Dr. Zlatko Tomašić : „Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja.“

Vrijeme:6 min, 5 sec

 

 

Kao rođeni Riječanin, predstavnik branitelja Primorsko-goranske i Istarske županije, te kao najviše pozicioniran kandidat iz Rijeke, lista broj 8, za VIII. izbornu jedinicu pod rednim brojem 3, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) logično je da očekujem glasove svojih Riječana, ali isto tako Primoraca, otočana i Istrijana, te: branitelja, stradalnika i njihovih obitelji, kako bi se čuo glas Riječana, liječnika i dragovoljca Domovinskog rata u Hrvatskom saboru.

 

Glas za Dr. Zlatka Tomašića, glas je za čistu savjest.

 

Svaki narod u svojoj povijesti ima jednom priliku zauvijek stvoriti vlastitu državu. Među više od tisuću naroda u svijetu, samo dvjestotinjak njih je u tome uspjelo. Među njima je i hrvatski narod, koji je tu priliku dobio početkom devedesetih godina XX stoljeća. Naša generacija imala je privilegiju sudjelovati u rađanju vlastite države. Najbolji hrvatski sinovi i kćeri dragovoljno su stupili u obranu teritorija RH, uključio sam se i ja kao liječnik dragovoljac. Krenuo sam na put neizvjesnosti, krenuo sam znanjem protiv sile, vjerom proziv zla, domoljubljem protiv topova. Doprinos Riječana, Primoraca, Gorana i Istrana u Domovinskom ratu bio je nemjerljiv. Treba znati da, iako Istra i Rijeka nisu bile izravno napadnute, osim sporadičnih raketiranja rubnih područja Rijeke, Riječani i Istrani su u velikom broju odlazili na ratište, a odaziv na mobilizaciji bio je preko 90%. U Primorsko goranskoj županiji je 206 branitelja poginulo.

Nitko nije mogao pobijediti našu ljubav, našu vjeru, našu hrabrost.

1991. krenuo sam iz Rijeke, grada u kojem živim, kojeg volim, kao dragovoljac u Zagreb gdje se priključujem I. Brigadi, Tigrovima, u zaštitnu bojnu predsjednika Tuđmana, kao jedini Riječanin. Boravim na terenima u Osijeku, H.Kostajnici i Vukovaru, te postajem zatočenik srpskih koncentracijskih logora. Po povratku iz zarobljeništva vratio sam se na prvu crtu bojišnice, te obnašam najviše funkcije u zdravstvu, kako u civilnom, tako i vojnom; sanitetu Istarske, Primorsko goranske i Ličko senjske županije, bio sam Načelnik sanitetske službe OZ Rijeka, kasnije Zbornog područja Gospić, koordinator civilnog zdravstva za navedene županije, te voditelj mobilnih kirurško anestezioloških ekipa za potrebe HV i specijalnih postrojbi MUP-a. Nakon svih iskušenja mogu reći da sve ostavi traga, no čovjek ne treba klonuti duhom, već treba imati vjeru i nadu.

„Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja.“

Ako sagledam ljubav prema gradu Rijeci s aspekta svoga ratnog puta i doprinosa u obrani Republike Hrvatske od lipnja 1991. do lipnja 1996. godine, te da sam pritom odlikovan najvišim odličjima RH za svoj doprinos na prvim borbenim linijama, mogu i danas reći da ću s istom strašću prionuti poslu, te uložiti svoje cjelokupno iskustvo, energiju i znanje za dobrobit građana grada Rijeke, Primorsko goranske i Istarske županije, te cijele Lijepe naše.

Kao liječniku i dragovoljcu Domovinskog rata prioritet u mom radu biti ce branitelji, stradalnici i njihove obitelji, zdravstvo, obrazovanje, znanost i sport, a posebno obitelj i mladi, te zaštita socijalno najugroženijih

Svih godina tijekom i nakon Domovinskog rata aktivno sudjelujem u koordinaciji i rješavanju statusnih pitanja dragovoljaca domovinskog rata, stradalnika Domovinskog rata i svih ostalih branitelja i njihovih obitelj. Sudjelujem u organizaciji Dana Vukovara u Rijeci, Dana hrvatskog ponosa i slave za Dan državnosti, a već 16 godina nosioc sam organizacije Susreta hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Obnašao sam dužnost predsjednika Udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke i ZUHDDR PGŽ-a, a danas Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko goranske županije koja broji 10 udruga. Član sam vijeća Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991. RH i povjerenik za PGŽ-a, predsjednik sam Zajednice branitelja HDZ-a „Gojka Šuška“ Primorsko goranske županije, te član je središnjeg odbora Zajednice branitelja HDZ „Gojko Šušak“ Republike Hrvatske.

Domovinski rat temelj je stvaranja suverene i neovisne RH, članice EU i NATO saveza.

Domoljublje i čovjekoljublje, odnosno ljubav prema svojem domu i obitelji, a ne mržnja prema neprijatelju zaslužni za onakav otpor kakav su Hrvatski branitelji od Vukovara do Dubrovnika pružili nadmoćnom neprijatelju.
Upravo stoga potrebno je vrednovati doprinos hrvatskih branitelja kroz novi jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, gdje će na jednom mjestu biti objedinjena sva prava. Inzistirat ću da se posebna pažnja usmjeri na djecu poginulih Hrvatskih branitelja, te da država trajno skrbi za tu izuzetno ranjivu grupaciju stanovništva.

Danas se Hrvatska ne brani s oružjem u ruci, danas se Hrvatska brani znanjem.

Završetkom Domovinskog rata vraćam se izuzetno zahtjevnom i odgovornom poslu dječjeg kirurga u KBC Rijeka. Danas sam zamjenik predstojnika Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka i naslovni asistent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na katedri za kirurgiju. Obranio sam 2012. godine magistarski rad i stekao akademski naziv magistra znanosti, također sam obranio i temu doktorskoga rada. Mladima bih posebno istaknuo da ne potiču nasilje i mržnju, jer vremena kada se Hrvatska branila oružjem su iza nas. Danas se možemo obraniti jedino znanjem i kompetencijama, te time pridonijeti razvoju Republike Hrvatske, osobito u gospodarskom smislu.

Rijeka mora biti središte akademske izvrsnosti jer samo znanje može postati naša posebnost u nezaobilaznom uključivanju u procese globalizacije. Sveučilišni kampus na Trsatu snažna je jezgra koja će zadržavati mladež u ovoj regiji, povećati znanstveni i tehnološki potencijal, privući investicije i potaknuti razvoj temeljen na regionalnim resursima, obogaćenim znanjem i novim tehnologijama.

Mirovinski, zdravstveni i socijalni sustavi moraju, uz nužnu konsolidaciju, zadržati načelo solidarnosti uz svoju zaštitnu funkciju.

Zdravstvena zaštita mora biti dostupna i jednaka za sve građane.

Zalažem se za dostupnu i jednaku zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske. Posebno treba voditi brigu o našim otocima gdje je bitna povezanost sa kopnom, te treba dalje

podizati nivo i dostupnost zdravstvene zaštite, kroz razvoj telemedicine u suradnji sa KBC-Rijeka, te ustrojenošću helikopterske službe u hitnim slučajevima.

Konačna izgradnja KBC na Sušaku koja će biti integrirana sa Sveučilištem mora imati pacijenta u centru razmišljanja.

Kvarner i Istra kao odredište zdravlja.

Zbog pogodne mikroklime mora se nastaviti daljnji razvoj lječilišnog turizma uz otvaranje lječilišta za djecu iz cijele EU. Potrebno je daljnje povezivanje zdravstva, turizama, s znanošću i edukacijom, u cilju promicanja, razvitka i unaprijeđenja pružanja usluga u zdravstvenom turizmu.
Rijeka, kao i cijela Primorsko-goranska županija, moraju postati prometno središte, a preduvjet za to je izgradnja nizinske pruge Rijeka-Zagreb i autoceste Rijeka-Žuta Lokva, što će pridonijeti razvoju riječke luke.

Kao zastupnik u Hrvatskom saboru zalagao bih se za izgradnju nizinske pruge, što je prioritet za daljnji razvoj Rijeke, kao i cijele Primorsko goranske županije. Željeznički prometni pravac, koji vodi od državne granice preko Zagreba do Rijeke, glavni je željeznički pravac. Važan je u povezivanju središnje, gorske i primorske Hrvatske, ali je istodobno važan i u realizaciji europskih regionalnih integracija u smislu povezivanja regija Alpe-Jadran, Mediteran-Podunavlje. Ovaj pravac povezuje najveću i najznačajniju hrvatsku luku Rijeka s unutrašnjosti Republike Hrvatske, a preko nje i sa zemljama srednje Europe, koje gravitiraju riječkoj luci. Za servisiranje luke s kopnene strane, željeznički prijevoz je nezamjenjiv i prioritetan.
Svojim iskustvom, energijom i znanjem učinit ću sve nužno za vraćanje digniteta i časti hrvatskih branitelja kao i svih građana Lijepe naše, te pridonijeti stvaranju jedne bolje i ljepše Hrvatske. Hrvatske, zemlje sretnih ljudi, u kojoj mladi žele živjeti, postati roditelji i podizati svoju djecu.

Želite li odabrati vjerodostojnog kandidata, neka Vaš izbor bude lista broj 8, za VIII. izbornu jedinicu pod rednim brojem 3, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Neka se čuje glas Riječana u Hrvatskom saboru.

 

Hrvatsko nebo

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)