KRALJEVIĆ U FBiH je proglašeno stanje prirodne nesreće, poduzimamo sve kako bi se zaštitili ljude i imovinu

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Usljed iznimno velikih količina padalina u BIH svejdočimo, nažalost opet, poplavama na područjima općina i gradova diljem Federacije. Posebno teško stanje je u općinama Konjic, Jablanica, Kiseljak, Fojnica, Rama s obzirom na štete koje su nastale usljed poplava, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis dopremijer Federacije BiH i Zapovjednik Stožera Civilne zaštite FBiH.

Prema informacijama Vlade HNŽ u Jablanici je potvrđena smrt 14 osoba, a pod nanosom kamenje i pijeska koji su zatrpali neke kuće, prema nepotvrđenim informacijama ministra obrane BiH Zukana Heleza ukupno je 20 poginulih.

Prema riječima dopremijera Kraljevića, koji nam se javio na putu prema Jablanici, Vlada Federacije BiH je na prijedlog Stožera civilne zaštite donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području FBIH koje su prouzrokovane izlijevanjem rijeka i bujičnih potika iz korita.

-Nažalost, upravo to je utjecalo na plavljenje objekata stanovanja, infrastrukturnih objekata, poljoprivrednog zemljišta, dodao je Kraljević.

Donošenjem ove Odluke, Vlada FBiH i stožer CZ je stavio na raspolaganje sve materijalne, financijske i tehničke resurse kako bi prevladali ovu situaciju i bili na usluzi svim žiteljima pogođenih područja.

-Procedure dodjele pomoći su jasno propisane i ovo je bio prvi inicijalni korak kako bi se pružila sva vrsta pomoći. Predmetnom odlukom smo zadužili sva nadležna tijela prvenstveno da usmjere aktivnosti na zaštiti i spašavanju, a potom i da preuzmu aktivnu ulogu kako bi žurno aktivirali svoja povjerenstva za procjenu šteta radi izvršavanja svojih obveza sukladno Uredbi o jedinstvenoj metodologiji za procjenu štete od prirodnih nesreća, naglasio je Kraljević.

Dodao je da je Stožer civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine poduzeo sve neophodne mjere kako bi zaštitio živote žitelja i imovine.

-Prema trenutno dostupnim informacijama, na terenu su raspoređene sve raspoložive snage, uključujući vatrogasne jedinice, spasilačke timove. Primarni cilj nam je evakuacija ugroženih stanovnika i pružanje pomoći onima koji su ostali zarobljeni u poplavljenim područjima. Stožer civilne zaštite budno i kontinuirano prati situaciju i poduzima potrebne korake u koordinaciji s lokalnim vlastima i drugim nadležnim institucijama. Do tada, još jednom želim apelirati na sve da prate stanje na terenu, poštuju upute te da u slučaju da imaju bilo kakva saznanja o nastradalim da obavijeste nadležne službe kako bi žurno organizirali pomoć, kazao je Kraljević za Hrvatski Medijski Servis.

Sigurnost građana nam je, istaknuo je, apsolutni prioritet, i poduzimamo sve kako bismo osigurali najbržu moguću pomoć i sanaciju posljedica katastrofalnih poplava.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori