Revizija presude za genocid u BIH u mreži političkih igrica?

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je – očekivano – zahtjev BiH za reviziju presude po tužbi za agresiju i genocid BH vs. SRJ iz 2007.

 

Najkasnije kada je tajnik Međunarodnog suda pravde u Hagu u svibnju 2016. pismeno  obavijestio g. Sakiba Softića, pravnog zastupnika BiH u tužbi za genocid BH vs. SRJ da će u slučaju da vlada BH odluči da je on zastupa u postupku zahtjeva za revizijom presude iz 2007. biti potrebno novo imenovanje. Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, trebao je drugu dvojicu članova Predsjedništva BiH obavijestiti o podnošenju zahtjeva za revizijom presude iz 2007. No, on to nije učinio. Ako je sumnjao da bi netko od članova  Predsjedništva BH mogao glasati protiv podnošenja zahtjeva za revizijom presude, zahtjev je Sudu moglo dostaviti veleposlanstvo BiH u Nizozemskoj.

Šef pravnog tima BiH za reviziju presude dr. Scheffer, vrsni međunarodni pravni ekspert i profesor prava na Sveučilištu Northwestern u Chicagu, nereagiranje na naputak tajnika Suda iz 2016. o potrebi obnove punomoći obrazložio je time da u Statutu i pravilima Suda nema takvog uvjeta. I tu je u pravu. Međutim, u izjavi od 9. ožujka o.g. koju potpisuje predsjednik Suda Ronny Abraham razvidno je kako Sud nije odbacio reviziju isključivo zbog dubioza oko statusa Softića već i zbog nedostatka odluke kolektivnog Predsjedništva da se podnese zahtjev za reviziju.

Dr. Nena Tromp-Vrkić, profesorica na Sveučilištu u Amsterdamu i bivša članica istraživačkog tima tužiteljstva Haškog tribunala, u postupku protiv Slobodana Miloševića u svojim javnim nastupima u više je navrata isticala kako je BH propustila nekoliko prigoda za pokretanje zahtjeva za revizijom presude od 2011., kada su objavljeni materijali sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane SRJ, kada su se pojavili novi dokazi sa suđenja Perišiću, presude Karadžiću, Tolimiru, kada je predočena vojna evidencije iz 95. pripadnika grupe Škorpioni iz koje je razvidno da su bili na platnom spisku Srbije (tada SRJ), a ne Vojske Republike Srpske, i drugi podaci koji potvrđuju kako je, osim u Srebrenici, od 1992. godine izvršen genocid u još šest BH općina. Također, u siječnju 2010. Federalna TV BiH objavila je kako postoje na stotine dokumenata koji su, internim dogovorom iz 2003. Carle del Ponte, tada glavne tužiteljice Međunarodnog tribunala za ratne zločine za ex Jugoslaviju u Hagu i Rasima Ljajića, uskraćeni tribunalu.

 

Više na stranici Herceg-Bosna 

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/03/14/revizija-presude-za-genocid-u-bih-u-mrezi-politickih-igrica/

 

Vesna Škare Ožbolt/Večernji list /http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosnaHrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)