Dirljiva propovjed Generalnog ministra male braće na misi u povodu 600. obljetnice rođenja kraljice Katarine u Kraljevoj Sutjesci

Vrijeme:3 min, 9 sec

 

U sklopu manifestacije “Dani kraljice Katarine”, koja se u župi Kraljeva Sutjeska obilježava 26. i 27. listopada u povodu 600. obljetnice rođenja kraljice Katarine Kotromanić Kosača, danas je održana sveta misa u franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja.

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, propovijedao je Generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli, a na misi su sudjelovali provincijali Južnoslavenske konferencije.

– Za nas, franjevačku obitelj, ovo je osobito važan dan, kao kršćani svjesni smo da smo putnici na ovoj zemlji i važno nam je kakav je naš život i hoće li nas on dovesti do onoga što želimo, do vječnog života u Bogu. Upravo kraljica Katarina je primjer na koji način trebamo živjeti da kad obnašamo i velike i važne dužnosti, kad s njih odemo ili kad preminemo, da ljudima bude žao što takva osoba više nije tu. Danas živimo u svijetu u kojem se radujemo što se mijenjaju vlasti i oni koji upravljaju, očito je da više razmišljamo o ovozemaljskom, nego o nebeskom, stoga inspirirani životom kraljice Katarine, svjesni silne boli patnje, stradanja, otimanja djece ostaje vjerna Bogu i Bosni. To je poziv nama, da ostanemo vjerni Bogu usprkos križevima, patnjama, da naša vjera bude snažnija, jer vjera koja nije prokušana nije vjera – kazao je fra Zdravko Dadić na početku mise.

Generalni ministar fra Massimo Fusarelli na propovijedi je kazao kako je sretan što na današnji dan, u ovoj posebnoj prigodi, može biti i propovijedati u Kraljevoj Sutjesci.

– Mi fratri, u srcu drevnog Rima, čuvamo i grob i molitveno sjećanje na blaženu Katarinu Kotromanić. Zahvalan sam Gospodinu za ovaj dan i ovu priliku koja tako sretno povezuje naše franjevačke zajednice. Današnje evanđelje stavlja nas gotovo pred iskušenje Isusove slave, a kada mi kršćani čitamo evanđelje, ne čitamo ga kao neku svetu priču koja je zaključana u prošlost. Vjerujemo da ona govori nama danas, ovdje i sada. U današnjem evanđelju i Franjo nam govori nešto slično, ne vidi i ne gleda se samo tjelesnim očima, gleda se srcem i vjerom, ide se naprijed s povjerenjem da onaj koji nas poziva i poznaje, da nas taj i ljubi – kazao je Fusarelli.

Naglasio je kako svatko od nas ima rane, patnje i “slijepoće” te pozvao vjernike da se ne zatvore već da povjeruju kako oči vjere i u tami patnje vide mogućnost za ljubav i ljepotu.

– I mi se ponekad teško snalazimo u svakodnevnom životu i ne uspijevamo vidjeti Boga, ali Gospodin nas poziva da napravimo korak dalje slijedeći ga. Ako pogledamo Katarinin život, možemo pronaći izmiješanu patnju, vjeru i ustrajnost. Kao što znamo, 1463. Turci su okupirali BiH, među ostalim zarobili su i njezinu djecu i prisilili ih da napuste kršćanstvo. Kraljica je iste godine otišla u izbjeglište u Rim gdje ju je papa primio s počastima. Postala je franjevačka trećoredica i živjela svetim životom uživajući ugled i poštovanje svih, ali promislimo na trenutak kakva je to bol za jednu ženu i majku, ne moći vidjeti svoju djecu, ne znati njihovu sudbinu, ostati bez svoje zemlje i doma u tuđini. Takva bol čovjeka može oslijepiti, ali joj je njezina vjera pomogla da vidi dalje i nije se predala nego je pomagala drugima pronaći Boga. Kraljica Katarina uči nas da se ne zatvorimo, da povjerujemo da oči vjere i u tami patnje vide mogućnost za ljepotu i ljubav. To nije bajka nego može biti i jest naša stvarnost – kazao je Fusarelli.

Nakon svete mise održana je 25. Smotra folklornih društava “Dani kraljice Katarine”, a u 17 sati, u crkvi sv. Ivana Krstitelja, održat će se i promocija knjige “Snaga mentora”, autora Mije Maroša.

U sklopu navedene manifestacije u subotu, 26. listopada, održan je molitveni dan na Bobovcu gdje su vjernici sudjelovali u procesiji prema Bobovcu gdje je nakon toga održano euharistijsko slavlje.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori