Od vila ilirskih do Bijeloga puta, stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Pod pokroviteljstvom Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest, danas je u Zagrebu u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29, predstavljena knjiga prof.dr.sc. Ive Lučića pod naslovom,                                  

Od vila ilirskih do Bijeloga puta, stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti.

Iz naslova knjige vidljivo je kako ona obuhvaća povijesno razdoblje od ilirskog pokreta s početka devetnaestoga stoljeća, kao i njegovih refleksija na Bosnu i Hercegovinu, pa do pred kraj dvadesetoga stoljeća i Bijeloga puta koji je kao i nekada “vilinski glas” iz Zagreba vodio u Bosnu. U jesen 1993. godine u jeku hrvatsko-muslimanskoga rata mala skupina “vilenjaka” tražila je način da učini nešto za 70 000 Hrvata u srednjoj Bosni, među kojima je bilo i oko 12 000 djece, koji su mjesecima trpjeli u muslimanskom okruženju. Odlučili su organizirati humanitarni konvoj koji će poći iz Zagrebe 10. prosinca 1993. na Dan ljudskih prava, a nazvali su ga “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, a odredište je bila crkva Svetoga Duha, koja je bila jedinstven prostor u kojemu je bila smještena bolnica i ujedno je u njoj služena i sveta misa. Crkva Svetoga Duha je postala simbolom i utočištem Hrvata središnje Bosne.

Od ideje povezivanja i okupljanja različitih narodnosnih skupina od Jadranskoga pa do Crnoga mora i njihove borbe za neovisnost i stvaranja nacionalnih država proteklo je stoljeće i pol. Vrijedna je ovo knjiga, koje na znanstven i jako pitak način dočarava vjekovnu borbu Hrvata Bosne i Hercegovine za svoju opstojnost i samostalnost.

 

A.Borošak/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)