Patrijarh Porfirije posvetio u Osijeku “Srpski dom, kulturni centar srpskog naroda” (što hrvatski mediji nazivaju “Srpski kulturni centar”)

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

U Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Osijek u Donjem gradu u petak je patrijarh srpski Porfirije posvetio “Srpsku kuću”, koja se u hrvatskim medijima naziva “Srpski kulturni centar”, u nazočnosti paroha i arhijerejskog namjesnika osječkog, protojereja stavrofora Aleksandra Juranovića, izvijestili su mediji.

Prethodno je Porfirije održao prigodnu propovijed u pravoslavnom hramu u Osijeku prigodom njegove službene vizitacije to biskupiji. Svečanom činu doksologije, kako se navodi na stranici osječkopoljske i baranjske pravoslavne biskupije (eparhije), “pored patrijarha Porfirija i episkopa Heruvima, prisustvovali su i Visokopreosvećena gospoda mitropoliti vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije, niški Arsenije i dalmatinski Nikodim”.

Na stranicama Osječkopoljske i baranjske eparhije zatim se kaže ovo:

Најсвечанији део Патријархове посете древном граду Осеку био је чин освећења новоподигнутог Српског дома, културног центра српског народа изграђеног на месту старог парохијском дома у улици Јована Гојковића бр. 21, задужбине Јована и Јелисавете Лалошевић из 1897. године. Заједничко здање Српске православне црквене општине осечке и Српског народног већа из Загреба, свечано отворено 24. маја ове године, биће значајно место окупљања, културно-уметничког деловања и повезивања, место отворено за све Осечане и за све људе добре воље. Уследила је свечана академија у новоосвећеном Српском дому.

ili na latinici:

Najsvečaniji deo patrijarhove posete drevnom gradu Oseku bio je čin osvećenja novopodignuto Srpskog doma, kulturnog centra srpskog naroda izrgrađenoga na mestu starog parohijskog doma u ulici Jovana Gojkovića br. 21, zadužbine Jovana iJeisavete Lalošević iz 1897. godine. Zajedničko zdanje Srpske pravoslaven crkvene opštine osečke i Srpskoga narodnog veća iz Zagreba, svečano otvoreno 24. maja ove godine, biće značajno mesto okupljanja, kulturno-umetničkog delovanja i povezivanja, mesto otvoreno za sve Osečane i za sve ljude dobre volje. Usledila je svečana akademija u novoosvećenom Srpskom domu.

Index.hr donio je pak (na početku reportaže) ovu informaciju: “PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije posvetio je večeras prostorije Srpskog kulturnog centra u Osijeku otvorenog u svibnju, a predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je kako želi da to ‘bude mjesto u koje nitko neće zazirati od ulaska’. Centar je otvoren 24. svibnja ove godine kao rezultat suradnje Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Eparhije osječko-poljske i baranjske, uz financijsku potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina vlade RH. Nakon molitve u osječkoj pravoslavnoj crkvi Uspenja presvete Bogorodice patrijarh Porfirije posvetio je i prostorije Srpskog kulturnog centra te tijekom obreda nekoliko puta zazvao Božji blagoslov za sve koji će u tom domu živjeti i raditi.”

Na crkvenom slavlju, kako je izvijestio Glas Slavonije u izvještaju Darka Pejića, bili su i episkop osječkopoljski i baranjski vladika Heruvin, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, saborski zastupnici, načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić i drugi vjerski uglednici te vjernici. Otvorena je ovom prigodom i izložba pod nazivom “Osijek i srpska pravoslavna zajednica kroz povijest”, a organizirano je i druženje gostiju. Nadalje se u izvještaju navodi ovo: Srpski kulturni centar Osijek nalazi se na mjestu starog parohijskog doma, zadužbine Jovana i Jelisavete Lalošević iz 1897. godine. Srpski kulturni centar, koji se nalazi u Ulici Jovana Gojkovića 21, u blizini pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Donjem gradu, ponajprije služi predstavnicima srpske zajednice iz grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, kulture, tradicije, jezika i vjere. Mjesto je to u kojem će se građani srpske nacionalnosti s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije okupljati sa svojim sumještanima i sugrađanima svih drugih nacionalnosti i vjera. “Dobro vas sve našao u ovom gradu pokraj Drave i polju osječkom uz koji me vežu uspomene iz mladosti i koji kroz vjekove daje bogate duhovne kršćanske plodove mnogih naroda, plodove različitosti. Ako hoćemo praviti mostove i puteve među ljudima, najprije izgradimo temelje. Neostvariva će naša želja biti o gradnji mostova i razumijevanja s drugim i drukčijim naizgled ako ne možemo među sobom komunicirati”, kazao je, između ostalog, patrijarh Porfirije.

Povezano:

Gradnja 40 srpskih kulturnih centara u Hrvatskoj

Hrvatsko nebo

Odgovori