Dražen Barbarić: Nitko nije prosvjedovao kad je Petrisch mijenjao Ustav

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

“Pokušava se politički razbiti konsocijacijske mehanizme u BiH te dezintegrirati poziciju Hrvata kroz sudske presude”, kazao je Barbarić za RTV Herceg-Bosne, aludirajući na dugogodišnju političku borbu za očuvanje prava konstitutivnih naroda u BiH.

Hrvatski i srpski politički predstavnici i dalje izražavaju snažan otpor prema presudi u predmetu “Kovačević”, smatrajući je neprihvatljivom i neprovedivom jer, prema njihovom mišljenju, zadire u ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Profesor Dražen Barbarić naglasio je da ova presuda, kao i druge slične odluke Europskog suda za ljudska prava, ima političku pozadinu.

“Pokušava se politički razbiti konsocijacijske mehanizme u BiH te dezintegrirati poziciju Hrvata kroz sudske presude”, kazao je Barbarić za RTV Herceg-Bosne, aludirajući na dugogodišnju političku borbu za očuvanje prava konstitutivnih naroda u BiH.

Srpski predstavnici, iako ne priznaju legitimitet Christiana Schmidta, oštro su ga kritizirali zbog uloge u predmetu “Kovačević”.

Radovan Kovačević iz SNSD-a istaknuo je da je Slaven Kovačević, savjetnik Željka Komšića, u procesu nekoliko puta mijenjao nacionalnost, što smatra dokazom političke manipulacije.

“Ovakva situacija jasno pokazuje da se radi o političkom puču i zavjeri protiv Ustava BiH”, rekao je Kovačević, dodatno naglašavajući da je presuda suprotna interesima Republike Srpske.

Prosvjedi ispred OHR-a, prema riječima profesora Barbarića, pokazuju dvostruke standarde političkih elita u Sarajevu. “Kada je Wolfgang Petritsch mijenjao Ustav BiH bez prosvjeda, sada se Schmidta, koji donosi puno benignije odluke, demonizira kao nositelja ekstremnih ideja”, kazao je Barbarić, dodajući da takvo ponašanje otkriva licemjerstvo dijela bošnjačke političke scene.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, također je istaknuo da su prosvjedi usmjereni protiv Schmidta znak odbacivanja stvarnosti o političkom uređenju BiH.

“Pokušavaju napraviti građansku državu, no BiH neće nikada biti građanska država u ovakvom uređenju”, rekao je Cvitanović, predlažući reformu u smjeru ustroja s tri izborne jedinice, gdje bi svi narodi imali jednak status. Dodao je da BiH ostaje zemlja pod velikim utjecajem međunarodnih faktora, koji su prihvaćeni samo kada djeluju u skladu s interesima određenih političkih grupacija.

Ova kontroverza oko presude “Kovačević” i prosvjedi ispred OHR-a ponovno otvaraju pitanje dugotrajnih političkih i institucionalnih sukoba unutar BiH te uloge međunarodne zajednice u oblikovanju njenog političkog sustava.

Podsjetimo, Barbarić je bio i jedan od gostiju Vrisak podcasta. Ovo izdanje podcasta pogledajte ispod.

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori