Na današnji dan prije 46 godina ubijen je Bruno Bušić

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

Na današnji dan 1978. u Parizu je ubijen Bruno Bušić, politički vođa hrvatske emigracije i borac za samostalnu Hrvatsku, ali i književnik, povijesni istraživač, novinar i polemičar.

Ante Bruno Bušić rođen je u Vinjanima Donjim. Do svoje prerane smrti 1978. godine bio je zagovornik demokratske suverene i slobodne Hrvatske, domoljub, disident, novinar, književnik, povijesni istraživač i politički vođa hrvatske emigracije.

U 39. godini Bušić je ubijen u Parizu. Pretpostavlja se da ga je u zasjedi dočekao plaćeni ubojica UDBA-e. Pokopan je na pariškom groblju, a na nadgrobnoj ploči isklesani su stihovi Dobriše Cesarića iz pjesme Trubač sa Seine.

Njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Hrvatsku 1999. te borac za slobodu Hrvatske otad počiva na Mirogoju.

Bušić je bez majke ostao s četiri godine. Osnovnu školu pohađao je u Vinjanima Donjim. Veoma rano se počeo isticati kratkim pričama koje su objavljivane u omladinskim listovima.  Jako rano je došao i u sukob s režimom stoga mu je bilo zabranjeno pohađanje škola u cijeloj Jugoslaviji. Ipak, dvije godine kasnije, kada su se propisi promijenili maturirao je u Splitu. Upisao je Filozofski fakultet u Zagrebu, no na očevo inzistiranje ipak završava Ekonomski, također u Zagrebu.

Po završetku studija zapošljava se u uredu za geološko-rudarska i građevinska istraživanja, konsolidaciju tla i projektiranja, a potom u Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske koji je osnovao, a i vodio dr. Franjo Tuđman. Zbog stajališta, koja su bila suprotna ideologiji, Bušić je osuđen na zatvor. Tada bježi u Austriju, ali se ponovno vraća. Nakon gašenja Hrvatskog književnog lista odlazi u Pariz pa se opet vraća u Zagreb i postaje jedan od urednika Hrvatskog tjednika. Po slomu Hrvatskog proljeća, Bušić je uhićen i osuđen na zatvor, a nakon što je pušten na slobodu pretučen je na Stradunu, u prisutnosti policije. Nakon toga, izbjegao je u London gdje je pisao za Novu Hrvatsku. Promicao je pomirenje sinova ustaša i partizana kao uvjet stvaranja hrvatske države. Bio je pod stalnim nadzorom tajnih službi, a 16. listopada je i smaknut od njihove strane. Bio je pokopan 23. listopada 1978. godine na pariškome groblju Père-Lachaise uz nazočnost oko 1.200 Hrvata. Na nadgrobnoj ploči bili su uklesani stihovi Dobriše Cesarića iz pjesme “Trubač sa Seine” na hrvatskom i francuskom jeziku:

Ja, skoro prosjak, duh slobode širim,

Pa ma i nemo na svom grobu svijeću,

Ja neću, neću, neću da se smirim.

Ko svježi vjetar u sparinu pirim,

A kada umor svlada duše lijene,

Na otpor trubim ja, trubač sa Seine!

Njegovi posmrtni ostatci preneseni su u Hrvatsku i 16. listopada 1999. godine pokopani u Aleji branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman posmrtno mu je 1995. dodijelio tri odličja: Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Red Ante Starčevića i Red Stjepana Radića za njegove zasluge i borbu za hrvatsku samostalnost.
Bušić je bio i ostao hrvatski ponos i nadahnuće, poglavito mlađim generacijama.

Za njegovo ubojstvo još nitko nije odgovarao.

 

radioimotski.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori