Čović i Izetbegović u Mostaru: Samo neodgovorna bošnjačka politika može potaknuti stvaranje trećeg entiteta

Vrijeme:7 min, 30 sec

Čović i Izetbegović su danas u Mostaru raspravili niz tema, od oživljavanja Herceg Bosne, pravljenja trećeg entiteta, HRT-a Herceg Bosne, pozicije DF-a u vlasti, izmjena Izbornoga zakona… Čini se kako je današnji sastanak ipak bio korak prema naprijed.

Samo neodgovorna bošnjačka politika prema hrvatskom narodu može potaknuti stvaranje trećeg entiteta, kazali su nakon današnjeg sastanka u Mostaru predsjednici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

U Mostaru su se danas, naime, sastala izaslanstva HDZ-a BiH i SDA predvođena predsjednicima Čovićem i Izetbegovićem i to kako bi razgovarali o procesu ustave vlasti u BIH. Odnosi između dva lidera, ali i dvije političke opcije koje predstavljaju, zahladili u posljednjih nekoliko mjeseci, no današnji sastanak je izgleda bio korak ka otopljenju tih odnosa.

Tako je Izetbegović izjavio kako su u SDA bili zabrinuti nekim potezima HDZ-a BiH, ali da su sada nakon razgovora s Čovićem puno mirniji.

„Imali smo jedan neobično iskren razgovor. Vidimo da tu ima bespotrebnih nesporazuma. Potrebna nam je frekventnija komunikacija. Razgovarali smo o oživljavanju Herceg Bosne, stvaranju trećeg entiteta, televiziji Herceg Bosne… IZ razgovora smo vidjeli da Hrvati ne kane praviti treći entitet. Kažu da ih samo loša bošnjačka politika može okrenuti u tom smjeru. Televizija, pak, nije ništa novo. Imamo u BiH stotinu kanala pa neka to bude sada stotinu i prvi“, izjavio je Izetbegović.

Čović je također rekao kako postoje „šumovi u komunikaciji“ između dvije stranke te kako im je potrebna bolja međusobna komunikacija. Rekao je kako nedolasci na određene manifestacije, poput Mostarskoga sajma, bivaju tumačeni kao nekakve poruke.

„Iskrenom komunikacijom trebamo graditi povjerenje i češće biti na zajedničkim manifestacijama u BiH“, pojasnio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH.

Čović je također rekao kako treći entitet može napraviti samo prema Hrvatima  neodgovorna politika Bošnjaka.

„Zato ja govorim o ustavnom domoljublju. Ustavne kategorije su definirane i one su takve. Nedavno sam bio nazočan saboru Herceg Bosne i to je netko predstavio kao oživljavanje Hrvatske Republike Herceg Bosne. No, to je nešto živi već 22 godine i to je to. Također, već više od 20 godina postoji HRT Herceg Bosne. U nedostatku naših medija u BiH to se sada radi. Nadam se da će HRT HB raditi to na profesionalan način“, istaknuo je Čović.

Nismo se uspjeli izboriti, dodao je, za kanal na hrvatskom jeziku u sustavu javnih emitera i zbog se sada stvara televizijski kanal u okviru HRT HB.

„Sve to smo raspravili. Radimo stvari koje su normalne i na njih se na bilo kakav način ne može utjecati izvan zakona BiH. To smo danas razjasnili. Danas medijski prostor svatko može kreirati. Mi ga konzumiramo i tako se zabune stvaraju. Želio bih da SDA brani HDZ od napada i obratno. Tako rade pravi partneri“, izjavio je Čović.

Otkrio je i kako su dva izaslanstva razgovarala o formiranju Vijeća ministara i raspodjeli resora.

„Kad je Vlada FBiH u pitanju, tu smo vrlo jasno kazali da moramo zajedno tražiti rješenja kako bismo napravili reformsku agendu. Što se nas tiče, tu Izborni zakon i legitimno predstavljanje u domovima naroda i Predsjedništvu te Grad Mostar moraju biti na prvom mjestu. Dogovarali smo i dinamiku reorganizacije same strukture Vlade FBiH“, izjavio je Čović koji se osvrnuo i na medijska tumačenja o stavu hrvatske politike prema NATO-u.

„Za HDZ i HNS euroatlantske integracije nemaju nikakve alternative. To je naš vitalan put. Nije korektno to stavljati pod upitnik. Znamo da smo na tom pravcu puno toga zajedno radili. Naravno, pak, da uvažavamo interese naših prijatelja izvana“, istaknuo je Čović aludirajući na stav Srbije koja ne želi ulaziti u NATO integracije a koji je on jučer rekao da poštuje.

Izetbegović je naglasio kako će se već idući tjedan sastati lideri SDA, SNSD i HDZ te razgovarati o raspodjeli resora u Vijeću ministara.

„Idemo korak po korak. Ostat će još uvijek neprecizno definirano pitanje aktivacije akcijskog plana za članstvom u NATO-u. Nadam se da ćemo i to riješiti i spriječiti jednu krizu u funkcioniranju institucija. Kad je FBiH u pitanju, HDZ insistira na tomu da se vrlo jasno i precizno definira rješenje Izbornoga zakona koje bi ispoštovalo presudu Ustavnoga suda BiH (u predmetu Ljubić). To se mora uraditi, ali istovremeno se moraju provesti i presude Europskoga suda za ljudska prava (Sejdić-Finci i druge). To su stvari koje se ne mogu riješiti za sedam dana. Ali možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put da se u parlamentima to i usvoji. Danas smo napravili jedan iskorak u oba pitanja“, izjavio je predsjednik SDA.

Čović je dodao kako se razgovaralo i o podjeli resora.

„HDZ ima izražen interes za financije i vanjske poslove. Izetbegović je rekao da je i on, tj. SDA, zainteresiran za financije. Bilo bi neodgovorno da smo mi danas to dogovorili bez treće strane. Uvjeren sam da ćemo se dogovoriti kad sjednemo u dobroj nakani. Uvijek je bilo nezadovoljnih u raspodjeli resora, no kraju uvijek svi budu zadovoljni. Bitno je sjesti zajedno“, izjavio je čelnik HDZ-a BiH i HNS-a BiH.

Dvojica lidera posebno su se osvrnula na problematiku izmjena Izbornoga zakona BiH. Tako je Čović izjavio kako je to pitanje u suštini vrlo jednostavno, bar kako ga vidi hrvatska politika.

„Ne možemo dozvoliti da se ponovi izborni ciklus da ne riješimo pitanja koja nam je postavio Ustavni sud BiH. To su domovi naroda, Predsjedništvo BiH i Mostar. Ako ćemo praviti agendu za FBiH, onda je tu Izborni zakon prva točka. Meni je nezamislivo da uđemo u sljedeću godinu a da nemamo Izbornog zakona za izbore u Mostaru. Ovo je pitanje samo dvaju naroda i čak ove dvije stranke. Okvir za rješenja je vrlo jednostavan – za nas je to legitiman izbor političkih predstavnika. Za to postoji 100 rješenja i svako se lako testira. Suština je da više nikada netko drugi u ime Hrvata ne može izabrati član Predsjedništva ili članova doma naroda. To nije lako ali je moguće riješiti. Moramo se osloboditi strahova koje imamo. Naredna godina je opet izborna i nema smisla u njoj ništa raditi“, izjavio je Čović

Izetbegović je dodao kako postoji realna šansa je da se izbor članova Predsjedništva riješi kroz posredne izbore u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Mostar je isto tako blizu rješenja. Bošnjačka strana je zabrinuta zbog dodjele građevinskog zemljišta i to je također blizu rješenja. Mislim da ćemo ovaj put naći rješenja, samo ne možda tako brzo kako to hrvatska strana očekuje, ali u svakom slučaju brzo“, izjavio je predsjednik SDA.

Na novinarsko pitanje o tomu kakav će status u novoj vlasti imati Demokratska fronta Željka Komšića, Čović je izjavio politički predstavnici Hrvata prave dogovore s SDA i njihovim partnerima,  kao i sa SNSD-om i njihovim partnerima.

„Za mene ne postoji četvrti partner. Tko će biti ministar u paketu SDA, to je njihova stvar i obratno. To nije danas bila tema“, rekao je.

Izetbegović je, pak, naglasio da kad se govori o DF-u, nije problem u HDZ-u, nego u tomu što kompletan hrvatski korpus na njih gleda kao i HDZ.

„To ne možemo zanemariti. No, isto tako imamo četvrtinu stanovništva koje BiH doživljava građanskom. Oni se ne žele svrstavati uz nacionalne stranke. To je naša realnost. Mi nemamo rješenje koje možemo za sedam dana donijeti ali nam ga valja pronaći. Optimist sam da ćemo naši rješenja za naše probleme. Ne mislim da će to biti brzo, ali sam uvjeren da naposljetku ipak hoćemo“, izjavio je Izetbegović.

Također, predsjednik SDA se osvrnuo na optužbe predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da SDA pravi spiskove vojno sposobnih Bošnjaka te da tajno radi na povećanju proizvodnje oružja u FBiH.

„Dodik sve što radi i planira raditi za to optužuje drugu stranu, u ovom slučaju SDA. Ako oni planiraju praviti paravojsku od policije onda nas optuži za mobilizaciju. On kaže da smo mi ovdje imali neke sastanke u Mostaru, to su besmislice, ali dio naroda ih može ozbiljno shvatiti. To su budalaštine. Mi se isključivo oslanjamo na OS BiH i garante mirovnog sporazuma te NATO. Sve što bude radio Dodik on će redovito optuživati drugu stranu. Pravit će krize i onda govoriti da to drugi rade. On će zaustavljati pozitivne procese, pravit će krize i optuživati nas za to te govoriti da smo nemoguća zemlja. Ili će riješiti krize koje sam zakuha pa će svi biti sretni. On to majstorski radi. Vrijeme je da se to prozre. vrijeme je da se ovdje provodi zakon. Ne možemo se predomišljati u odnosu na dokumente . Recimo u odnosu na ono što smo prihvatili u Daytonu. Mi se ne predomišljamo oko RS-a. Nema crtanja karata. To su neki ranije radili pa su završili u haškim ćelijama. Toga se svi trebaju okaniti“, rekao je Izetbegović.

Čović je naposljetku rekao i kako je sve spremno za uspostavu nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

„HNŽ je vrlo blizu rješenja. Imamo mandatara i što se HDZ-a tiče, nema razloga da se to odmah ne dogodi“, rekao je Čović.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo