Tko će liječiti oko 143.000 stranih radnika koji su došli u Hrvatsku? Liječnike se suočava s optužbama za rasizam

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine KoHOM upozorili su u nedjelju da je u proceduri u Hrvatskom saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima, ali da o njemu nema ni riječi o zdravstvenoj skrbi za njih.

“U Hrvatsku je do sada došlo oko 143.000 stranaca, a HZZO je svim ugovornim partnerima obiteljske medicine još u srpnju 2023. poslao dopis da moraju upisivati strane radnike i pružati im zdravstvenu zaštitu. Dakako da nije sporno to da strani radnici moraju imati primjerenu zdravstvenu skrb no, nažalost, oni je u ovom trenutku, zbog nečinjenja zdravstvene administracije, u puno slučajeva nemaju”, upozorili su iz KoHOM-a u priopćenju.

Prvo, kažu, strane radnike koji dolaze u Hrvatsku, nitko ne pita za cijepni status koji je iznimno važan podatak u zdravstvenom kartonu pacijenta niti su u obvezi testirati se na tuberkulozu. Drugi veliki problem je taj što veliki broj stranih radnika u Hrvatskoj ne govori ni hrvatski niti engleski jezik, iako ga zdravstveni radnici nisu obvezni znati, te je liječnicima iznimno otežano sporazumijevanje s njima.

“Obiteljski liječnici nemaju informacije nužne za liječenje po pravilima struke, jer strani radnici ne znaju objasniti i nemaju podatke o eventualnim kroničnim bolestima, prethodnim bolestima, eventualnim alergijama, posebice na lijekove, ne znaju podatke o cijepnom statusu, ne znaju adekvatno opisati zdravstvene tegobe, navesti anamnestičke podatke o bolestima u obitelji”, istaknuli su. Također, naveli su, legitimno je pitanje i tko štiti liječnike od eventualne greške zbog nedostatka informacija o zdravstvenom stanju pacijenta.

Dodatan problem u svemu je i taj što poslodavci stranih radnika sve više “rade pritisak” na obiteljske liječnike i inzistiraju na tome da oni budu nazočni na pregledu “svojih radnika” što je, kako su istaknuli, nedopustivo.

Isto tako, upozorili su, bilo je slučajeva kada je liječnik zbog jezične barijere, što posljedično može dovesti do greške u liječenju, odbio primiti stranog radnika u svoj tim, nakon čega su ih poslodavci stranih radnika prijavljivali nadležnima pod optužbom za rasizam te dodali da se liječnica iz Slavonije – koja je ukazala na problem jezične barijere i koja nije dopustila da šef stranog radnika bude na pregledu – suočava s optužbom da je rasist.

Iako nadležni u zdravstvenoj administraciji već dulje vrijeme o ovim problemima imaju saznanja, međusobno prebacuju odgovornost, a očito je da su u izmjenama i dopunama Zakona o strancima, potpuno propustili reagirati, regulirati i riješiti ove probleme, naglasili su iz KoHOM-a.

Stoga su pozvali Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u čijoj je nadležnosti epidemiološki nadzor i sprječavanje širenja zaraznih bolesti, da se što prije uključi, a kada je riječ o jezičnoj barijeri, predložili su da se osigura 24-satnog online prevoditelja za sve jezike kao bi strani pacijenti imali sigurno liječenje ili da se ukaže na prijevod u koji se liječnici mogu pouzdati.

 Autor: Hina

glasistre.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori