) očito ne zna niti da je blagdan Velike Gospe, niti da je u Remetama staro svetište Majke Božje Remetske, odvjetnice Hrvata i da je prošćenje kak i svake godine. Tim slijedom, očito ne zna da puno ljudi ide u Remete na prošćenje na Veliku Gospu. No, iako to nije dužan znati, netko mu je to bio dužan reći, tj. da će biti gužva na njegovoj liniji.

Treće, on ima pravo tražiti „štancanje“ karte od svakog putnika, ali na primjeren i služben način. Uostalom, baš da mi ga je videt kak bu danas tražil da mu 40 pijanih navijača z Remeta „štanca“ kartu nakon tekme Dinamo – Salzburg na Maksimiru. Vjerojatno bu manji od makova zrna i vjerojatno bu ih sve pustil i bil bu sretan da mu ne demoliraju bus tim više ak Dinamo zgubi. Ak bu tak, onda je licemjeran preko svake mjere. I zbog toga ga treba osuditi. Danas se iživljaval na starcima kaj idu na prošćenje, a sutra bu pretrpil pijane navijače u strahu da mu kosti ne slome i ne demoliraju bus. Nedopustivo!

Mene osobno ovdje ne zanima baš ništa osim imena i prezimena tog vozača koji ima takav i takvu plaću da mora svakog putnika pristojno i osobno pozdraviti kak je i pristojno, a i po mogućnosti na zagrebačkom kajkavskom, jer je vozač zagrebačkog autobusa, a ne npr. bečkog ili berlinskog. Zanima me ime i prezime tog vozača i kazna koju će pretrpjeti zbog svog ponašanja.

A vi, da vas sad nazovem i imenom, u najmanju ruku „blentavci“ kaj bute dali svoj glas Bandićevim frendovima u Zagrebačkom Holdingu, pa tim slijedom i u ZET-u, dali bute glas i takvom ponašanju vozača ZET-a, dali bute glas takvom ponašanju prema vašim praroditeljima, roditeljima i na koncu uskoro i vama samima. No, dajte mu ga onda „indolentni mužeki“.

 

P.S.

Kako je ovaj tekst prethodno objavljen na osobnoj stranici autora na društvenoj mreži zahvaljujem svim čitateljima i komentatorima koji su pokušali otkriti identitet tog vozača, ali i onima koji su navodili slične slučajeve „iz prve ruke“ u kojima ZET doslovno nije ništa poduzeo (najveća navedena kazna je premještaj vozača s jedne na drugu liniju).

 

photo naslovnicaCrkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama

 

Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač/Hrvatsko nebo

 

3 thoughts on “Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač : KAKO GLASI IME I PREZIME VOZAČA ZETA KOJI JE DANAS PUTNIKE NAZVAO STOKOM?

  1. Pa kaj,on je ” delal ” kak zna,a pokazal je da ne zna,jer nije znanje samo šaltati brzine i okretati guvernal,to je posel gde se moraš i kulturno ponašati,a to se nosi od roditeljske hiže.Ili tak nekak.

  2. Vozač očito ne zna od čega on ustvari živi – nije mu nitko rekao da su to putnici koje prevozi. Ali evo i jedan pozitivan primjer: već par mjeseci na području općine Orašje postoji besplatan prijevoz putnika. Doduše ne svaki dan, ali zato se mogu svi prilagoditi – posebno stariji koji nemaju auto.

Odgovori