RFE: I nakon posjeta Erdoğana, Srbija je i dalje bez bespilotnih letjelica “bajraktar”

Vrijeme:4 min, 47 sec

 

Vojska Srbije bila bi šesta na Balkanu koja bi imala borbene zrakoplove Bayraktar ako zemlja provede plan nabave najavljen prije četiri godine. No hoće li ih Ankara prodati Srbiji, to nije službeno objavljeno ni nakon posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Beogradu početkom listopada, četvrtog posjeta u posljednjih sedam godina – piše za Radio Slobodna Europa Zoran Glavonjić.

“Moguća kupnja komplicirana je s političkog aspekta. Bajraktar se nije konkretno spominjao nakon sastanka u Beogradu, a čini se da trenutno nema ništa od posla”, rekao je vojni komentator Vlade Radulović za Radio Slobodna Europa (RSE).

U listopadu 2020. predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nagovijestio je mogućnost nabavke bespilotnih letjelica od Turske i u narednom razdoblju više puta je govorio o tome.

Na pitanje o kupnji Bajraktara u Beogradu 2024. nisu konkretno odgovorili.

“Razgovarali su o suradnji obrambenih industrija i bespilotnih letjelica. Obje zemlje imaju određene kapacitete. Turska i Srbija mogu ih zajedno razvijati”, rekao je Erdoğan.

Tiraninski ‘dronovi samoubojice’

Šef turske države u Srbiju je stigao iz posjete Albaniji, članici NATO-a, kojoj su u ožujku isporučena tri Bajraktara. Tijekom boravka u Tirani obećao je donirati određeni broj dronova samoubojica – borbenih letjelica koje se nakon lansiranja projektila ne vraćaju u bazu.

Bajraktar je posljednjih godina jedan od najtraženijih proizvoda turske vojne industrije.

U rujnu 2022. Vučić je rekao Erdoğanu da Srbija želi kupiti Bajraktar. “Vjerujemo da ćemo ih dobiti iduće godine”, rekao je Vučić u Beogradu i dodao da je Srbija spremna za veći kontingent. “Želimo povećati inicijalno dogovorenu narudžbu od nekoliko desetaka do nekoliko stotina milijuna eura”, dodao je predsjednik Srbije.

Sljedeće godine Bajraktari nisu stigli u Srbiju, već na Kosovo, čije su vlasti objavile da su predani Kosovskim snagama sigurnosti. Vučić je tada rekao da su u lipnju izviđali srpsku vojsku iz smjera Đakovice, što je kosovsko ministarstvo obrane demantiralo, tvrdeći da su Bajraktari bili samo obrambene namjene. Vučić je onda izjavio da ih Srbija više ne će jer ih je Turska prodala Kosovu. “Odbili smo kupiti Bajraktar jer su ga isporučili u Prištinu. I dalje kupujemo kineske dronove. Dobit ćemo i tisuću kamikaza-dronova s Bliskog istoka”, rekao je Vučić u lipnju 2023. za Televiziju Pink.

“Paket odluka za Prištinu i Beograd”

Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam kaže da bi u paketu s isporukom Kosovu mogla biti i odluka Ankare da Bajraktare do daljnjega ne proda Srbiji.

“Vjerujem u takvu računicu jer, između ostalog, Turska prednjači u naoružavanju Kosovskih sigurnosnih snaga od njihovog osnutka. Tu je i činjenica da Ankara ima snažan utjecaj na Balkanu, posebno na Kosovu i u Bosni i Hercegovine, te da želi zadržati tu poziciju”, smatra Radulović.

Sigurnosne i političke napetosti između Srbije i Kosova traju desetljećima. Kosovo je 2008. godine proglasilo neovisnost koju Srbija ne priznaje. Od tada je Kosovo priznalo više od stotinu zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i većinu zemalja Europske unije. Uz posredovanje Bruxellesa, Srbija i Kosovo vode pregovore o normalizaciji odnosa.

Dačić: Negativan utjecaj Turske

Nakon Erdoğanova odlaska iz Beograda, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je dobar odnos predsjednika Srbije i turskog predsjednika pridonio “znatno smanjenju negativnog utjecaja Turske na ovim prostorima”.

“Turska je lider u regiji i željela bi biti što više prisutna. Ali postoji rezerva u smislu je li njihova uloga objektivna ili ipak podržavaju neku stranu, za neke koje smatraju svojima“, rekao je Dačić za Televiziju Prva.

Vlade Radulović smatra da je suradnja Ankare i s Beogradom i s Prištinom kompromis koji je načinila Turska.

“Rekao bih da je to takozvana ‘win-win’ situacija u kojoj obje strane trebaju biti zadovoljne. Ako do prodaje Bajraktara ne dođe, Srbiji ostaje perspektiva suradnje na projektima s turskom obrambenom industrijom. A vojni sektor Turske na visokoj je razini”, kaže Radulović.

Erdoğan i Vučić u Beogradu su spomenuli mogućnost tursko-srpske suradnje u vezi s vojnim bespilotnim letjelicama, ali nisu iznosili više detalja.

Susjedi nabavljaju dronove

Srbija, službeno vojno neutralna i kandidat za članstvo u Europskoj uniji, okružena je zemljama koje imaju Bajraktare ili ih planiraju nabaviti.

Uz Albaniju i Kosovo, koji ih već imaju, zapadni susjed Srbije Bosna i Hercegovina, prema priopćenju iz njezina Ministarstva obrane, pregovara o nabavi turskih borbenih dronova.

Te dronove posjeduje i vojska Rumunjske, sjeveroistočnog susjeda Srbije, koja je članica NATO-saveza i Europske unije. Turska kao proizvođač ima velik broj Bajraktara u svojoj vojsci.

Bajraktar se borbeno dokazao u posljednjem sukobu Azerbajdžana i Armenije u Gorskom Karabahu, dok se u svijetu proslavio s ruskom invazijom na Ukrajinu nakon što su ukrajinske vlasti tvrdile da Kijevu na fronti donosi ratne pobjede.

Vlade Radulović kaže da Srbija ima dobru zamjenu za traženi turski proizvod. “Riječ je o kineskoj bespilotnoj letjelici CH-95. Čak i ako ne dobije Bajraktar, Srbija ne će biti ugrožena, niti će se osjetiti neki nedostatak u sposobnostima njezine vojske”, zaključio je Radulović.

Cijena službeno nepoznata

Turska je jedna od najstarijih članica NATO-a, dok se Srbija u modernizaciji svojih oružanih snaga od godine 2016. oslanja na nabavke s istoka i zapada. Najveću nabavku dogovorila je u kolovozu s ugovorom o kupnji 12 francuskih borbenih zrakoplova najnovije generacije Rafale (Rafale) za 2,7 milijardi eura.

Bajraktar proizvodi turska privatna tvrtka Bajkar (Baykar). Po specifikacijama tvrtke, ta bespilotna letjelica može se koristiti za izviđanje i djelovanje vođenim projektilima po ciljevima na zemlji. U zraku može provesti do 27 sati, a najviša točka leta mu je šest kilometara.

Cijena nije službeno poznata, ali uvelike ovisi o opremi i bilateralnom dogovoru. Portal Middle East Eye napisao je kako Bajraktar TB2 u osnovnoj verziji košta oko pet milijuna dolara. Iz turske kompanije Bajkar, Ministarstva obrane Srbije i Predsjedništva Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE na ovu temu.

 

Naslovna fotografija: Kosovski premijer Albin Kurti na predstavljanju Bajraktara za Kosovo

 

RFE/Hrvatsko nebo

Odgovori