Brkić u Bruxellesu: Ključne odluke za europsku budućnost Bosne i Hercegovine

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Utvrđeno je da BiH mora poduzeti odlučne mjere i postići konkretne rezultate u provedbi reformi. Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić boravio je jučer u radnom posjetu institucijama NATO-a i EU u Bruxellesu, gdje se susreo i s Valentinom Superti, voditeljicom za zapadni Balkan u Glavnoj upravi Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Teme razgovora odnosile su se na trenutno stanje integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, političku situaciju u Bosni i Hercegovini, Plan rasta, kao i usklađenost Bosne i Hercegovine s viznom politikom EU, koja je jedan od uvjeta za Plan rasta.

Utvrđeno je da Bosna i Hercegovina mora poduzeti odlučne mjere i postići konkretne rezultate u provedbi reformi u skladu s pravilima i standardima u skladu s ključnim prioritetima Avisa, te poduzeti mjere za ispunjavanje preporuka iz 2022. godine kako bi Europsko vijeće može usvojiti pregovarački okvir.

Za Bosnu i Hercegovinu je od ključne važnosti usvajanje pregovaračkog okvira i određivanje datuma prve međuvladine konferencije, te je neophodno da Bosna i Hercegovina što prije imenuje glavnog pregovarača i pregovarački tim za pristupni proces. što je moguće.

Zamjenik je informirao sugovornika o trenutnim aktivnostima koje BiH provodi na ispunjavanju svih 14 prioriteta koje je EU definirala za BiH, te usklađivanju nekoliko preostalih točaka Programa reformi kako bi BiH bila uključena i u Plan rasta EU za zapadnog Balkana, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori