„Teškaši“ se izvagali – težina će biti „odčitana“ na izborima

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

Čekaju se runde u kampanji

„Vaganje“ političkih „teškaša“, kako sam od milja nazvao televizijsko sučeljavanje čelnika najsnažnijih domaćih političkih stranke ili skupina, očekivano s dobnim nestrpljenjem dužim od deset i više godina, Zoran Milanovićnapokon je iza nas. Jesmo li odahnuli. Zbog sučeljavanja da, ali zbog sadržaje ne.

„Težina“ je viđena i odslušana. Odšacana. Govorom tijela bavit će se Večernjakovi stručnjaci za to područje, jer to novinari ne znaju. Nisu stručni. Isto tako za ono što nisu stručni u pisanju očekuju pomoć stručnjaka bez koji uglavnom ne može biti objavljena bilo koja politička tema. Po načelu – tata jel’ tako…? Nama koji će izaći na izborna mjesta preostaje sve to staviti u misaoni blender pa što ispadne, ispadne…Ako pogriješimo, sami smo izabrali sastojke i blender, sami ćemo zaokružiti brojke na izbornim listićima i sami ćemo si biti krivi/pravi za rezultat.

Prigodom sučeljavanja nismo čuli ništa novo što već nije, ali u različitim samosvojnim osobnim izjavama i režijama, na pressicama, objavljeno u medijima. Nama koji nismo članovi ni jedne političke stranke ili interesne skupine i ne nazočimo političkim okupljanjima, a pogotovo zatvorenim sastancima, samo uz pratnju novinara, a često i bez njih, preostaje spoznaja na temelju medija i njihove ne/objektivnosti. Ovom prigodom kroz sučeljavanje imali smo prigoduAndrej Plenkovićo istim i već odslušanim i viđenim stvarima čuti od dvije različite osobe, strane i zajednice/partije, bok uz bok, stojeći stav, koji se povremeno transformirao u jednostrano pa i dvostrano face to face, a televizija je majstorski to ovjekovječila dvoslikom kada jedan govori a drugi ga gleda i sluša. Nije trebalo biti stručnjak za mimiku, pa i pantomimu, i vidjeti po „igri“ face zanimljive reakcije i promjene raspoloženja sugovornika.

Stoga ipak usporedba s boks mečom, premda od milja, drži vodu jer je sučeljavanje imalo tijek i primjese pravog fajta u nekim sekvencama kada je manifestirano nesuglasje u pojedinim temama, upadanje u riječ, korištenje, ali ne i zloporaba vremena, čega ipak u boksu nema. Ali je zato ozračje i „suđenje“ bilo organizirano, kao u pravim mečevima, uz mjerenje vremena. Studio je bio ring, a sudac, u ovom slučaju voditelj i moderator bio je maestralan pogotovo u sekvencama kada je rasprava prijetila da izmakne „nadzoru“. Moderatoru chapeau i naklon do poda.

Bivšeg predsjednika vlade, koji se bori za novi mandat, na temelju bivših mandatskih rezultata medijski smo dobro upoznali i znali smo što od njega možemo očekivati, ali u „meču“ nije bio dovoljno razmetljiv nego inače, jer je u reagiranjima dobio odgovore kakve, tako je izgledalo, nije očekivao. Nije bilo ni očekivanih niskih udaraca, kakvi ne bi ili neočekivani. Nešto tomu slično bilo je kada je na stavove sugovornika reagirao da to nisu njegovi stavovi kao osobe, nego stavovi usklađeni sa stavovima konkurentske stranke. Zvučalo je, moglo bi se reći, kao erističko insinuiranje određene dvoličnosti. No možda je to samo dojam.

Novi predsjednik Zajednice predstavio se kao uljuđeni zastupnik stavova svoje političke organizacije, imajući odgovor na svako pitanje Izborikoje je otvarala suprotna strana, uhvativši je u jednom trenutku, barem je to tako izgledalo, da u trodiobi vlasti zna i elaborira neke stvari, koje nisu bile iz njegova bivšeg resora izvršne vlasti, kao bivšeg predsjednika Vlade, ni predsjednika partije. Imponirala je mirnoća, osobito poznavanje djelovanja EU i u globalu i u pojedinostima.

Glede izbornog političkog „meča“, koji, ponovljeno, ocjenjujem ipak samo kao „vaganje“ u kojem su sudionici svoje političke „težine“ predstavili i meni i ostalim gledateljima, odgovor za koga i za što glasovati nisam dobio. Samo sam „uživo“, ali organizirano, informiran. Čak ni premise na temelju kojih bi mogao planirati, a kamoli i donijeti odluku. Tim više što za ostale političke opcije zbog selektivnosti mainstream medija ne znam. Čekaju se runde u kampanji koje će, svaka od njih, biti posebno bodovane.

Nadam se da ne će ponovo biti ozračje deja vu, ili – Ajde Jovo nanovo. Ili na staro…

Antun Drndelić/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

2 thoughts on “„Teškaši“ se izvagali – težina će biti „odčitana“ na izborima

  1. Prijedlog ovom i svim domoljubnim portalima: prestanite analizirati što je predsjednik partije rekao bez da naglasite da se radi o partiji koju zakonom treba zabraniti zbog zagovaranja totalitarizma, osuđenog i načelno i u praksi u svim uljuđenim državama. Da je Plenković to što nije, odbio bi nastup na yutelu s takvim ili sličnim objašnjenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)