“Bh. dronovi” uvezeni iz Kine, Helez ih u Zenici predstavio kao domaći brend

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Dronovi koje je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo nedavno predstavio na Zeničkom gospodarskom sajmu (ZEPS) kao proizvod domaće proizvodnje, zapravo su uvezeni iz Kine. Prema informacijama koje prenosi portal Klix, dron “Tayan-1” nije proizveden u Bosni i Hercegovini, već je kupljen od kineske kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited i pripada skupini dronova Loong.

Stručna javnost je od početka razvoja izražavala skepsu prema tvrdnjama o domaćoj proizvodnji dronova, a sada se ispostavilo da dron prikazan na ZEPS-u nema nikakve veze s lokalnim razvojem. Nakon kontakta s kineskom kompanijom, potvrđeno je da je model dostupan za komercijalnu kupovinu i da se proizvodi u različitim verzijama, uključujući izviđačke i borbene modele.

Asim Hadžić, direktor Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, pojasnio je da su dronovi kupljeni u Turskoj i zatim sklopljeni u BiH, te da su prikazani kao primjer buduće domaće proizvodnje. Ministar obrane BiH Zukan Helez, koji je ranije najavljivao domaću proizvodnju dronova, još uvijek nije dao objašnjenje o detaljima ove proizvodnje niti o eventualnim izvoznim ugovorima.

Portal Klix je više puta pokušao dobiti komentar ministra Heleza, ali bez uspjeha. Ovi dronovi, iako najavljivani kao domaći, odavno se serijski proizvode u Kini.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori