Zrimšek Šaravanja i Šarac u “Fokusu”: Zbog presude Kovačević postoji sumnja u pristranost suda u Strazburu

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

U emisiji “Fokus” Radiotelevizije Herceg-Bosne, izaslanica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivana Zrimšek Šaravanja i novinar Radiotelevizije Republike Srpske Gvozden Šarac raspravljali su o najnovijim događanjima vezanim za poteze visokog predstavnika Christiana Schmidta, s naglaskom na njegov angažman u vezi s revizijom presude Kovačević pred Europskim sudom za ljudska prava. Tema koja je izazvala burne reakcije u javnosti BiH ponovno je otvorila pitanja o budućnosti ustavnog uređenja zemlje i utjecaju međunarodnih institucija na te procese.

Gvozden Šarac, komentirajući nedavni prosvjed u Sarajevu, primijetio je kako postoji bitna razlika između zahtjeva političkog Sarajeva i stavova Republike Srpske. Prema njemu, političko Sarajevo traži odlazak Christiana Schmidta, ali ne i ukidanje ureda visokog predstavnika, što, kako je istaknuo, nije slučaj s Republikom Srpskom, koja godinama smatra da je OHR premašena institucija. Šarac je dodao da je Schmidtov angažman u reviziji presude Kovačević posebno dio političkog Sarajeva, jer bi, prema njegovom mišljenju, eventualno potvrđivanje te presude moglo voditi prema disoluciji Bosne i Hercegovine, prenosi RTV Herceg-Bosne.

Šarac je pojasnio kako je suština presude iz kolovoza prošle godine u predmetu Kovačević da BiH treba postati jedna izborna jedinica kada je riječ o izboru članova Predsjedništva i izaslanika u domove naroda. Takva promjena, prema Šarcu, bila bi u potpunoj suprotnosti s dvoentitetskim ustavnim uređenjem BiH, što bi stvorilo preduvjete za stvaranje unitarne države, čemu, kako tvrdi, teže političke snage u Sarajevu.

Ivana Zrimšek Šaravanja, s druge strane, istaknula je kako prosvjed Kruga 99, koji je organiziran kao reakcija na Schmidtove poteze, nije bio masovan, a poruke koje su s njega odaslane opisala je kao “grube i sramotne”. Posebno je kritizirala retoriku koja je koristila terminologiju poput “genocidaši” i “UZP-ovci”, te je upozorila na opasnost od takvog oblika javnog diskursa, koji dolazi od strane onih koji zagovaraju građansku Bosnu i Hercegovinu. Prema njenom mišljenju, strah i panika koji su nastali u političkom Sarajevu vezani su za činjenicu da ne znaju što će Schmidt točno reći na raspravi pred Europskim sudom za ljudska prava.

Zrimšek Šaravanja je također postavila pitanje zašto se sada boje Schmidta, dok su godinama podržavali rad visokih predstavnika. Prema njenim riječima, iza Schmidtovog angažmana stoji pravni tim iz Londona, koji je precizno planirao Schmidtovo obraćanje pred Europskim sudom, zbog čega je sarajevska politička scena sada u panici. Zaključila je da političko Sarajevo ne želi Daytonski sporazum, već unitarističku Bosnu i Hercegovinu, dok Schmidt, prema njenom mišljenju, ne želi dodatno izazivati tenzije u zemlji i radije će održati postojeće stanje.

Oboje sudionika emisije izrazili su zabrinutost zbog smjera u kojem bi Bosna i Hercegovina mogla krenuti nakon rasprave pred sudom u Strasbourgu, posebno ako presuda Kovačević bude potvrđena. To bi, kako navode, značilo promjenu Ustava BiH i Izbornog zakona, što je u trenutnom političkom kontekstu teško ostvarivo.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori