BRADARA ZA HMS: Dom naroda treba konstituirati prema odluci SIP-a, sviđalo nam se to ili ne

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

 

Predsjednica Doma naroda Savezne skupštine, Lidija Bradar, komentirala je OHR, Delegaciju EU i američko i njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj u medijskoj službi da su izaslanici za Dom naroda izabrani iz županijskih skupština koje još nisu obavljene i čim ih konstituira druga savezna država Proračun FBiH mogao bi se usvojiti za 2019. godinu, jer prema njihovom tumačenju, stari saziv više nema legitimitet za donošenje odluka.

 

Bradara kaže kako postoje razna pravna tumačenja iz raznih izvora glede legitimiteta i kontinuiteta vlasti na svim razinama u BiH.

– Demokratski procesi postoje kako bi se postigli rezultati svakog izbora i uspostavili. To je cilj izbora. Budući da je novi saziv Zastupničkog doma usvojio proračun vremena, Skupština tek treba dovršiti proces izbora delegata koji će predstavljati novi saziv Doma naroda, kako bi nova konvencija imala priliku raspraviti i konačno usvojiti proračun, izjavio je Bradar HMS-u.

Sugovornica Hrvatskog Medijskog Servisa kaže kako je odgovorno prihvatila mandat u Doma naroda i tako će iz tog mandata i izaći i to je, kaže, razlog njezinog odricanja od usvojenog mandata u Zastupničkom domu.

-Izbori su održani, sviđala nam se ili ne, Odluka SIP-a glede popune Doma je donesena i novi izaslanici moraju dobiti priliku izjasniti se o Proračunu koji je zapravo samo plan i svaka naredna Vlada ima ga pravo revidirati.

Podsjećamo da HDZ BiH, stranka Bradar, smatra da SIP nije bio ovlašten da izdaje direktivu o popunjavanju Doma naroda, već samo Parlamentu BiH, izmjenom neustavnih odredbi Izbornog zakona, te da je ova uputa u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH jer predviđa izbor poslanika \ t svaki konstitutivni narod i drugi iz svake županije, što je odredba Izbornog zakona, Ustavni sud poništava Izborni zakon BiH. HDZ BiH i HNS BiH su stoga odlučili podnijeti žalbu Ustavnom sudu BiH. Žalbu Ustavnom sudu, međutim, podnijela je SDA, budući da je SIP prilikom raspodjele svog mandata koristio rezultate popisa iz 2013. u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, a ne popisom iz 1991. godine, kako su tražile bošnjačke stranke.SDA i druge bošnjačke stranke tvrde da korištenje popisa stanovništva iz 1991. zahtijeva odredbe Ustava FBiH,

Prema priopćenju predsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH i visokih dužnosnika HDZ BiH, stranka se zalaže za izbor iseljenika iz županija koji to još nisu učinili, ne čekajući da Ustavni sud BiH da izjavu o podnesenim žalbama.

Nadam se da su svi politički subjekti u BiH svjesni što znači odgoditi proces provedbe izbornih rezultata u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, izjavio je Bradar HMS-u.

Prema njezinoj ranijoj izjavi HDZ BiH, odnosno stranke HNS-a, imat će 12 izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno dvotrećinsku većine, što jamči da se vlast u FBiH neće moći formirati bez legitimnih hrvatskih predstavnika.

– Koliko su neki poricali izborne rezultate i preuveličavali svoje rezultate, očito je da su pojedine stranke neizbježan čimbenik u uspostavljanju vlasti i crpile legitimitet iz volje naroda. A neki koji se smatraju apsolutnim pobjednicima očito imaju problema sa svojim rukama (glasovima), što se na kraju sve svodi, rekao je Bradar za Hrvatsku medijsku službu.

Ističe kako te stranke ne razumijevaju koncept međusobnog uvažavanja i kompromisa, nego ne odustaju od eventualnih ucjena.

-Presuda koja im odgovara na njoj se insistira, a ono što im trenutno ne ide u prilog, tu se procesi koče. To je selektivna provedba prava. I kako sam, također, već rekla, sad bi svi mi trebali čekati da SDA skupi potrebnu većinu i jednostavno postane nezaobilazan čimbenik u uspostavi vlasti bez obzira na izborne rezultate, kazala je Bradara.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/ Hrvatsko nebo