FILIPOVIĆ U STRASBOURGU: Ustavna ravnopravnost konstitutivnih naroda i poštovanje Daytona ključni

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

– Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović sudjelovala je na četvrtom dijelu zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu, gdje je u svom izlaganju naglasila važnost ustavne jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, Hrvata, Bošnjaka i Srba, a ne “etničkih skupina” kako neki uobičavaju kazati.

Filipović je tijekom rasprave o rezoluciji i izvješću o obvezama i angažmanu Bosne i Hercegovine, koje su Parlamentarnoj skupštini predstavili izvjestitelji iz Mađarske i Sjeverne Makedonije, zastupnici Zsolt Nemeth i Aleksandar Nikolski, istaknula da su postignuti značajni reformski iskoraci nakon uspostave vlasti poslije Općih izbora 2022. godine.

“Ustav Bosne i Hercegovine nije dokument koji se može jednostavno zamijeniti nečim drugim. On je rezultat povijesnih i društvenih odnosa unutar BiH te ga se može mijenjati isključivo zajedničkim dogovorom legitimnih političkih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda,” naglasila je Filipović, dodavši kako Daytonski mirovni sporazum, koji je temelj sadašnjeg ustroja, mora ostati poštovan jer je doveo do prekida rata i stvorio okvir za dugoročni mir i stabilnost.

Filipović je također izrazila zadovoljstvo time što je u izvješćima prepoznata nova energija i pojačana ambicija za europski put Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo usvajanjem reformskih zakona u području vladavine prava i funkcioniranja demokratskih institucija te dobivanjem statusa uvjetnog otvaranja pregovora s Europskom unijom.

“Naša najvažnija vanjskopolitička aktivnost ostaje europski put Bosne i Hercegovine, a HDZ BiH u suradnji s partnerima predvodi ostvarenje tih ciljeva. Nećemo štedjeti napore i energiju da taj proces predvodimo i u sljedećem razdoblju,” izjavila je Filipović.

Govoreći o potrebnim reformama, istaknula je da ustavne promjene i izmjene izbornog zakonodavstva moraju biti provedene uz poštivanje načela jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda te da sve odluke u vezi s promjenama moraju biti rezultat uzajamnog uvažavanja svih naroda u Bosni i Hercegovini.

“U vremenu kada ratni sukobi traju u Europi i svijetu, Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja je i sama prošla kroz ratne strahote 90-ih godina, dobro zna koliko je predanosti potrebno za očuvanje mira. Zato moramo nastaviti zajednički raditi na pretpostavkama mira, a to su jednakost, stabilnost i sigurnost, što se može postići samo osiguravanjem pune ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda,” zaključila je Filipović te istaknula kako se Daytonski-pariški mirovni sporazum mora poštovati jer predstavlja temelj mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori