Iran pogođen masovnim kibernetičkim napadima, ometeni su brojni sustavi i ukradeni povjerljivi podatci

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Samo poneki mediji na engleskom i drugim zapadnim jezicima, posebice indijski, izvijestili su jučer o masovnom kibernetičkom napadu na bitne sustave širokog raspona u Iranu. Iako to nitko službeno ne tvrdi, vjeruje se da Izrael stoji iza tih napada, čije su priznate posljedice još obavijene velom tajnosti, pa se ne zna kolika je šteta zapravo nanesena ni hoće li izraelski osvetnički napad biti samo kibernetički, ili slijedi i oružani.

Usred eskalacije bliskoistočnih napetosti, kako su naveli portali India today, Security affairs i još neki, Iran se u subotu suočio s velikim kibernetičkim napadima, koji su izazvali štete ili doveli do ometanja informacijskih sustava u državnim tijelima, a navodno su ciljali na nuklearna postrojenja.

Izrael sumnjiči Iran da obogaćuje Uran kako bi napravio atomsku bombu, što Iran opovrgava. No prije dva-tri dana zabilježen u istočno od Teherana lokalni potres amplitude 4,3, za koji se vjeruje da ga je izazvalo tajno podzemno testiranje atomske bombe.

Masivni kibernetički napad uslijedio je u subotu nakon izraelskog obećanog odgovora na iranski raketni baražni napad 1. listopada, dok su se regionalni sukobi pojačavali u Gazi i u Libanonu.

Abulhasdan Firuzabadi (Abolhassan Firouzabadi), bivši tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za kibernetički prostor, rekao je jučer domaćim medijima da je Iran pretrpio kibernetički napad. Dodao je da su akteri prijetnji ukrali osjetljive informacije iz ciljane infrastrukture.

„Gotovo sve tre grane iranske vlasti – pravosuđe, zakonodavstvo i izvršna vlast – pogođene su teškim kibernetičkim napadima, a njihove su informacije su ukradene“, rekao je Firuzabadi, bivši tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za kibernetički prostor, kako je njegove riječi naveo Iran International. “Naša nuklearna postrojenja također su bila meta kibernetičkih napada, a i mreže poput distribucije goriva, općinskih mreža, prometnih mreža, luka i sličnih sektora. Ovo je samo dio dugog popisa raznih područja diljem zemlje koja su napadnuta”, dodao je.

Iranska organizacija civilnog zrakoplovstva zabranila je dojavljivače poruka i voki-tokije na letovima nakon diverzantskih napada u Libanonu koji su uključivali takve uređaje, u kojima je ubijeno 39 članova Hezbolaha.

„Iransko civilno zrakoplovstvo zabranilo je nošenje dojavljivača poruka i voki-tokije na svim letovima, rekao je glasnogovornik Organizacije civilnog zrakoplovstva Irana Jafar Yazerlo, citiraju lokalni mediji.” izvijestila je Agencija Nova. “Odluka je donesena više od tri tjedna nakon diverzantskih napada na članove libanonske oružane skupine Hezbolah, saveznika Irana, u Libanonu, u kojima su eksplodirali dojavljivači i voki-tokiji, usmrtivši najmanje 39 ljudi.”

Do kibernetičkog napada na Iran došlo u trenutcima dok se očekuje izraelski osvetnički udar, o čemu traju usuglašavanja, ali postoje i velike nesuglasice između izraelske vlade i vlade američkog predsjednika Bidena.

„Naš napad bit će smrtonosan, precizan i iznenađujući. Oni neće razumjeti što se dogodilo i kako se dogodilo”, rekao je prošle srijede, kada je premijer Netanyahu razgovarao s predsjednikom Bidenom, izraelski ministar obrane Gallant. On je iranski raketni napad 1. listopada opisao kao neuspjeh.

 

mediji/Hrvatsko nebo

Odgovori